Edukacija prioritet

Mario Antolić, novi ravnatelj NP-a Risnjak: Želim što bolje povezati zaštitu prirode i turizam

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Sva svoja znanja i iskustva vezana uz zaštitu prirode s puno volje i želje nastojat ću primijeniti na novom radnom mjestu nastojeći, naravno, da ruku uz ruku idu zaštita prirode i razvoj turizma, kaže novi ravnatelj Mario Antolić



CRNI LUG – Želim na područje Nacionalnog parka Risnjak dovesti što više djece s područja Primorsko-goranske županije, pa i šire.


Siguran sam da će od djece koja nas posjete, veliki dio njih poželjeti doći iznova i to ne samo jednom. Na taj ćemo način odgajati ljude koji vole i cijene prirodu i koji će biti naši dugogodišnji gosti, a istodobno ćemo i jačati njihovu ekološku svijest.


Vjerujem da je to moguće jer sam u dosadašnjem radu u Hrvatskim šumama sudjelovao u projektu kroz koji smo posjećivali djecu osnovnoškolskog i vrtićkog uzrasta te ih podučavali tome što je šuma i na koji način treba voditi brigu o čuvanju prirode i suživotu s njom, a reakcije su bile izvrsne – govori Mario Antolić, novi ravnatelj NP-a Risnjak koji je nedugo po preuzimanju dužnosti čelnog čovjeka ovog nacionalnog parka rado pristao predstaviti javnosti svoju viziju rukovođenja prostorom koji, iako površinom nevelik, obiluje prirodnim bogatstvima i ljepotama.


Iskonska divljina




– Od fantastičnog izvora rijeke Kupe pa do vrha Risnjaka područje NP-a Risnjak pruža ljepote i bogatstva koja su rijetka i u europskim okvirima poput, primjerice, tri velike europske zvijeri – medvjed, vuk i ris – koje žive na tom prostoru.


Sve to u još većoj mjeri predstaviti javnosti naš je temeljni cilj pa napredak samog parka vidim ponajprije u daljnjem turističkom razvoju, ali nikako na štetu parka kao dokazano ekološke destinacije. Našim znanjem i mogućnostima, ali i u suradnji s TZ-ima Gorskog kotara i ovdašnjim lokalnim samoupravama, želimo razvijati NP Risnjak u tom smjeru da ljudima ovog kraja donosi korist – od direktne suradnje s općinama i gradovima pa do sve brojnijih vlasnika raznih OPG-ova.


Teško demografsko stanje na području Gorskog kotara svoju prednost, bar kad je riječ o prirodi, ima u tome da priroda ostaje nedodirnuta urbanizacijom i betonizacijom pa mi se čini da će Gorski kotar ostati ono što je oduvijek i bio – jedna iskonska divljina koju treba i dalje čuvati, brinuti o njoj i u njoj uživati te je, ali u razumnoj mjeri, nuditi posjetiteljima i ljubiteljima prirode, govori Antolić ističući da je jedan od njegovih motiva javljanja na natječaj za novog ravnatelja NP-a Risnjak bila i želja da kroz tu funkciju da svoj doprinos širenju ekološke svijesti.


Zaštita, ne eksploatacija


– Želja za zaštitom prirode kod mene postoji od djetinjstva, a razvila se još jače po završetku srednje škole.


Još u doba fakulteta, točnije 1995. godine, radio sam na jednom projektu zaštite Kamačnika, a i tijekom školovanja nisam odabrao područje iskorištavanja, već uzgoja šuma na čemu sam i diplomirao.


Sva ta znanja i iskustva vezana uz zaštitu prirode s puno volje i želje nastojat ću primijeniti na novom radnom mjestu nastojeći, naravno, da ruku uz ruku idu zaštita prirode i razvoj turizma, što je na ovom području itekako moguće. Pritom, puno možemo naučiti od nama susjednih parkova Slovenije, Italije, Austrije i ostalih alpskih zemalja.


Također, u suradnji s njima treba nastaviti već postojeću kvalitetnu suradnju na EU projektima sufinanciranim uz EU fondova. Taj segment rada bit će nastavljen, odnosno nastojat ćemo se uključivati u nama dostupne i korisne EU projekte vezane uz zaštitu prirode i životinja, govori Antolić najavljujući nastavak radova vezanih uz izgradnju Volonterskog centra.


– Centar će raspolagati s određenim brojem smještajnih kapaciteta, a trebao bi vrata otvoriti u lipnju sljedeće godine. Nastavlja se i rad na uređenju šetnica, a posebno me raduje to što postoji mogućnost da se nastavi i čišćenje izvora rijeke Kupe, odnosno išlo bi se još dublje kako bismo taj prekrasni izvor što bolje očistili i omogućili mu da »diše«.


Posljedice ledoloma, vjetroizvala i ostale nevolje srušile su u posljednjih nekoliko godina u izvor jako puno drveća i smatram da je nužno da ga što više očistimo, a nadam se da ćemo pritom financijsku potporu imati i iz državnih izvora, jer je Kupa hrvatsko bogatstvo pa se nadam da će biti razumijevanja kod nadležnih, rekao je ravnatelj NP-a Risnjak Mario Antolić. 


– Suradnju sa školama pojačat ćemo u tom smislu da što veći broj škola privučemo u prostor Parka. Do sada su to redovno činile sve goranske škole te neke iz ostalog dijela županije. Smatram da ih može biti znatno više te da NP Risnjak mora postati odredište gotovo pa svake škole iz naše zeleno-plave županije i u tom ćemo smjeru pokrenuti niz aktivnosti, najavljuje novi ravnatelj NP-a Risnjak.



 



U svibnju sljedeće godine jedna od velikih svjetskih avanturističkih utrka bit će održana na području NP-a Risnjak, najavljuje ravnatelj NP-a Risnjak.– Riječ je o vrlo poznatoj višednevnoj utrci u kojoj će sudjelovati velik broj timova, a prvi će put domaćin biti NP Risnjak. Korist od promocije bit će golema jer će Risnjak biti predstavljen kroz najavne promidžbene aktivnosti i praćenje utrke u više od 100 zemalja. Natjecatelji će trčati, voziti bicikl i veslati i to sve po točno određenim lokacijama i stazama pri čemu će se strogo paziti na očuvanje prirode, najavljuje Mario Antolić, upravitelj NP-a Risnjak.