Za svakog nešto

Mali vodič kroz bogata zbivanja goranskog vikenda

Marinko Krmpotić

Dvodnevni program obilježavanja dvaju blagdana odvijat će se u Liču, Ličkom polju, Brodu na Kupi, Lokvama, Delnicama...



Prvi vikend kolovoza na području Gorskog kotara prepun je zbivanja, što zbog Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, što zbog vjerskog blagdana Majke Božje Snježne. Subotnja zbivanja najranije počinju u Liču gdje već u osam sati povodom oba spomeuta blagdana počinje najprije boćarski turnir, potom u 9 sati i malonogometni.


Zatim će u 17.30 biti podignuta državna zastava u Svetištu Majke Božje Snježne, a u 18 sati počet će križni put i Sveta misa, da bi u u 19 sati na prostoru kraj Svetišta Majke Božje Snježne u Ličkom polju počele Pastirske igre u bacanju potkove i kamena s ramena za muškarce, žene i djecu. Po završetku natjecanja slijedi zabava uz Trio Gorani.


Dan kasnije obilježavanje značajnog datuma novije hrvatske povijesti počinje u 10 sati polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća u Fužinama na grobu hrvatskog branitelja Dalibora Čebuhara, a istodobno će u Svetištu Majke Božje Snježne u Ličkom polju početi sveta misa s blagoslovom poljskog cvijeća i automobila, da bi u 12 sati počelo pučko veselje uz Trio Gorani.


Plivački miting




Dvodnevni program obilježavanja predviđen je i u Brodu na Kupi i Lokvama. U Brodu na Kupi u subotu u 13 sati počinje dvodnevni plivački miting »Kupom uzvodno«. Četrnaesto izdanje ove priredbe počinje na lokaciji Jez utrkom na 25 metara, potom utrkom roditelj plus dijete na istoj dionici te za kraj tih 25-metarskih nadmetanja utrkom s bakljama, da bi potom uslijedio i najzanimljiviji dio, odnosno maratonska utrka na 500 metara. Uz plivačka natjecanja na Schengenskoj granici priredba će donijeti i demonstraciju plivanja s monoperajom, o čemu će brinuti članovi SRD Viševica iz Fužina, a sve skupa bit će praćeno i dobrom ugostiteljskom ponudom te zabavnim programom kojeg će voditi Dražen Turina Šajeta.


Dan kasnije u 11 sati startat će tradicionalni Kupski triatlon, tijekom kojeg će se natjecatelji ogledati u tri discipline – plivanju, trčanju i vožnji kanua, a najavljen je nastup sportaša iz Raba, Matulja, Rijeke, Gorskog kotara i susjedne Slovenije.


Lokvarci u središte pažnje prvog vikenda kolovoza već tradicionalno stavljaju svoje jezero. Tako će u subotu u 9.30 sati s parkirališta kraj Starog motela krenuti manifestacija Biciklom oko jezera, a dan kasnije kreće 32. Pješačenje oko jezera, pri čemu će na stazu već u 9 sati planinari, a u 9.30 oni koji nemaju namjeru preći cijelu stazu ukrcat će se na Ćaćinu splav koja će ih prebaciti do Mrzle Vodice, odakle će krenuti na nešto kraći obilazak Lokvarskog jezera.


Polane i Petehovac


Subota i nedjelja razne sadržaje donose i na delnička omiljena izletišta – Polane i Petehovac. Kraj Lovačke kuće Polane u poslijepodnevnim satima subote počinje druženje članova i prijatelja delničkog Moto kluba Mountain Riders povodom obilježavanja 15. godine djelovanja. Po bikerski će se feštati uz Tress Trio i grupu PleteRi. Na susjednom Petehovcu u nedjelju će u organizaciji »Goranskih risova«, Kluba 138. brigade HV-a, biti obilježen Dan pobjede druženjem pripadnika 138. brigade HV-a, njihovih obitelji i prijatelja. Svečanosti sjećanja počinju u 9 sati svetom misom u delničkoj crkvi, sat kasnije na spomenik poginulim pripadnicima 138. brigade na Trgu te brigade u Delnicama bit će položeni vijenci i zapaljene svijeće, a u 12 sati na prostoru ispred Planinskog centra Petehovac počet će prigodno druženje kojeg će svojim nastupom ukrasiti legendarni goranski sastav Žabari. Sve u svemu, vikend pred nama pruža velik broj sadržaja i sve što treba je – dobro odabrati i uživati.