Iskoraci

MNOGI PROJEKTI Delnice u ovoj godini čekaju brojna kapitalna ulaganja, evo što se sve radi u goranskoj metropoli

Marinko Krmpotić

Na prostoru bivše Barutane uredit će se oborinska odvodnja, izgraditi kolektor, vodoopskrbni sustav, ceste, nogostup i javna rasvjeta, slijede i 16 milijuna vrijedna ulaganja u vodoopskrbu i kanalizaciju na području Lučica, izgradnja reciklažnog dvorišta i tržnice, a još niz važnih projekata spreman je za kandidiranje

DELNICE Kapitalni projekti, ali i niz ostalih planova i programa predviđenih proračunom Grada Delnica za 2018. godinu, najavljuju kako bi ova godina mogla Delnicama donijeti novi iskorak na nekoliko područja, pogotovo bude li kandidatura nekih projekata za EU sredstva uspješna. No, i bez toga već sada je sigurno nekoliko kapitalnih ulaganja, ističe delnički gradonačelnik Ivica Knežević:»Prije svega bih istaknuo projekt uređenja Lovačke ulice vrijedan 3,8 milijuna kuna koje smo osigurali iz EU sredstava vezanih uz program ruralnog razvoja, konkretno nerazvrstanih cesta.

Tako ćemo na prostoru bivše Barutane započeti uređenje oborinske odvodnje, izgradnju kolektora, vodopskrbni sustav, ceste, nogostupa i javne rasvjeta. Pred nama su sada poslovi vezani uz natječajnu dokumentaciju nakon čega će uslijediti radovi na terenu koji bi ove godine trebali biti gotovi.



Svakako raduje da je Grad Delnice korak bliže redovnoj naplati komunalne naknade za vojne objekte. – U Ministarstvu za državnu imovinu rečeno nam je da neće biti nikakvih problema. Naravno, još nije sigurno žele li platiti i zaostale dugove, ali sam uvjeren da ćemo se i za to izboriti jer prethodna odluka i doneseni akt nisu bili zakonski ispravni zbog čega je našu tužbu Ustavni sud i prihvatio. Mi smo bili prvi u Hrvatskoj koji smo to učinili, potom je to učinio Grad Slunj te još nekoliko lokalnih samouprava. Naravno, pozitivno rješenje za nas odnosi se i na sve druge, a meni je drago da smo time, zasad bar djelomično, anulirali još jedan štetan i nelogičan potez nekadašnje Milanovićeve vlade čije loše poteze plaća sadašnja Vlada RH o kojoj imam bolje mišljenje – rekao je Knežević.



Vodoopskrba i odvodnja




Od znatnijih ulaganja, tu je i 1,5 milijuna kuna vrijedan projekt izgradnje reciklažnog dvorišta, a u ovoj godini kreće i višegodišnji projekt ulaganja donacije švicarske vlade u vodoopskrbni i kanalizacijski sustav Gorskog kotara. Na području Grada ove će godine, uz rukovođenje poduzeća Komunalac d.o.o. Delnice, biti realizirano 16 milijuna kuna, a ukupan projekt težak je oko 60 milijuna kuna. Sredstva u iznosu od 85 posto osigurava Švicarska, 5 posto daju Hrvatske vode, 5 posto Primorsko-goranska županija, a ostalih 5 posto mi – i taj smo udio za ovu godinu osigurali.


Od planiranih poslova tog projekta ove godine, između ostalog, trebaju biti napravljeni vodoopskrbni cjevovodi za Sović laz te Brod na Kupi – Zapolje, kao i sanacije cjevovoda Iševnica – Krivac te Iševnica – Japlenški, a raduje me što će na kraju ovog projekta Lučice kao mjesto imati u potpunosti uređen sustav vodoopskrbe i kanalizacije.


Ove godine krećemo i s projektom izgradnje tržnice, za što je izdvojeno početnih 500.000 kuna, a u planu je ishodovanje građevinske dozvole do kraja ožujka, raspisivanje natječaja za izvođača te pripremu zemljišta za rad, dok bi cijeli projekt trebao završiti tijekom 2019. godine – rekao je Knežević, navevši i nekoliko projekata za koje je dokumentacija spremna i čeka se samo otvaranje natječaja za korištenje EU fondova.



– U planu je i asfaltiranje dijela prometnica prema naseljima Požar i Kalić smještenih u gornjem dijelu toka rijeke Kupe u Kupskoj dolini. Osigurali smo 300.000 kuna za asfaltiranje strmih dijelova prometnice pa će na makadamu ostati samo ravniji dijelovi ceste prema tim naseljima, zbog čega će biti jednostavnije i financijski lakše održavanje tih prometnica – rekao je Knežević.



Projekti spremni


– Nekako najviše čekamo evaluaciju projekta Društvenog doma i ako do nje dođe, krećemo u realizaciju objekta u kojoj će biti suvremena knjižnica i čitaonica, multimedijalni izložbeno-galerijski prostor te prostor za književne večeri i slična druženja. Ukupan iznos projekta je je 5,9 milijuna kuna, dok je 2,4 milijuna kuna vrijedan projekt uređenja dječjeg igrališta u Parku kralja Tomislava, za što smo se također prijavili na natječaj za EU sredstva koja bi nam poslužila za uređenje prostora koji bi sadržavao antistres podlogu, horitikulturne elemente i ostale dijelove ugodne za djecu i roditelje te lijepe oku.


Planiramo i generalnu energetsku obnovu kuglane. Gotov je projekt, kao i energetski elaborat, a ukupna svota iznosi 2,5 milijuna kuna, pri čemu očekujemo od Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša natječaj na koji ćemo se prijaviti i nadamo se dobiti bar pola sredstava, a možda i u omjeru 60 : 40. Bez pomoći nećemo moći realizirati taj projekt.


Također i dalje planiramo uređenje Muzeja Grada Delnica, za što smo ove godine predvidjeli tri, a iduće četiri milijuna kuna. Nažalost, prigodnih EU natječaja za taj projekt još nema, što nas žalosti jer za taj projekt postoji i volja izvršitelja oporuke Janet Majnarich za predfinanciranjem, što znači da bismo, kad bi projekt bio prihvaćen, odmah mogli krenuti u posao – rekao je gradonačelnik Knežević.