Jubilej goranskih lovaca

Lovačko društvo Srndać proslavilo 70 godina

Marinko Krmpotić

Vrlo uspješna izložba u Lovačkoj kući Lazica / Foto Marinko KRMPOTIĆ

Vrlo uspješna izložba u Lovačkoj kući Lazica / Foto Marinko KRMPOTIĆ

Jako puno smo radili na uređenju Lovačke kuće Lazica i osmišljavanju poučnih lovačkih staza Lazica i Kupa, a objavili smo i monografiju o 70 godina našeg lovačkog društva – rekao je predsjednik Srndaća iz Brod Moravica Milorad Kuzmanović



BROD MORAVICE »Lovstvo nije samo lov, već i odgovorno gospodarenje područjem kojim lovci upravljaju«, jedna je od rečenica koju je na svečanoj sjednici Lovačkog društva Srndać iz Brod Moravica održanoj u povodu njihovih 70 godina postojanja, uputio slavljenicima dožupan Petar Mamula, a te su njegove riječi dobile potvrdu kroz vrlo kvalitetan prikaz povijesti ovog goranskog lovačkog društva čiju je povijest u prigodnom govoru s nekoliko najbitnijh podataka ilustrirao aktualni predsjednik Milorad Kuzmanović. Da su ljudi ovoga kraja oduvijek vezani uz lovstvo, istaknuo je Kuzmanović, vidi se i iz više od 3.000 godina starih ostataka oružja pronađenih prije nekoliko godina kod Moravičkih Sela.


Organizirano od 1946.


– Prve fotografije lovaca na našem području datiraju iz razdoblja između dva svjetska rata, a prvi oblik organiziranog lovstva dogodio se 1946. godine, kad je osnovan LD Srnjak, da bi dvije godine kasnije zaživjio današnji LD Srndać, pri čemu nam pojedinosti o tome zašto su u tako kratkom razdoblju osnovana dva lovačka društva nisu poznate. LD Srndać od 1968. pa do 1995. godine djeluje kao zaseban dio LD Divokoza (Brod na Kupi), a od te 1995. godine je potpuno samostalan, pri čemu 2005. godine počinje upravljati lovištem Završje. U posljednjih deset godina u to je lovište uloženo 1,2 milijuna kuna vezanih uz brigu o zaštiti i prehrani životinja, pri čemu je po mnogočemu vrhunac bila protekla žestoka zima kad su realizirane čak 34 akcije prihranjivanja i spašavanja.



Poseban dio obilježavanja sedam desetljeća postojanja LD-a Srndać bila je pažnje vrijedna lovačka izložba kroz koju su postavljanjem 175 eksponata (lovački trofeji, oružje, lovačka oprema, fotografije…) brodmoravički lovci progovorili o povijesti svog društva, ali i lovstvu te životinjskom bogatstvu ovog područja. Od 1981. godine ovo je već šesta tako obimna izložba vezana uz neku obljetnicu Društva, istaknuo je pri otvaranju Valter Crnković, a svi koji to žele moći će izložbu postavljenu u Lovačkoj kući Lazica pogledati i idućeg  vikenda.





Uz pomoć Primorsko-goranske županije i Općine Brod Moravice jako puno radili smo na uređenju Lovačke kuće Lazica i osmišjavanju poučnih lovačkih staza Lazica i Kupa, a tijekom posljednje dvije godine značajan broj aktivnosti bio je vezan uz objavljivanje monografije o 70 godina našeg lovačkog društva – rekao je Kuzmanović. O kakvoj je monografiji riječ, pojasnio je njen autor Valter Crnković, podsjetivši da se ideja o izradi monografije javila još prije četiri desetljeća, a tek je sada realizirana i to nakon što je prije dvije godine predložio da se krene u ozbiljnu izradu.


– Bio je to vrlo opsežan posao jer za neka razdoblja nije bilo nikakve dokumentacije i vrlo malo podataka, ali smo bili uporni i uspjeli rekonstruirati povijest našeg lovačkog društva – rekao je Crnković, a riječi pohvale na tom pažnje vrijednom poslu članovima LD Srndać uputio je i Josip Malnar, predsjednik Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije, istaknuvši da je riječ o vrlo pitkom štivu te naglasivši da ova obljetnička proslava, zbog svega što su članovi Srndaća napravili, nije samo pogled u prošlost, već i dobar temelj za budućnost Društva.


Lijepe želje i riječi


Tim lijepim željama i riječima pridružili su se i ostali čestitari – Igor Baraba (LD Jelenski jarak iz Vrbovskog) u ime goranskih lovačkih društava, Marijan Prozan u ime prijateljskog LD-a Kolinka iz Gračišća, Marinko Linić u ime LS-a PGŽ-a, Petar Mamula u ime Primorsko-goranske županije te Dragutin Crnković, dugogodišnji član LD-a Srndać i načelnik Općine Brod Moravice koji je posebnuo istaknuo da kroz uređenje Lovačke kuće Lazica i osmišljavanje poučnih lovačkih staza LD Srndać daje lijep doprinos turističkim sadržajima ovoga kraja, ali i podsjetio na doprinos koji su članovi ovog LD-a dali 1991. godine u prvim danima borbe za samostalnost i slobodu Hrvatske. Svečana sjednica bila je i prigoda za podjelu nagrada i priznanja, pri čemu ih je slavljenik dobio s državne (Grb LSH) i županijske (Srebrna plaketa LS PGŽ-a) razine, ali ih i jako puno podijelio pa su tako Lovačko odlikovanje prvog reda primili Milorad Kuzmanović, Damir Crnkvić i Zlatko Antić, Lovačko odlikovanje drugog reda Branislav Štajduhar, Željko Jakovac i Elio Brajdić, a odlikovanja trećeg reda Mario Jurković, Robert Jugović i Goran Legović. Spomenice u povodu 70 godina postojanja LD-a Srndać dobili su svi članovi današnjeg LD-a, podijeljena su i priznanja zaslužnim lovcima, priznanja za dugogodišnju suradnju ustanovama i pojedincima te plakete dosadašnjim predsjednicima LD-a Srndać, a to su: Vjekoslav Crnković, Anton Crnković, Dragutin Crnković, Vilim Klobučar, Branko Piršić, Ivan Šporčić i Milorad Kuzmanović.