Održivi razvoj

Lokvarska tvrtka štedi i čuva okoliš

Marinko Krmpotić

Foto: M. KRMPOTIĆ

Foto: M. KRMPOTIĆ

Fotonaponska elektrana proizvest će oko 35 posto od ukupne električne energije koju za rad treba tvrtka Lokve d.o.o., a osim što će smanjiti troškove za energiju, reducirat će i emisiju ugljikovog dioksida u atmosferu



LOKVE – Svega sedam mjeseci bilo je potrebno upravi poduzeća »Lokve« d.o.o. da osmisle i realiziraju pažnje vrijedan projekt izgradnje fotonaponske elektrane, trenutačno najveće u Primorsko-goranskoj županiji. Riječ je o elektrani snage 625 kilowata sastavljenoj od 1.900 panela koji prikupljaju energiju i raspoređeni su na oko 4.000 kvadrata krovnih ploha proizvodnih objekata poduzeća »Lokve« d.o.o.. Svojim će radom proizvesti oko 35 posto od ukupne električne energije koju za rad treba ovo poduzeće.


Time će, ističe Marko Mihelčić, član Uprave Lokve d.o.o., ne samo biti smanjeni troškovi za energiju, već realizirano i smanjenje redukcije emisije CO2 u atmosferu, što je čin kojeg u sve većoj mjeri treba, iz ekoloških razloga, primjenjivati u procesu proizvodnje prozora i balkonskih vrata za što je ova tvrtka specijalizirana.


Projekt je, naglašava Mihelčić, rezultat rada stručnjaka ovog poduzeća te odlične suradnje s nizom drugih institucija koje su omogućile realizaciju sa stručne i financijske strane.




– Projekt u znatnom dijelu sufinancira EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a mi smo se na taj EU projekt prijavili preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Fotonaponskom elektranom i njenim radom dodatno smo naglasili našu opredijeljenost prema ekološkoj proizvodnji, što je i naša poslovna strategije, a elektranom podižemo razinu energetske neovisnosti te kroz smanjenje emisije CO2 podižemo razinu ekološki svjesnog odnosa prema okolini i pridonosimo zaštiti prirode, ističe Mihelčić koji dodaje da velika fotonaponska elektrana nije jedini uspješno prijavljen i realiziran dio tog projekta suradnje »Lokve« d.o.o. s Europskim fondom za regionalni razvoj, odnosno Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.



Projekt ne bi bio realiziran u ovako kratkom roku, smatra Marko Mihelčić, da nije bilo kvalitetne suradnje nekoliko sudionika.– Zahvaljujemo HEP-u na suradnji, razumijevanju, angažiranosti i stručnoj pomoći tijekom cijelog procesa realizacije ovog projekta, također zahvaljujemo tvrtki partneru »Solvis« iz Varaždina i »Schtedra« iz Rijeke koje su sudjelovale u realizaciji, kao i Fondu za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti zahvaljujući kojem smo se i prijavili za sufinaciranje, rekao je Marko Mihelčić, član Uprave Lokve d.o.o..


– Uz fotonaponsku elektranu, realizirali smo i zamjenu cjelokupne rasvjete u proizvodnom pogonu i to kvalitetnijim i ekološkijim rasvjetnim tijelima, odnosno tzv. LED rasvjetom. Tu je, kao treći dio tog projekta, još i zamjena postojećeg s novim modernim CNC strojem koji će biti produktivniji, efikasniji i ekološki prihvatljiviji. Ukupna vrijednost cijelog projekta sastavljenog od tri spomenuta potprojekta je 13 milijuna kuna, a sufinanciranje je ostvareno u visini od 6,5 milijuna kuna što znači da smo pola potrebnih sredstava osigurali sami. Za fotonaponsku elektranu izdvojeno je oko 4 milijuna kuna, zamjenu rasvjete oko 700.000 kuna, a ostalo je namijenjeno vrlo vrijednom CNC stroju suvremene tehnologije, zaključio je Marko Mihelčić.