Ostala bez krova

Lokvarci obnovili crkvu sv. Katarine stradalu u lanjskom nevremenu

Marinko Krmpotić

Puno je posla, truda i sredstava uloženo u sređivanje krova i sad s zadovoljstvom možemo reći da je ta nesreća iza nas, rekao je župnik Zlatko Ćibarić



LOKVE Dok se polako bliži doba božićnih blagdana u Lokvama je vjernicima nemoguće ne prisjetiti se prošle godine kad je, zbog olujnog juga koje je haralo goranskim područjem, lokvarska crkva sv. Katarine, praktično ostala bez krova.


Više od godinu dana kasnije stanje je znatno bolje, govori nam lokvarski župnik Zlatko Ćibarić ističući kako je iza njega i svih Lokvaraca, posebno vjernika, bogata, zanimljiva i turbulentna godina.


Šok za sve


– Naravno, uništavanje krova na našoj crkvi bilo je svojevrsni šok za sve nas. Puno je posla, truda i sredstava uloženo u sređivanje krova i sad s zadovoljstvom možemo reći da je ta nesreća iza nas.





Zlatko Ćibarić za svećenika je zaređen 2002. godine i do sada je radio u župama Crikvenica, Gornja Vežica, Fužine i Lič, a od 2016. godine je u Lokvama.


– Župa je kao obitelj, ako radi samo majka, nije dobro, ako djeca samo nešto traže i ništa ne doprinose, opet nije dobro.Tako je i u Župi. Moramo biti jedinstveni, držati se zajedno i raditi na dobrobit svih. Zato mi je drago što u Lokvama u radu sudjeluje puno mladih i djece te što smo to jedinstvo uspjeli doseći. Najbitnije je biti čovjek u svakom trenutku. Crkva sigurno može svakome pomoći u duhovnom životu, ali u nju nikoga ne treba tjerati – rekao je vlč. Ćibarić.



No, uz poslove vezane uz obnovu krovišta zamijenjeni su i prozori na crkvi pri čemu najviše treba zahvaliti mještanima, ali i drugima koji su nam pomagali iz Fužina i Delnica, kao i poduzeću Croatia osiguranje čiji su predstavnici iskazali profesionalnost i razumijevanje pri procjeni štete.


Naravno, poslova oko uređenja crkve ima još pa ćemo i naredne godine biti u brojnim poslovima takve vrste – najavljuje župnik Ćibarić koji napominje kako je uz ove aktivnosti oko obnove crkve raznolik i zanimljiv bio i duhovni i vjerski život.


– Prije svega bih rekao kako sam sretan jer u prošle godine obnovljenu kapelicu na Kuku dolaze mnogi što vidimo i iz knjige posjeta. Nadalje, jako smo dobro obilježili Dan sv. Roka, a u listopadu nas je posjetio nadbiskup Devčić, imali smo i nekoliko kulturnih tribina vezanih uz religijske teme, a posebno je vrijedno što smo realizirali tri hodočašća – jedno dječje s posjetom Novom Vinodolskom i Crikvenici, potom u Krašić i Zagreb povodom obilježavanja stote godine rođenja blaženog Alojzija Stepinca, a tu je i tradicionalno hodočašće u Mariju Bistricu.


Nadalje, blagdan Svete Katarine obilježili smo gostovanjem zbora Malinska-Dubašnica i misom na staroslavenskom te darom čizmica za 55-oro školske djece. Potom smo obilježili i Dan Vukovara prigodnim filmom i posvećenjem križa iz kapelice uništene sedamdesetih godina prošlog stoljeća, križa koji ćemo iduće godine nositi sa sobom pri posjetu Vukovaru.


Svemu ovome treba dodati i podatak da smo u Lokvama bili domaćini tradicionalnom susretu goranskih crkvenih zborova s oko 150 sudionika na blagdan Svete Cecilije, a nekolicina pjevača našeg zbora bila je na susretu crkvenih zborova u Zagrebu i tom se prigodom susrela i s predsjednicvom RH«, govori župnik Ćibarić koji i za predstojeće božićne blagdane najavljuje brojna zbivanja.


Brojna zbivanja


– Za došašće smo služili mise zornice, a za Božić slijedi misa i to u crkvi s obnovljenim krovom što će nas lijepo podsjetiti na sve što smo prošli i kako smo upornošću i vjerom nadvladali poteškoće i probleme. Zahvalio bih od srca svima koji su nam tijekom ove godine pomagali i iskazali razumijevanje za naš rad – rekao je velečasni Ćibarić zaželjevši da i naredna godina svima bude dobra i sretna.