Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. studenoga 2019.
Sjećanje na 26 smrznutih partizana

foto Ljetni Memorijal mira u Mrkoplju: Hvala svima koji su došli kako bi sačuvali duh optimizma, nade i borbe protiv rasizma

Revizija povijesti nije dobra za generacije koje dolaze, rečeno je na Matić poljani
Revizija povijesti nije dobra za generacije koje dolaze, rečeno je na Matić poljani
Autor:
Objavljeno: 2. lipanj 2019. u 15:53 2019-06-02T15:53:00+02:00

"Zaboravlja se da Europa sve češće postaje mjesto represije prema ljudima koji su u sebi pronašli dozu humanosti i solidarnosti. Zato želim zahvaliti svima koji su danas došli ovdje kako bi sačuvali duh optimizma, nade i borbe protiv rasizma te svake vrste diskriminacije, jer ne bi bilo dobro da se svi mi u budućnosti moramo naći u jednoj takvoj koloni", istaknuo je Brozović

Savez antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije organizirao je 11. ljetni Memorijal mira - 26 smrznutih partizana, prisjećajući se partizana koji su prije 75 godina stradali u snježnoj mećavi.

Memorijal se održava danas na Matić poljani u sklopu programa '27 susjedstava' projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

20190601_102214_HDR
Ljetni memorijal Mrkopalj

Spomenički prikaz partizanske kolone na lokalitetu Matić poljana svjedoči o povijesnom događaju, no simbolikom  upozorava i na neka aktualna događanja u Europi, rekao je na memorijalnoj svečanosti načelnik Općine Mrkopalj Josip Brozović, kako prenosi Radio Rijeka.

"Zaboravlja se da Europa sve češće postaje mjesto represije prema ljudima koji su u sebi pronašli dozu humanosti i solidarnosti. Zato želim zahvaliti svima koji su danas došli ovdje kako bi sačuvali duh optimizma, nade i borbe protiv rasizma te svake vrste diskriminacije, jer ne bi bilo dobro da se svi mi u budućnosti moramo naći u jednoj takvoj koloni", istaknuo je Brozović.

Na glavni razlog zbog kojeg Primorsko-goranska županija, osim zimskog, pokroviteljski podupire i ljetni Mamorijal u Općini Mrkopalj, podsjetio je zamjenik župana Petar Mamula.

Revizija povijesti nije dobra za generacije koje dolaze, rekao je: "Naime, ono što se stvara takvom revizijom jest zbrka u kojoj se tim generacijama teško snaći. Iz te zbrke mogu nastati jedino podjele i sukobi, pa je zato vrlo bitno objektivno sagledavati povijest, jer ona nam služi kako bismo vidjeli kakvi smo", zaključio je Mamula.

Na Matić poljani okupili su se u subotu članovi nekoliko županijskih udruga antifašista, a za nastavnike i učenike triju škola iz Primorsko-goranske županije su, osim sata povijesti, organizirana i sportska nadmetanja, javlja radio Rijeka.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.