Prava zima

Ledeno doba na goranski način: Zubati siječanj uz dvoznamenkaste minuse i snijeg

Marinko Krmpotić

Foto: Marinko Krmpotić

Foto: Marinko Krmpotić

Dosadašnji dio siječnja baš je po svemu, od niskih temperatura pa do snježnih oborina i snježnih užitaka koje su one donijele, pravi zimski mjesec, a prva tri dana ovog tjedna zima zaista pokazala zube i ošinula Gorane svojim ledenim i snježnim repom



DELNICE Iako je već duži niz godina prava zima na području Gorskog kotara vladala ponajprije tijekom veljače, ove godine »iskazao« se i siječanj koji je baš po svemu, od niskih temperatura pa do snježnih oborina, u svom dosadašnjem dijelu bio pravi zimski mjesec. Prvi snijeg pao je 3. siječnja i to više simbolično jer visinom nije bitnije ometao svakodnevicu.


Prava zima počela je uoči prvog vikenda 2017. godine, kad su vrlo niske temperature dvoznamenkastog minusa stupnjeva Celzija vladale gotovo punih tjedan dana, da bi potom drugi vikend protekao u znaku dvadesetak centimetara novog snijega koji su goranskoj zimi dali i onaj pravi snježnobijeli vizualni okvir. Treći tjedan siječnja počeo je snježnom olujom koja nije nudila neke posebno visoke količine snijega, ali je zato vjetra koji je raznosio novi snijeg i stvarao velike smetove bilo itekako puno pa su prva tri dana ovog tjedna za sve goranske sredine bili dani kad je najbolje bilo biti kod kuće jer je zima zaista pokazala zube i ošinula svojim ledenim i snježnim repom.



Suprotno postupnoj normalizaciji života u goranskim naseljima, jedine su poteškoće u prometovanju zabilježene na staroj cesti Rijeka – Zagreb kojom su jučer prije podne krenuli kamioni koji su nekoliko dana čekali smirivanje vjetra na Grobniku. Njihov masovni pokret u smjeru Zagreba, točnije Delnica gdje su se uključivali na autocestu, doveo je do gužvi i višekilometarskih kolona.





Snježni paravani


Jučer se stanje polako počelo smirivati, oborine su prestale, a temperature su i dalje u zoni smrzavanja, čime zima daje do znanja kako je daleko još do njenog kraja. Naravno, minusi koji će narednih dana iznova doseći dvoznamenkaste brojke smetaju znatno manje od snijega i vjetra, što se osjetilo jučer i na delničkim ulicama koje su bile znatno punije no prethodnih vjetrovitih dana, a smirivanje olujnih udara bure omogućilo je i radnicima zimske službe da jučer dodatno čiste i proširuju prometnice te parkirališne prostore.


Za sada su najveći problem u Delnicama visoke naslage snijega koje na pojedinim lokacijama, pogotovo kad je riječ o raskršćima, onemogućavaju dobar pregled pa u vožnji treba biti jako oprezan, pogotovo u ulicama van središta Delnica koje su nešto slabije očišćene.


Sanjkaške utrke


Solidna visina snježnog pokrivača i najave razdoblja niskih temperatura idealne su za uživanje u snježnim radostima, pogotovo klizanju na delničkom klizalištu, ali i sanjkanju za kojeg ima sasvim dovoljno snijega pa su za predstojeći vikend najavljena čak dva skijaška okupljanja. U Delnicama će u organizaciji TZG-a i Udruge Zdolanjski kraj Potok biti održano 8. Prvenstvo Grada Delnica u sanjkanju na sanjkalištu Potok. Utrka će početi u 11 sati, a dan kasnije u Vujnovićima nedaleko od Vrbovskog bit će održana 1. Sanjkaška utrka Planinarskog doma »Kamačnik«.


Utrka će početi u 10 sati, a bit će održana na trasi novouređene šetnice koja spaja Planinarski dom »Kamačnik« i selo Vujnovići s izletištem zaštićenog krajolika kanjona Kamačnik. Naravno, rade i sva ostala goranska sanjkališta, kako ono jedino pravo u Kupjaku, tako i za ovu priliku uređene padine na Petehovcu, Čelimbaši, Rudniku… Kad je zima već tu, treba iskoristiti i njenu lijepu stranu i uživati u zimskim radostima i pejzažima.