Romantična avantura glumca Dušana Bućana

Laganim kasom na more: Iz Gvozda u Omišalj na konju

Marinko Krmpotić

Još otkad je pred 6-7 godina kupio konja, mladi glumac želio je s njime na ljetovanje. Sada je to konačno i ostvario te su on na svom Samsonu i djevojka Ivana Stanić na Hani krenuli na put od Galjana do otoka Krka, prešavši laganim tempom oko 140 km do Fužina



FUŽINE » Konjem do mora i to od sela Golinje u Općini Gvozd pa do Omišlja na otoku Krku. Nemoguće? Moguće. Pogotovo ako je riječ o mladom hrvatskom glumcu Dušanu Bućanu i njegovoj djevojci Ivani Stanić koji su odlučili učiniti upravo to – konjima se uputiti s kontinenta prema moru. »Uhvatili« smo ih u Fužinama, točnije na ranču Vrelo, gdje su kod Gorana Volodera – koji i inače rado ugošćava goste koji putuju na taj starinski način – odlučili prenoćiti i odmoriti.


  »Još od trenutka kad sam pred šest-sedam godina kupio konja, bila mi je želja konjem otići na ljetovanje. No, dovoljno vremena za tu avanturu nije bilo do ovog ljeta kad sam odlučio krenuti, i to ne sam, već u društvu svoje djevojke Ivane. I tako smo ona i ja te njena Hana i moj Samson krenuli prošlog ponedjeljka, i do Fužina prešli laganim tempom oko 140 kilometara nastojeći izbjegavati ceste i jašući ponajprije uz trasu plinovoda, koristeći razne karte, raspitujući se kod ljudi po sustavu »Kartu čitaj, seljaka pitaj«. Sve skupa je do sada odlično, pomalo romantično i u svakom slučaju nesvakidašnje i neobično iskustvo.


Šokirani domaćini


Dnevno prelazimo 30 do 35 kilometara u jednom laganom ritmu, a često umjesto jahanja i hodamo, pogotovo kad dođemo do prometnica jer ne želimo ometati promet ili se izložiti opasnosti. Jedini problem je to što je premalo dobrih površina za jahanje. Primjerice, nadali smo se da ćemo moći jahati uz trasu plinovoda i naftovoda, ali je to uglavnom bilo nemoguće jer je teren jako zarastao i nije lagano jahati tim područjem. Svakog dana predvečer nastojimo pronaći neko imanje sa štalom kako bi prespavali, mada smo opremljeni i za situaciju da prespavamo na otvorenom.





Nakon godišnjeg odmora Dušan Bućan vraća se na radno mjesto u zagrebački HNK, a prvi zadatak bit će rad na novoj postavi predstave »Putovanja u Vučjak« rađenoj po motivima Krležine proze. Od ostalih poslova nada se nastavku suradnje s TV kućama vezanim uz rad na reklamama, a možda se dogodi i još poneko ugodno iznenađenje. Također, on i Ivana snimaju jednom kamerom cijeli svoj put, razgovaraju s ljudima koje upoznaju i ukoliko budu zadovoljni snimljenim materijalom, možda naprave dokumentarac i putopis o svom putovanju konjima na ljetovanje.



No, za sada smo svaki put uspjeli naći prenoćište i moram reći da smo oduševljeni ljudima koji su najprije šokirani činjenicom da netko na konjima putuje na more, a nakon što prođe to iznenađenje, odmah nas prihvate«, govori Dušan Bućan, najavljujući kako će po dolasku na Krk nekoliko dana uživati u moru te se potom vratiti kući, ali suvremenijim načinom putovanja – prikolicom za Samsona i Hanu te automobilom za njega i Ivanu.


Predivno iskustvo


Pohvale za ovu romantičnu avanturu ima i Ivana Stanić koja kaže da joj je ovo predivno iskustvo: »Svakome tko voli prirodu i životinje preporučujem ovaj način putovanja. Svaku večer ne znamo gdje ćemo noćiti, ali nađemo bez većih problema smještaj i upoznajemo divne ljude. U prvom planu su nam konji i njih želimo svakako smjestiti u staje, a onda ako se za nas nađe mjesta dobro, a ako ne – opet dobro. I vrijeme nas je poslužilo pa smo od ovih desetak dana puta imali svega jedan jako kišni dan, mada je to meni bio najlepši i najromatičniji dio jer smo jahali pod kabanicama po kiši i zaista osjetili dodir s prirodom«, kaže Ivana.