Najpoznatija u Hrvatskoj

Kuti: Najljepša mala knjižnica dobila bibliografiju radova

Marinko Krmpotić



BROD MORAVICE Zahvaljujući dr.sc. Karmen Delač Petković, Hrvatska čitaonica sela Kuti, najpoznatija i najljepša mala knjižnica u Hrvatskoj, od ove godine i svog osamdesetog rođendana ima i svoju bibliografiju. Naime, svoju već četvrtu knjigu o ovoj čitaonici ugledna hrvatska proučavateljica knjižničarstva vezala je uz prikupljanje podataka o tome što je sve do sada napisano i u raznim medijima objavljeno o čitaonici sela Kuti.


Tako je, nakon dvije godine rada, nastala knjiga »Hrvatska čitaonica sela Kuti – bibliografija« koja nudi stručnu bibliografiju radova (mahom tekstova) o čitaonici od 1947. godine pa do danas. Navedena je ukupno 351 bibliografska jedinica, a građa je podijeljena u šest skupina, točnije prema vrsti medija: monografije, periodika, internet, prezentacije, stručni i znanstveni radovi te ostalo (prospekti, najave, pozivnice, plakati…).


Dio rada bio je i razriješiti inicijale autora članaka, a afirmativni članci dokaz su kvalitetnog rada Čitaonice, ističe autorica koja u predgovoru bibliografije ističe kako ovom knjigom, nakon više od 25 godina proučavanja povijesti Hrvatske čitaonice, svoje istraživanje smatra cjelovitim i završenim.




»Bude li Čitaonica i nadalje radila kvalitetno kao što sada radi, vjerojatno će se o njoj još pisati. Prepustimo to ipak mlađim autorima. Današnja je generacija za Čitaonicu učinila veoma mnogo. Nadajmo se da će iduća generacija članova slijediti njihov trag kao što su i oni slijedili trag svojih očeva i djedova«, zaključuje dr.sc. Karmen Delač Petković.