Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. studenoga 2019.
JUBILEJ

"Kupa" 15 godina razvija turizam u Brodu na Kupi

Foto: M. KRMPOTIĆ
Foto: M. KRMPOTIĆ
Autor:
Objavljeno: 3. srpanj 2019. u 10:20 2019-07-03T10:20:57+02:00

Nas nekolicina zaljubljenika u svoj kraj željeli smo dati i vlastiti doprinos njegovom prepoznavanju i to kroz razvoj sportskih aktivnosti s krajnjom željom da te aktivnosti budu uvijek vezane uz turizam – kaže Davorin Klobučar, predsjednik i idejni inicijator osnivanja Udruge

BROD NA KUPI - Petnaest lijepih godina je iza Udruge za sport, turizam i rekreaciju Kupa, ističe Davorin Klobučar, predsjednik i idejni inicijator osnivanja te udruge koja je u 15 godina rada i postojanja učinila jako puno za razvoj turizma na tom području i općenito prepoznavanje Broda na Kupi kao mnogima zanimljive i privlačne destinacije. Upravo to, ističe Klobučar, bio je i cilj pri osnivanju 2004. godine.

– Nas nekolicina zaljubljenika u svoj kraj željeli smo dati i vlastiti doprinos njegovom prepoznavanju i to kroz razvoj sportskih aktivnosti s krajnjom željom da te aktivnosti budu uvijek vezane uz turizam. Da smo uspjeli, mislim da je danas više no očito jer je iza nas 15 godina tijekom kojih su neke od 12 osmišljenih manifestacija postale tradicionalne i svake godine u Kupsku dolinu privlače veliki broj posjetitelja kojih je do danas bilo, procjenjujemo, oko 75.000 samo na tim priredbama!

Krenuli s košarkom

Krenuli smo s košarkaškim turnirom koji je proteklih godina okupljao košarkaše iz Rijeke, Zadra, Zagreba, Karlovca, susjedne Slovenije te, naravno, Gorskog kotara. Među prvim priredbama bio nam je i danas mnogima omiljeno Plivanje Kupom uzvodno koje uvijek privlači veliku medijsku pažnju. Pokrenut je potom i Kros Novog lista dolinom Kupe koji je bio među našim najposjećenijim manifestacijama pa je, primjerice, sredinom prvog desetljeća u Brod na Kupi na županijsko prvenstvo srednjih i osnovnih škola iz Rijeke znalo stići 16-17 autobusa. Vrlo uspješan nam je i Kupski noćni polumaraton koji smo prvi realizirali točno u ponoć prvog dana ulaska Hrvatske u EU.

Uz sportske aktivnosti trudili smo se raditi i na brojnim drugim područjima, pri čemu smo veliku pažnju posvećivali ekologiji i očuvanju prirode. Najznačajnije akcije te vrste nedvojbeno su proljetna i jesenska akcija čišćenja Kupe i Kupice na koje nam se redovno odazivaju učenici Pomorske škole Bakar, riječke Ekonomske škole Mije Mirkovića, gimnazijalci iz Rijeke i Zadra, brodokupski i osnovci iz Rijekje (OŠ Trsat), vatrogasci i ronioci iz raznih sredina (Kostrena, Karlovac, Zagreb, Rijeka, Delnice...), studenti međunarodne razmjene... Uz tu veliku akciju naši članovi tijekom godine sudjeluju i u drugim sličnim akcijama, surađujemo sa školom i udrugama u mjestu, kao i sa susjedima iz Slovenije, posebno s Turistično-športnim društvom Kostel.

Brojne nagrade i priznanja

Za svoj rad Udruga Kupa dobila je brojne nagrade i priznanja i to na svim razinama – od gradske, županijske pa do državne. Isto tako, sličnim se priznanjima okitio i njen predsjednik Davorin Klobučar koji napominje da i njegovih priznanja – od kojih je najvrednija poznata državna nagrada za sport »Dr. Franjo Bučar« – ne bi bilo da nije bilo kvalitetnog rada same udruge i svih njenih članova.

Susret na granici

Upravo s njima godinama uspješno organiziramo tradicionalno božićno-novogodišnji Susret na granici tijekom kojeg se druže i darove izmjenjuju pripadnici slovenske i hrvatske pogranične policije i čelnici lokalnih samouprava s naše i slovenske strane, a s TŠD Kostel pokrenuli smo prije nekoliko godina i akciju obnavljanja visećih mostova preko Kupe te u nekoliko navrata iskazali protivljenje postavljanju žičane ograde na ovom dijelu granice između Hrvatske i Slovenije. Ta je suradnja bila iznimno dobra i zbog vrlo kvalitetnog rada predsjednika TŠD Kostel dr. Stanka Nikoliča koji je, na žalost, nedavno preminuo što je svakako veliki gubitak za sve nas, ali ćemo baš stoga nastojati i dalje razvijati i jačati našu suradnju sa susjedima iz Slovenije – rekao je Klobučar, zaključivši da je želja da se i dalje pomaže razvoju Kupske doline i nakon 15 godina izuzetno snažna pa se nada da će u istom ritmu proteći i – idućih 15!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.