Sklonište u Liču

Kujica Zima prva sudionica psećeg “Života na vagi”

Marinko Krmpotić

Riki njuškicom »ovjerio« potpis za prelazak u novi dom / snimio M. KRMPOTIĆ

Riki njuškicom »ovjerio« potpis za prelazak u novi dom / snimio M. KRMPOTIĆ

Kako mnogi psi zbog premalo kretanja imaju problema s debljinom, pokušat će ih istesati pojačanim šetnjama i aktivnostima. No, upućen je poziv i ljudima izvan Skloništa da sudjeluju na način da odaberu »svog« kandidata i krenu ga »izšetavati«, čime će i sami sebi pružiti aktivnost



Sklonište za pse u Liču možda je i jedino sklonište u kojem psi nemaju problema s mršavošću, već s debljinom – kaže djelatnica tog skloništa Ivana Pleše napominjući kako, usprkos tome što ih redovno »rastrčavaju«, ima dosta onih kojima to nije dovoljno.


– Zbog takvog stanja naša djelatnica Tamara Tomić došla je na ideju da započnemo sa »Životom na vagi« u Skloništu. Konkretno, odlučili smo izabrati jednog psa kojeg ćemo povećanom količinom šetnje i drugih fizičkih aktivnosti kroz mjesec dana pokušati dovesti što bliže zdravoj kilaži. U dogovoru s voditeljicom Skloništa, dr. Milkom Mijanović, odluka je pala na Zimu, kujicu tipa haskija koja se u Skloništu nalazi od 2016. godine. Obavili smo prvo vaganje, napravili nekoliko fotografija i započeli s dužim i aktivnijim šetnjama sa Zimom.



U trenutku dok smo slikali Zimu na vagi, dogodio se i najljepši trenutak u radu Skloništa – udomljenje. Naime, štenac Riki, star oko pola godine, novi je dom pronašao u Delnicama, i to zahvaljujući jednoj obitelji koja je spremna udomiti psa. Ljubav na prvi pogled bila je očigledna, a Riki je sve pratio u tolikoj mjeri da je na stolu svjedočio potpisu o svom prijelazu iz Liča u Delnice! Djelatnici Skloništa pozivaju i sve druge da navrate te udomljenjem usreće nekog ostavljenog psa, ali i sebe, a za sve koji akciju »Život na vagi« žele pratiti na internetu link je




https://www.facebook.com/pg/Skloni%C5 %A1te-za-nezbrinute-%C5%BEivotinje-Li%C4%8D-406620529377107/photos /?tab>album&album_id> 1762587870447026



Poziv na sudjelovanje


Tijekom svibnja na našoj facebook stranici objavljivat ćemo kako nam ide do kraja mjeseca, kada ćemo vaganje i fotografiranje ponoviti, nadamo se s pozitivnim rezultatom. Nadalje, ja sam došla na ideju da Život na vagi proširimo i izvan Skloništa i pozovemo ljude na sudjelovanje. To znači da oni koji to žele mogu tijekom svibnja doći u Sklonište, upoznati pse i izabrati svog kandidata. S početkom lipnja krenule bi šetnje i cilj je da upravo ti ljudi pomognu psu kojeg izaberu da smanji kilažu kroz šetnju i igru. Pozitivna strana jest da će ljudi, uz pomoć psima, sami sebe »prisiliti« biti aktivniji, a to znači i zdraviji! Uz to moguće je, a mi se baš tome i nadamo, da se dogodi i neka ljubav, pa samim time i udomljenje. Naravno, na kraju mjeseca slijedila bi i nagrada onome koji bi postigao najbolji rezultat – rekla je Ivana Pleše.


Odazvali se sportaši


Voditeljica Skloništa dr. Milka Mijanović smatra da je ideja jako dobra i nastojat će je pretvoriti u tradicionalan oblik aktivnosti kojim će, uz istodobnu pomoć i životinjama i ljudima koji s njima rade, širiti i informacije o radu Skloništa, što također može biti itekako korisno:


– Već nakon ovih početnih informacija plasiranih na našoj facebook stranici imamo pozitivne reakcije. Prvi nam se javio Darko Pirc iz Delnica koji vodi udrugu Cro Sport Delnice i koji je za kraj ovog tjedna najavio dolazak s nekoliko članova udruge koji će raditi s nekolio pasa, između ostalih i sa Zimom. Budući da on ima i znanja i stručnosti na tom polju tjelesnih aktivnosti, uvjerena sam da će nam bitno pomoći te da će Zima vrlo brzo svoju kilažu skinuti do razine koja će joj osigurati zdraviji život – rekla je voditeljica Mijanović, a Darko Pirc rekao nam je da očekuje odaziv desetak članova svoje udruge. – Za to prvo druženje mi bismo uzeli nekoliko pasa te napravili s njima jednu dobru bržu šetnju, potom na jednoj lokaciji odradili naš trening nakon čega bi uslijedio povratak u Sklonište u Liču. Vjerujem da ćemo sve to uspjeti napraviti ove subote, a na temelju tog početnog pokušaja vidjet ćemo što dalje. Ako sve bude dobro, ako se ljudima dopadne, moguće je da ćemo to ponoviti – rekao je Pirc.