Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 26
Sutra: 16° 16° 26
19. studenoga 2019.
Krasimir Anev

'Klima je tu idealna': Europski prvak u biatlonu pripremao se u Delnicama

Foto:  M. KRMPOTIĆ
Foto: M. KRMPOTIĆ
Autor:
Objavljeno: 9. srpanj 2019. u 10:23 2019-07-09T10:23:12+02:00

Klimatski uvjeti su takvi da mogu trenirati cijeli dan, smještaj i hrana u Centru su odlični, a Dragan Naglić iz delničkog biatlonskog i ski kluba osigurava nam sve potrebno za trening – kaže Anev

DELNICE - Jučer je u Delnicama sedmodnevne pripreme za novu sezonu kraju priveo aktualni europski prvak u biatlonu, sjajni bugarski biatlonac Krasimir Anev, i članovi njegovog pratećeg tima, iskusni trener Georgij Fortunov te fizioterapeut Dimitar Kalačev. Činjenica što je sportaš svjetske vrijednosti odabrao Delnice za pripreme još je jedna potvrda teze da goransko područje ljeti pruža idealne uvjete za temeljne kondicijske pripreme, što Anev jako dobro zna jer je već u nekoliko navrata ovamo dolazio na ovaj dio priprema pa njegovi brojni uspjesi imaju, između ostalog, i »potpis« Delnica. Skroman i jednostavan kao i najveći dio velikih sportaša, priznaje to i sam Kras, kako ga svi zovu.

– Prvi sam put u Delnice na pripreme došao još 2009. godine i već tada je bilo jasno da ovdje imamo sve što treba za odraditi taj početni dio, a to znači da su klimatski uvjeti takvi da mogu trenirati cijeli dan, smještaj i hrana u Centru gdje uvijek odsjedamo su odlični, a Dragan Naglić iz delničkog biatlonskog i ski kluba omogućuje nam sve potrebno za trening. Vrlo sam zadovoljan svime što smo odradili u Delnicama nakon kojih spremni krećemo na dvotjedne pripreme u Obertiliach u Austriju – rekao nam je Anev, a njegov trener, najznačajniji bugarski biatlonski stručnjak Georgij Fortunov, u Delnice nastoji doći kad god je to moguće.

Savršene pripreme

– U onih godinu-dvije dok sam bio trener hrvatske biatlonske reprezentacije shvatio sam kakve sve prednosti pružaju Delnice i Gorski kotar pa nije čudno da ovamo na pripreme redovno dolazi slovenska reprezentacija te povremeno i mnoge druge, među kojima je i naša bugarska. Ne treba ni govoriti da je dobro jer ne bismo dolazili da nije dobro, a posebno bih pohvalio i zahvalio svima koji u Delnicama brinu za nas, pogotovo Draganu Nagliću, zahvaljujući čijem trudu je u Delnicama izgrađena odlična roler staza i uređena otvorena streljana što je, uz odlične klimatske uvjete, savršeno za pripreme u okviru kojih kombiniramo i kratke posjete moru – rekao je Fortunov koji na upit o željama za novu sezonu, kao i sam Anev, odgovara oprezno i u stilu – ako bude zdravlja, sve je moguće.

– Kras ima sve što je potrebno za nekoliko godina plasmana u sam vrh svjetske biatlonske konkurencije. Ove godine u veljači je u Minsku postao europski prvak, a ima iza sebe niz plasmana među prvih deset u Svjetskom kupu te šesto mjesto na Svjetskom prvenstvu. U idućoj sezoni za koju smo počeli s pripremama čekaju nas dva velika natjecanja. Najprije u veljači Svjetsko prvenstvo u Anterselvi te potom u kolovozu Svjetsko prvensto u rolerima koje će biti održano u Minsku. Ako bude zdravlja, vjerujem da na oba ova velika natjecanja može biti među prvih šest, a to znači da je moguća i medalja – rekao je Fortunov.

Mnogima zanimljivi

Dragan Naglić, čelni čovjek delničkog biatlona, ujedno i predsjednik Zajednice sportova Grada Delnica, ističe da Delnice u svijetu biatlona već imaju itekako prepoznatljivo ime i ugled kad je riječ o pripremama.

– Prije nekoliko godina uređena rolban staza i strelište temelj su za pripreme svakog biatlonca pa smo mnogima zanimljivi. Prije Krasimira koji je europski prvak u biatlonu ovdje je tjedan dana bila slovenska kadetska reprezentacija, a obavljamo posljednje pripreme za prvi međunarodni biatlonski kamp koji će uz potporu i dozvolu Svjetskog biatlonskog saveza biti održan od 7. do 15. rujna i na kojem će biti predstavnici reprezentacija Hrvatske, Belgije, Nizozemske, Španjolske, Rumunjske i Mađarske. Vjerujem da predstavljanjem naših mogućnosti predstavnicima tih reprezentacija možemo dodatno ojačati naš položaj te se još približiti onom našem cilju da tijekom ljeta na jednotjednim pripremama ugošćavamo što više biatlonaca iz cijelog svijeta – rekao je Naglić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.