U Lokvama

KIPARSKA RADIONICA Skulptorska odiseja u Gorskom kotaru

Marinko Krmpotić

Umjesto planirane dvije, ovogodišnji saziv donijet će Gorskom kotaru čak tri skulpture! Naime, »Monolitu« Zdravka Milića, inspiriranom Kubrickovom Odisejom u svemiru, i »Šumi Striborovoj« Kažimira Hrastea priključit će se još jedna Hrasteova skulptura, radnog naziva »Godišnja doba«



LOKVE Ovogodišnji, 38. saziv Goranske kiparske radionice, otvoren je jučer u Lokvama lijepom najavom po kojoj će umjesto planirane dvije, donijeti čak tri skulpture! Naime, »Monolitu« Zdravka Milića i »Šumi Striborovoj« Kažimira Hrastea priključit će se još jedna Hrasteova skulptura.


Radni joj je naziv »Godišnja doba«, a bit će postavljena na prostoru pred OŠ Rudolfa Strohala u Lokvama, najavio je Hraste kojeg je, očigledno, drugi boravak na sazivu GKR-a motivirao da napravi i više od plana: »Užitak je raditi u koloniji koja broji već 38 godina neprekinutog rada i koja je u tom razoblju okupila reprezentaciju hrvatskog skulptorstva, što je itekako važan podatak jer je Hrvatska u svjetskim okvirima znana po kiparima i skulptorima.


Velike zasluge za tu visoku kvalitetu pripadaju ljudima koji, poput Milutina Burića, neviđenim entuzijazmom i ljubavlju vode GKR te šire i stvaraju kulturu koja se jedino na taj način i može stvarati«, rekao je Hraste, istaknuvši zadovoljstvo činjenicom da će obje njegove skulpture biti postavljene u školska dvorišta – »Šuma Striborova« u Ravnoj Gori, a »Godišnja doba« u Lokvama.


Inspirativna priroda




Skulptura »Monolit« bit će postavljena u Skradu i njenog autora Zdravka Milića zanima kako će izgledati spoj prirode u kojoj će se nalaziti i ideje beskonačnosti i neizvjesnosti koju želi njome izraziti imajući na umu čuveni monolit iz kultnog filma »Odiseja u svemiru 2001« Stanleya Kubricka: »Prvi sam put na Goranskoj kiparskoj radionici i moji su dojmovi savršeni, posebno kad je riječ o ovoj prekrasnoj prirodi koja zaista djeluje istodobno umirujuće i inspirativno pa mi je drago da sam dio ovogodišnjeg saziva Goranske kiparske radionice«, rekao je Milić.


Na svečanosti otvaranja nazočne su u ime GKR-a pozdravili Milivoj Diklić i Milutin Burić, kako nije mogla nazočiti otvaranju, pročitano je i pismo Branke Arh o autorima i njihovim djelima, riječi pozdrava u ime Primorsko-goranske županije nazočnima je uputio dožupan Petar Mamula, a druženje uz obalu Lokvarskog jezera ukrasile su svojim nastupom učenice OŠ Rudolfa Strohala iz Lokava.



Predsjednik GKR-a Milutin Burić istaknuo je da je u dosadašnjih 38 saziva sudjelovalo 67 autora (14 njih dva puta), a izrađene su 104 skulpture od kojih vrijeme nije uništilo njih 76. Burić je također zahvalio i svima koji su pomogli u realizaciji ovogodišnjeg simpozija, a to su Hrvatske šume, Miteh d.o.o. iz Lokava, općine Lokve i Fužine, Ministarstvo kulture, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Pilana GEC Lučice, KTD »Lokvarka« te bivša Pilana Cenčić.



Goranski brend


Svečanosti otvaranja nazočio je i načelnik Lokava Toni Štimac koji je istaknuo kako je GKR jedan od brendova Lokava pa i Gorskog kotara, a skulpture nastale u dosadašnjih 38 saziva ne samo da su uljepšale područje Lokava i nekih drugih goranskih mjesta, već su bitno doprinijele razvoju turizma vezanom uz kulturu:


»Posebno se to vidi u manifestaciji »Noć skulptura« koja je doživjela dvije atraktivne izvedbe u Mrzloj Vodici i Golubinjaku, a u budućnosti uključit ćemo i lokaciju sanjkaške staze Jezero te razmisliti o tome da se priredba realizira i izvan okvira Lokava«, najavio je Štimac, a direktorica TZO Lokve Đurđa Malnar podsjetila da su skulpture GKR-a, kao posebna staza skulptura, svoje mjesto našle u katalogu goranskih turističkih sadržaja TZ Kvarnera.