Ne izlazite iz domova

KAOS U GORSKOM KOTARU Vjetar odnio krov škole u Vrbovskom, oštećena crkva u Lokvama, promet u kolapsu

P. N.

Foto: Primorsko-goranska županija

Foto: Primorsko-goranska županija

Za sve stanovnike Gorskog kotara vrijedi upozorenje da do daljnjega ne izlaze iz svojih domova te da se ne upuštaju u popravak svojih krovova i okućnica sve dok puše jak vjetar



Jak vjetar koji još od jučer puše na području Gorskog kotara, a povremeno dostiže udare jače i od 90 km/h, zatvorio je za promet „staru cestu“ kroz goransko područje.


Prema najnovijoj obavijesti HAK-a od 11 sati, za sve skupine vozila vozila zatvorene su sve državne, županijske i lokalne ceste u Gorskom kotaru, uključujući i staru cestu kroz Gorski kotar Kikovica-Delnice-Zdihovo, zbog opasnosti pada stabala na kolnik kao i otežanog uklanjanja onih koja su pala pa je sužen kolinik i preporuka je vozačima da se ne kreću tim prometnicama kako bi se olakšao prolazak interventnim vozilima.


Vjetar je nanio i velike štete na privatnim i javnim objektima.




Na zgradi osnovne škole u Vrbovskom vjetar je razotkrio krov, a i dalje se stalno otkidaju komadi krova koji nošeni vjetrom lete naokolo pa je to područje izuzetno opasno zbog čega u tome gradu danas ne rade ni škola ni vrtić.


Uslijed jakog vjetra oštećena je i crkva u Lokvama.


Za sve stanovnike Gorskog kotara vrijedi upozorenje da do daljnjega ne izlaze iz svojih domova te da se ne upuštaju u popravak svojih krovova i okućnica sve dok puše jak vjetar.


Vatrogasci i interventne službe su na terenu, ali jak jugozapadnjak usporava čišćenje grana i drveća s cesta. Za sada izlaze samo na veće intervencije, dok će se manje obavljati kada se vjetar smiri.


Foto: Primorsko-goranska županija


Foto: Primorsko-goranska županija



Goranski načelnici otvorili su i telefonske linije, pa se stanovnici kojima je potrebna pomoć, osim na broj 112, mogu javiti i:


– u Lokvama: načelniku Toniju Štimcu (098 1708170) ili komunalnom redaru Nenadu Štefanelu (0912831336)


– u Vrbovskom: 051/875-115


– u Delnicama: 051/812-131 ili na mailove: [email protected] ili gradonač[email protected]


“Olujni vjetar oštetio je krov Osnovne škole “Ivana Gorana Kovačića” u Vrbovskom zbog čega danas nema nastave. Nastave nema ni u Područnoj školi Gerovo kao ni u školi u Brod Moravicama zbog nestanka struje te u OŠ Petar Zrinski u Čabaru, javila je pročelnica Edita Stilin napominjući da Upravni odjel od ranog jutra radi na sanaciji krova. Prema informacijama dežurnih službi, štete od olujnog nevremena u Gorskom kotaru najveće su u Vrbovskom, Čabru i Brod Moravicama.


Oštećeni su krovovi, a najviše problema je bilo na državnim prometnicama zbog padanja stabala. Zamjenik župana i načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Marko Boras Mandić s Matkom Škalamerom, pročelnikom PU Rijeka Državne uprave za zaštitu i spašavanje u obilasku je Gorskog kotara”, navodi se na Facebook stranicama Primorsko-goranske županije.