Originalno natjecanje

KABASIJADA U PREZIDU Najukusnije kobasice Danijele Grajš iz Gorača

Danijela Pleše

Kako je pristiglo čak 40 uzoraka, žiriju ove godine nije bilo nimalo lako procijeniti najbolje te je dodijelio čak 11 bronci, devet srebra i pet zlata, a konačni pobjednici su Danijela Grajš te Miha Klobučar i Vladimir Troha



Na neuobičajenu ideju o organiziranju kobasijade iliti, na tamošnjem dijalektu, »kabasijade«, prije pet godina spontano su došla dvojica prijatelja – Marin Janeš i Vladimir Troha iz čega je nastala i udruga Britveca koja je zadnje dvije godine i glavni organizator popularne manifestacije.


– Kroz naša spontana okupljanja u vrijeme svinjokolje odlučili smo isprobavati i suhomesnate proizvode da vidimo kakve su druge kobasice. To nas je dovelo od prve godine održavanja kada je bilo 10 uzoraka kobasica, da bi ih ove godine bilo četrdesetak iz Prezida, Plešci, Gorača, Gerova, Čabra, Tršća te drugih mjesta. Prije dvije godine smo radi lakšeg organiziranja Kabasijade, kako mi kažemo po domaće u našem kraju, osnovali Udrugu Britveca, što simbolizira džepni nožić, a koja se bavi, od radnih akcija, darivanja krvi, pripomaganja lokalnim drugim udrugama do, evo, Kabasijade. Žiriju sastavljenom od troje članova koji dolaze iz Poljoprivredno-šumarskog instituta iz Slovenije, nije bilo lako procijeniti najbolje stoga je ove godine bilo 11 bronci, devet srebra i pet zlata, što je dovelo do konačna tri pobjednika.


Šest kriterija


Uzorci sudionika ostaju pod tajnim šiframa sve do proglašenja, a članovi žirija, prema šest kriterija – od okusa, teksture do sastava – odlučuju o najboljima. Mi kao Udruga smo veoma zadovoljni s organiziranjem same manifestacije jer nas u to vrijeme posjećuju, kako ljudi iz naših krajeva, tako i iz Slovenije, stoga smo zahvalni Gradu Čabru, DVD-u Prezid, Pusnom društvu Prezidtee svim firmama i pojedincima koji su nam pripomogli pri organiziranju. Nadam se tom zajedništvu i iduće godine! – poručio je idejni začetnik Kabasijade te predsjednik udruge Britveca Marin Janeš.Svaki posjetitelj, osim što je mogao degustirati suhomesnate proizvode i kuhane kobasice koje su pripremili vrijedni članovi Britvece te zaplesati uz glazbu grupe Homer, mogao je sudjelovati i u zanimljivoj nagradnoj igri gdje je trebalo pogoditi na kojoj visini visi pršut te ga ujedno i osvojiti.

Tajni recept


No, najočekivaniji dio bilo je proglašenje najboljih, a kako se događaj »poklopio« s Danom žena povodom kojeg je svaka žena u Domu kulture dobila ružu i kuhaču, ovog je puta prvo mjesto osvojila upravo žena, Danijela Grajš iz mjesta Gorači kraj Prezida. Drugo mjesto pripalo je Mihi Klobučaru te treće Vladimiru Trohi.




– Otkad je Kabasijade, ja se natječem, nekako je to pod normalno u našem kraju nakon svinjokolje. Veliku podršku imam i u svom životnom partneru Petru Ožboltu, ali ipak zadnju riječ pri samoj izradi kobasica imam ja! – uz smijeh nam objašnjava pobjednica. – Naravno da imam tajni recept koji neću otkriti kako bih i iduće godine obranila ovogodišnju titulu, ali moram priznati da nisam očekivala zlato, što me u ovom trenutku čini još sretnijom – poručila nam je ovogodišnja osvajačica prve zlatne medalje na Kabasijadi, Danijela Grajš, pozirajući uz svoju nagradu – dvometarsku kobasicu.


Svima ostalima nije preostalo ništa drugo nego degustirati suhomesnate proizvode i odlično se zabaviti uz glazbenu podlogu grupe Homer.