Goranski turizam

Jeste li kada posjetili špilju Lokvarku? Ako niste, doznajte zašto je to ove godine već učinilo 3.000 ljudi

Marinko Krmpotić

Zbog pojačanog broja gostiju koji je za 34 posto veći nego lani, sezonski je zaposleno i osmero lokvarskih studenata i srednjoškolaca koji si na taj način zarađuju džeparac, a lijepa svota prikupi se i od prodaje ulaznica pa se ono što je uloženo sada polako počelo vraćati



LOKVE U prvih šest mjeseci na području Lokava ostvareni su vrlo dobri turistički rezultati vezani uz broj dolazaka gostiju u Golubinjak i spilju Lokvarka, ističe Ivica Gržanić, direktor Komunalnog društva Lokvarka koje upravlja s ove dvije lokacije.


– U prvih šest mjeseci spilja Lokvarka bilježi rast dolazaka gostiju od 34 posto, a Golubinjak 12 posto. To su svakako rezultati koji raduju jer pokazuju kako je riječ o lokacijama koje mogu privući turiste. Špilja Lokvarka rast broja posjetitelja bilježi zahvaljujući kvalitetnom komercijalnom pristupu. U prvih šest mjeseci bilježimo oko 3.000 posjetitelja, što je jako dobro ako znamo da se najbolji rezultati ostvaruju u kolovozu, pa i u rujnu. Također smo zadovoljni činjenicom da su tijekom ovih ljetnih mjeseci gosti mahom pojedinci i to najčešće strani turisti.


Zaposleni studenti 


Naravno, tako pojačan broj gostiju mora pratiti i povećanje uposlenih, pri čemu smo sezonski zaposlili osmero lokvarskih studenata i srednjoškolaca koji si na taj način zarađuju džeparac, a lijepa svota prikupi se i od prodaje ulaznica pa je uloženo polako počelo vraćati novac – govori Gržanić, ističući kako je na pojačan interes gostiju svakako utjecalo i to što je spilja pred nekoliko godina uz pomoć JU Priroda uređena iznutra, a uređen je i prijemni prostor s parkiralištem.




Uz spilju Lokvarku, broj posjetitelja raste i u Park šumi Golubinjak koja je drugu godinu u zakupu ŠRK Lokvarka koja rukovodi tim prostorom i objektom čiji su vlasnik i dalje Hrvatske šume.


– Nadam se da su u Hrvatskim šumama zadovoljni našim radom. Mi uredno plaćamo obveze, a nedavni posjet nadležne inspektorice potvrdio je da se kvalitetno upravlja prostorom koji je uredan i čist. Vrlo je veliko zanimanje za penjački sport nakon što su uređena penjališta koja svakog vikenda posjećuju penjači iz Slovenije, Austrije, Njemačke, Italije i, naravno, Hrvatske. Također, jedna austrijska firma uključlila je njemačke goste koji idu tragom snimanja filma o Winnetou pa je i tih gostiju sve više, a imamo i vrlo dobru suradnju s jednom poljskom i jednom njemačkom turističkom agencijom – kaže Gržanić.


Osvježenje uz jezero 


Radno vrijeme Golubinjaka je od srijede do nedjelje, a u ponedjeljak i utorak se radi ako se grupe najave.


– Prva dva dana u tjednu ne radimo jer smo procijenili da nam to nije ekonomski opravdano, ali ako se neka grupa javi, mi se brzo organiziramo. Ugostiteljska ponuda vezana je uz piće i restoran tzv. brze prehrane što je u ovom trenutku dovoljno, a žao nam je što su u kratkom roku na području Lokava zatvorena dva restorana – govori Gržanić, pozivajući sve koji u ove pakleno vruće dane traže osvježenje da navrate do Lokava te svježinu potraže u prekrasnim podzemnim prostorima špilje Lokvarke, hladu stoljetnih jela Park šume Golubinjak ili pak uz obalu Lokvarskog jezera, posebno na odlično uređenom prostoru kraj starog motela gdje su postavljene tri pontonske plaže i tobogan. Tu je pri ruci i mala terasa s ugostiteljskom ponudom pokretnog objekta prehrane »Njupač« pa su Lokve za goranske ljubitelje kupanja sve zanimljivije odredište.