Uzgojni Centar Tetrijeb

Jedinstven uspjeh udruge iz Prezida: Uspjeli “proizvesti” i uzgojiti šest tetrijeba

Željko Malnar

Tetrijeb gluhan, strogo zaštićena planinska ptica, rapidno izumire. Uzgojni Centar Tetrijeb gluhan Gorski kotar u Prezidu nakon tri godine uspio je dobiti prve prinove – pet mužjaka i jednu ženku



PREZID Članovi Rotary klubova iz Rijeke, Ljubljane i Kočevja posjetili čabarski kraj. S domaćim lovcima, članovima Udruge Tetrijeb te lovcima iz Slovenije bili na cjelodnevnom druženju u lovačkoj kući »Gredice« u Prezidu. Dr. sc. don Ivica Križ, i sam rotarijanac, govorio je o radu Udruge Tetrijeb i naglasio da je tetrijeb gluhan, strogo zaštićena planinska ptica, koja prebiva u Sjevernom Velebitu i Gorskom kotaru, danas u rapidnom izumiranju. Preostalo je još najviše stotinjak jedinki u Hrvatskoj, a Udruga »Tetrijeb« jedina u Hrvatskoj ima dozvolu za uzgoj od Ministarstva zaštite okoliša i prirode.


Dr. Križ pohvalio se da je Uzgojni centar Tetrijeb gluhan Gorski kotar u Prezidu uspio nakon tri godine uzgoja dobiti prve prinove – pet mužjaka i jednu ženku, što do sada nikome nije pošlo za rukom na području bivše Jugoslavije. Za taj uspjeh zasluge pripadaju donatorima, timskom radu i posebno Ivanu Križu, ocu dr. Ivana Križa, koji se brine za specifično hranjenje i higijenu ptica. 


Udruga Tetrijeb vodi projekt INTERREG, kojem je okvirni proračun oko 500.000 eura, a s 85 posto financira ga EU. Traje dvije i pol godine, a partneri su Nacionalni park »Risnjak«, Zavod za gozdove Slovenije, Veterinarski fakultet u Zagrebu, Biotehnična fakulteta v Ljubljani i Lovska Zveza Slovenije.




– Ciljevi projekta su detaljnije odrediti stanje populacije tetrijeba gluhana u zapadnim Dinaridima kroz uspostavu koordiniranog međugraničnog monitoringa populacije, koordinacija strategije za očuvanje populacije tetrijeba, izrada strategije i smjernica u šumske nacrte upravljanja i osvještavanje ciljanih skupina (šumari, lovci), poboljšanje staništa tetrijeba gluhana u zapadnim Dinaridima, optimizacija umjetnog uzgoja tetrijeba gluhana, rekao je dr. sc. Ivica Križ.



Mag. Janko Škrlj (Lovska zveza Slovenije) naglasio je da obje države, Hrvatska i Slovenija, nemaju nažalost previše sluha za tu problematiku te da ih upravo ovaj projekt može potaknuti na razmišljanje dajući im smjernice za zajedničku izradu akcijskog plana za zaštitu tetrijeba gluhana u hrvatsko-slovenskim Dinaridima.



Rotary Clubovi upisali su se u Knjigu Kumstva za 2016. godinu, gdje se obvezuju uplatiti jednu donaciju po želji Udruzi »Tetrijeb«. Donacija je namijenjena da angažira vanjskog suradnika koji bi svakodnevno čistio volijere, hranio ptice raznovrsnom hranom (peletirana hrana i razne sjemenke) i odlazio svakodnevno u šumu po svježe grane bora, smreke, jele, ljeske, brinja, maline, borovnice, mrave i maslačak, ovisno o godišnjem dobu. Na kraju je dr. sc. don Ivica Križ podijelio zahvalnice donatorima i prijateljima koji su dali izniman doprinos Udruzi, a to su RC Kočevje, RC Ljubljana Tivoli, Nikola Sabljar, Ilija Šmitran, Dominik Simčić i mag. Janko Škrlj.