Ravna Gora

Izgradnji dječjeg vrtića gotovo polovina ravnogorskog proračuna

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Važan nam je i projekt uređenja dječjih igrališta u svakom našem mjestu, a u to ćemo se upustiti samo ako osiguramo izvanproračunska sredstva, za što postoje velike mogućnosti, pa vjerujem da će taj projekt započeti još ove godine, kaže Šćuka



RAVNA GORA Općina Ravna Gora u ovoj će godini raspolagati s 19,2 milijuna kuna proračunskih sredstava, a gotovo polovinu svote čine sredstva vezana uz projekt izgradnje vrtića. Izvorni proračun je, ističe načelnik Ravne Gore Mišel Šćuka, 8,4 milijuna kuna, a planovi i projekti daleko nadilaze tu svotu, djelomično i stoga što su oni financijski najzahtjevniji vezani uz financiranje sredstvima koja pristižu iz EU-a i državnih fondova.


– Konkretno, za izgradnju dječjeg vrtića vrijednog 1,25 milijuna eura sredstva smo osigurali uspješnom kandidaturom kod EU fondova iz kojih ćemo dobiti milijun eura, a ostatak ćemo osigurati sami. Drugi veliki projekt bit će uređenje vodovodne mreže na lokaciji Cagar za što će nam biti potrebno oko 1,2 milijuna kuna koje ćemo nastojati osigurati kvalitetnom prijavom na državne ili EU fondove. Svakako treba reći da smo pri planiranju projekata i programa za ovu godinu nastojali uključiti svako mjesto s područja naše općine.


Tako ćemo, primjerice, iz proračuna izdvojiti sredstva za uređenje Vatrogasnog doma u Staroj Sušici, a na području Starog Laza ćemo urediti vodovodnu mrežu na lokaciji Cagar. U Kupjaku ćemo urediti 400-500 metara prometnice prema željezničkoj postaji i adrenalinskom parku, a u Ravnoj Gori ćemo, uz izgradnju vrtića, ići u realizaciju radova u Ulici Ivana Gorana Kovačića i to uz pomoć i suradnju s Hrvatskim vodama. Planiramo i nabavku ratraka koju će koristiti u radu TSK-a »Ravnogorac«, ali i za pripremu staza za turiste koji se žele okušati u skijaškom trčanju i sličnim zimskim aktivnostima.





Uz planove i projekte vezane uz podizanje općeg, i standarda komunalne infrastrukture u Općini Ravna Gora, ističe načelnik Šćuka, briga se vodi i o društvenom, kulturnom i sportskom životu.


– Na našem području djeluje tridesetak udruga za koje iz proračuna izdvajamo oko milijun kuna. Uzmemo li u obzir da je naš izvorni proračun 8,4 milijuna kuna, onda su ta izdvajanja itekako velika, iako se našim udrugama često čini da im dajemo premalo, kaže Mišel Šćuka.



Tu svakako moramo dodati i projekt uređenja dječjih igrališta u svakom našem mjestu, a u taj ćemo projekt ići samo ako osiguramo sredstva izvan proračunskih okvira za što postoje velike mogućnosti pa vjerujem da ćemo tijekom ove godine krenuti i u taj projekt, rekao je načelnik Šćuka naglasivši da će prvi dio godine proteći u dovršavanju poslova započetih prošle godine.


– Mislim na izgradnju prometnice Bajt – Vrh za što je utrošeno 950.000 kuna od kojih je 90 posto osiguralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a. Tu je i uređenje prostora ispred crkve sv. Terezije Avilske za što smo iz proračuna izdvojili 250.000 kuna, a preostali su još samo poslovi asfaltiranja i uređenja zelenih površina koji će biti realizirani na proljeće.


Također će biti nastavljeni i radovi na uređenju nogostupa prema zgradi OŠ Dr. Branimira Markovića. Prošle godine uredili smo 130 metara nogostupa, a ove godine bit će realiziran i ostatak do spoja s glavnom prometnicom, kao i rješenje poteškoća s oborinskim vodama u ulici koja vodi do zgrade osnovne škole, najavio je načelnik Šćuka.