Mrkopalj

Informatički kabinet braniteljima i đacima

Marinko Krmpotić

»Info postrojenje« s deset novih računala počet će s radom krajem kolovoza kada će biti organiziran prvi informatički tečaj 



MRKOPALJ  Dragovoljci Domovinskog rata s područja Mrkoplja, Ravne Gore, Vrbovskog i Rijeke, ali i osnovci ovog dijela Gorskog kotara, od jučer su bogatiji za informatički kabinet s deset novih računala, a ovo novo malo »info postrojenje« s radom bi trebalo početi krajem kolovoza kad će biti organiziran prvi informatički tečaj da bi potom tijekom školske godine uz tu namjenu služilo i za potrebe učenika mrkopaljske Osnovne škole.


Donacija deset suvremenih računala namijenjenih informtičkoj obuci rezultat je višegodišnjeg projekta kojeg pod nazivom »Otvaranje informatičkih centara za opismenjavanje hrvatskih branitelja i njihovih obitelji« provodi Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH, a zasluge za prispjeće ove donacije uz središnjicu UDVDR svakako ima i mrkopaljska podružnica te udruge i njen predsjednik Miljenko Kauzlarić. 


   Čin predaje novih računala i otvaranje malog info centra priređen je u holu OŠ Mrkopalj pri čemu je sve okupljene učenike i nazočne goste pozdravio domaćin Miljenko Kauzlarić koji je, uz konstataciju kako je ovaj oblik stalnog obrazovanja nužan jer je računalo odavno zamijenilo olovku, pozdravio sve ne samo u ime mrkopaljske podružnice UDVDR, već i u ime načelnika Općine Mrkopalj Ivice Padavića te Općinskog vijeća Mrkoplja, čiji je predsjednik.





Uz osnovce i njihove roditelje i djedove jučer u zadovoljni mogli biti i najmlađi Mrkopaljci, polaznici Dječjeg vrtića »Pahuljica« kojima su u ime UDVDR RH prigodne poklone u okviru projekta »Pomozimo djeci hrvatskih branitelja i unučadima predškolske dobi« podijelile Dubravka Kutleša Herljević i Milena Perica. I taj se projekt, istaknula je Kutleša Herljević, provodi nekoliko godina, a ove će godine, kao i niz drugih aktivnosti, u većoj mjeri biti usmjeren prema u poplavama stradalom području Slavonije.



Ivan Bogdanić, predsjednik PGŽ podružnice UDVDR zahvalio je središnjici na konkretnoj pomoći te izrazio nadu da će ova donacija biti pokazatelj i drugim sredinama, a Mirela Buterin, načelnica Sektora za skrb o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji u Ministarstvu branitelja, uz pozdrave ministra Freda Matića naglasila je da je to ministarstvo uvijek spremno pomoći dati potporu projektima vezanim uz obrazovanje. 


   O ovoj i ostalim akcijama UDVDR Hrvatske potom je konkretnije govorila Dubravka Kutleša Herljević, pročelnica Odjela za humanitarnu djelatnost UDVDR RH spomenuvši da je u akcijama ove vrste spomenuti Odjel darivao već 180 računala. 


   Na kratkom kvizu mrkopaljski osnovci pokazali su koliko znaju o Domovinskom ratu, a najuspješniji su nagrađeni hrvatskim zastavama. 


   U novom malom informatičkom centru uz nova računala zajedno su sjeli mrkopaljski osnovci i njihovi roditelji i djedovi kako bi vidjeli što su to dobili. Budući da je školska godina na završetku u akciju informatičkog obrazovanja kreće se uoči sljedeće školske godine prvim 35-satnim informatičkim tečajem za početnike kojeg će voditi prof. Maja Vižentin, uposlenica OŠ Mrkopalj.