Sve popularniji

I Gorani mogu dobro živjeti od turizma: Pričali smo s vlasnikom pansiona u Ravnoj Gori

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Dva prava ljetna mjeseca bila su nam znatno jača od prošlogodišnjih i s ukupnih 930 noćenja vrlo smo zadovoljni, a posebno nam je drago da sve više gostiju dolazi iznova – kaže Romeo Marević



RAVNA GORA – Turistička sezona ove je godine uz obalu bila takva da su najprije svi plakali jer je turista nedostajalo, ali je kolovoz bitno popravio stanje pa je sada puno više zadovoljstva na svim područjima vezanim uz turizam uz obalu.


No, kako je na kontinentu, pitamo Romea Marevića koji uz predani rad cijele obitelji godinama u Ravnoj Gori uspješno vodi pansion »Bijela ruža« čijih je dvadesetak kreveta tijekom srpnja i kolovoza, ističe Marević, bilo jako dobro popunjeno.


– Dapače, nama su dva prava ljetna mjeseca bila znatno jača od prošlogodišnjih i s ukupnih 930 noćenja vrlo smo zadovoljni, a posebno nam je drago da sve više gostiju dolazi iznova te da ostaju po tjedan ili dva, odnosno neki po desetak dana. Primjerice, ovog smo proljeća nekoliko dana imali skupinu Francuza koji su potom na ljeto došli na puna dva tjedna! Također nas raduje da gosti dolaze doslovce sa svih strana svijeta pa su ovog ljeta kod nas boravili Talijani, Francuzi, Finci, Norvežani, Australci, Rusi…


Bazen jak adut




Naravno, bilo je i domaćih gostiju, a ovaj interes posljedica je oglašavanja na internetskim portalima, ali i usmene predaje te kvaliteta i raznovrsnost ponude, pri čemu nam je zaista jak adut bazen koji smo odlično uredili, postavili i kupolu da se može u slučaju lošeg vremena zatvoriti, ugradili sve potrebno za vodenu masažu pa je boravak na bazenu zaista ugodan. To ulaganje, realizirano i uz pomoć Ministarstva turizma, definitivno je pokazalo da je jako dobro ulagati u širenje ponude i kvalitetne sadržaje jer njih gosti žele pa ih eventualno povećanje cijene ne odbija.


Naprotiv, upravo od kada imamo bazen, zanimanje za dolazak i duži boravak u »Bijeloj ruži« je poraslo. Dakle, tržište s ljudima koji imaju novaca i kojima nije problem platiti više postoji, samo ga treba privući. Rekao bih zato da su ti potezi Ministarstva turizma vezani uz sufinanciranje kvalitetnih oblika ponude i svojevrsna poruka lokalnoj samoupravi da i sama što više ulaže u turizam i brine o ponudi raznovrsnih sadržaja i manifestacija jer su takva ulaganja uvijek isplativa i na kraju donose korist svima, od ljudi koji se bave turizmom pa do samih lokalnih samouprava – govori Marević koji taj stav potvrđuje i vlastitim aktivnostima i to kroz uređenje novih sadržaja, odnosno izdvojenog objekta pansiona, Planinarskog doma smještenog u šumi ponad Ravne Gore.



Objekt za veće grupe


– Riječ je o objektu koji smo niz godina koristili kao oblik dodatne ugostiteljske ponude za veće grupe i društva koja su htjela zasebne zabave, a sad ćemo ga, iznova uz pomoć natječaja Ministarstva turizma, nadograditi i obuhvatiti smještajnom ponudom sa šest dvokrevetnih soba, izmijenit ćemo krovište, urediti unutrašnjost te veliku prostoriju za druženja i svadbe. Krajnji rok za sve te radove je 1. lipnja iduće godine, ali mi ćemo sigurno biti gotovi i prije jer nam je cilj i želja da taj objekt proradi uoči iduće sezone.


Također, tu ne namjeravamo stati jer smo već krenuli u projekt izgradnje dodatnog objekta uz pansion u Ravnoj Gori. U tom bismo dodatnom objektu imali wellness centar, saune i sedam novih soba, a u prvim koracima realizacije te ideje pomogla nam je Primorsko-goranska županija plaćanjem potrebne projektne dokumentacije – najavljuje Marević, zaključujući priču o ovoj sezoni dobrim najavama za posezonu.



– Vrlo dobar bio nam je i rujan. Imali smo grupe iz Poljske i Hong Konga, slijedili su Francuzi i Španjolci u nekoliko grupa, smještaj je rezerviralo i dosta individualaca pa mi se čini da će rujan i listopad također biti kvalitetno popunjeni, a za prosinac se ne bojim jer je predbožićno i božićno vrijeme uvijek među najjačim dijelovima turističke godine – rekao je Marević.


TZ treba raditi vikendom


Na pitanje što bi moglo biti bolje, Romeo Marević kaže:


– Uz nas ugostitelje i vlasnike pansiona koji jako puno radimo i ulažemo, mislim da bi se i lokalna samouprava u puno većoj mjeri trebala okrenuti turizmu. Turistička zajednica trebala bi raditi tijekom vikenda jer je tada najviše gostiju. Događa se da nam turisti dolaze vikendom i raspituju se o turističkoj ponudi jer je turistički ured zatvoren. Također, Općina bi trebala ulagati u sadržaje poput sanjkališta i slične ponude koje bi predstavljale nadogradnju postojećim sadržajima i privlačili posjetitelje – smatra Marević.


B razred nerealan


Ravna Gora trenutačno je u turističkom B razredu što je, smatra Romeo Marević, nerealno i demotivirajuće.


– To na prvi pogled djeluje baš pohvalno, ali kad shvatite da to znači veća davanja te, što je još gore, bitno smanjenje mogućnosti prijave na domaće i EU natječaje, onda je nedvojbeno da bismo bolje prolazili kad bismo bili u C, čak i D kategoriji, a to je i puno realnije – rekao je Marević.