Ustavni sud

Hrvatska vojska mora Delnicama vratiti četiri milijuna kuna za komunalnu naknadu

Marinko Krmpotić

Gradu Delnicama trebao bi biti vraćen od HV-a nenaplaćeni komunalni doprinos od oko 4 milijuna kuna  / snimio M. KRMPOTIĆ

Gradu Delnicama trebao bi biti vraćen od HV-a nenaplaćeni komunalni doprinos od oko 4 milijuna kuna / snimio M. KRMPOTIĆ

Grad je digao tužbu protiv odluke Sabora da više nema pravo na komunalnu naknadu koju je za korištenje gradskog zemljišta plaćao HV. Ustavni sud ukinuo je sporne odredbe i naložio da se Delnicama vrate izgubljeni prihodi te nastavi prijašnja praksa



Da u borbi za svoja prava, čak i kad su protivnik država i njene institucije, treba biti uporan i drzak, idealno pokazuje rasplet zbivanja vezan uz ustavnu tužbu kojom se, na inicijativu gradonačelnika Delnica Ivice Kneževića, Grad Delnice pokušao zaštititi od državne, točnije odluke Sabora RH, po kojoj više nema pravo na sredstva komunalne naknade koju je godinama u gradski proračun za korištenje gradskog zemljišta plaćala Hrvatska vojska. Ne slažući se s tom odlukom, gradonačelnik Delnica Ivica Knežević inzistirao je na ustavnim tužbama tvrdeći da je komunalna naknada izvorni prihod jednice lokalne samouprave definiran Zakonom o financiranju jedinica lokalne samouprave i Zakonom o komunalnom gospodarstvu.


Povrat prihoda


– Shodno tome, osloboditi nekoga plaćanja komunalne naknade može jedino baš ta lokalna samouprava, a nikako to ne može učiniti Sabor RH nekakvom izmjenom propisa koja i nije u skladu sa zakonskim odredbama. Ustavni sud RH uvažio je naše argumente i tvrdnje te ukinuo sporne odredbe, a to znači da će nam se vratiti izgubljeni prihodi te potom iznova nastaviti plaćati korištenje naših prostora od strane HV-a. U nešto više od dvije godine nenaplate komunalnog doprinosa, mi smo izgubili oko 4 milijuna kuna, a ako se zna da je samo u 2017. godini planirani iznos komunalne naknade bio 3,5 milijuna kuna, onda je jasno koliko je to za Grad Delnice značajan novac. Uz to što ćemo, nadam se što prije, dobiti ta sredstva, jako je za naš proračun bitno da ćemo ubuduće godišnje imati pavo na oko 1,8 milijuna kuna koliko iz tih izvora dolazi.


Naravno, to su strogo namjenska sredstva i mi ćemo ih u skladu s tim i koristiti, a itekako će nam dobro doći jer su potrebe vezane uz komunalnu infrastrukturu u gradu kakav su Delnice itekako velike. Dio naplate toga što nam je HV dužan mogao bi biti realiziran već u tijeku ove godine jer nam se već pružila mogućnost ovrhe za taj priznati dio pa smo već jedan ovršni prijedlog i uputili, a ostalo ćemo, vjerujem, naplatiti iduće godine – rekao je Knežević.


»Vraćena« i cesta




Gradonačelnik Delnica također najavljuje još jedan uspjeh vezan uz nepristajanje na, po njemu, nezakonito postupanje prema Gradu Delnice. Riječ je o odluci kojom je iz sastava županijskih prometnica u lokalne »vraćena« cesta koja od prometnice Crni Lug – Gerovo vodi prema naseljima Biljevina i Razloge. Stav gradonačelnika Kneževića bio je da, sukladno važećim zakonskim odredbama, prometnica koja vodi do zaštićenog područja – a u ovom je slučaju riječ o tome da se Biljevina i Razloge nalaze na teritoriju Nacionalnog parka »Risnjak« – ne može biti lokalna te da o njoj brigu mora voditi županija ili država. Tako će, napominje Knežević, i biti.


– Ta će prometnica biti vraćena u sustav županijskih prometnica čime će zasigurno biti ostvarena kvalitetnija prometna komunikacija prema naselju Razloge i izvoru Kupe. Također se nadam da ćemo naći i zajednički jezik s Hrvatskim šumama koje su s tog područja izvukle velike količine sirovine te pritom znatno oštetile prometnice i bilo bi logično da na neki način sudjeluju u njihovoj sanaciji – rekao je Knežević.