Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. veljače 2020.
Carnivora Dinarica

Hrvati i Slovenci čuvaju medvjeda, risa i vuka

Foto: Stanislav Horaček
Foto: Stanislav Horaček
Autor:
Objavljeno: 30. siječanj 2019. u 10:43 2019-01-30T10:43:14+01:00

Projekt »Carnivora Dinarica« počeo je u rujnu 2018., a trajat će 30 mjeseci, do kraja veljače 2021.  Sufinancira se iz europskih fondova, u Programu suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska, a ukupna vrijednost je 2,3 milijuna eura

RIJEKA Projekt »Carnivora Dinarica – Prekogranična suradnja i usluge ekosustava u dugoročnom očuvanju populacija velikih zvijeri u sjevernim Dinaridima«, risa, vuka i medvjeda, koji se sufinancira iz EU fondova, predstavljen je jučer u Nacionalnom parku Risnjak.

Cilj je omogućiti bolji suživot ljudi i velikih zvijeri u područjima Natura 2000 u Sloveniji i Hrvatskoji – euroazijskog risa, vuka i medvjeda, u područjima Javorniki – Snežnik i Notranjski trikotnik u Sloveniji te na području Gorskog kotara i sjeverne Like u Hrvatskoj.

Obuhvaćeno je prekogranično šumsko područje, jedinstveno u Srednjoj Europi, gdje na istom prostoru boravi još oko 20 risova, 60 vukova i 700 medvjeda. Očuvanje njihove dugoročne nazočnosti je iznimno značajno za zaštitu biološke raznolikosti i ekosustava prekograničnog područja Slovenije i Hrvatske, rečeno je na predstavljanju.

Projekt »Carnivora Dinarica« počeo je u rujnu 2018., a trajat će 30 mjeseci, do kraja veljače 2021. Sufinancira se iz europskih fondova, u Programu suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska, a ukupna vrijednost je 2,3 milijuna eura.
Voditeljica projekta Aleksandra Majić Skrbinšek s ljubljanskog Sveučilišta, naglasila je važnost povezivanja u zajednički tim slovenskih i hrvatskih predstavnika za 'upravljanje velikim zvijerima'.

Ugroženost risa je najveća, dok je populacija vuka, i slovenska i hrvatska, u dobrom stanju, pa će se raditi na dugoročnoj potpori i monitoringu. Projekt će se, kaže, najmanje baviti medvjedom, jer je prekogranično upravljanje i gospodarenje medvjedom dobro.

Među aktivnostima su donacije ograda za sprečavanje šteta, uzgoj pastirskih pasa, postavljanje dinamične signalizacije na prometnicama radi sprečavanja stradavanja zvijeri u prometu, izgradnja nastambe za napuštene mladunce risa u Nacionalnom parku Risnjak, postavljanje spremnika za otpad sigurnih za medvjede, izrada plana za upravljanje posjetiteljima na području Nacionalnog parka Risnjak, Snežnika i dijelu Kupe, te osnivanje informativnog centra u Pivki o velikim zvijerima.
Konferenciju su organizirali Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF Adria i projektni partneri.

Vodeći partner projekta je Sveučilište u Ljubljani – Biotehnološki fakultet, a ostali partneri su Zavod za gozdove Slovenije, Općina Pivka, Sveučilište u Zagrebu – Veterinarski fakultet, Javna ustanova Nacionalni park Risnjak, WWF Adria, Grad Vrbovsko i Primorsko-goranska županija.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.