Dražen Mufić ima puno planova

Gradonačelnik Vrbovskog: ‘Najvažnije je popraviti demografsku sliku’

Marinko Krmpotić

Želimo stotinjak novih obitelji na našem području – Dražen Mufić / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Želimo stotinjak novih obitelji na našem području – Dražen Mufić / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

U proračunu smo osigurali milijun kuna, a okvirni nam je plan da ih u iznosu od po 100.000 kuna dodijelimo onima koji će biti spremni kupiti nekretnine na našem području, te ih obnoviti i tu živjeti. Za takve kuće nudit ćemo i pomoć pri izradi projektne dokumentacije za energetsku obnovu



VRBOVSKO Bit će na području Grada Vrbovskog i ove godine puno kvalitetnih projekata i poslova, najavljuje gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić koji u prvi plan ipak stavlja nesvakidašnji projekt kojim će Grad Vrbovsko, uz izdvajanje od milijun kuna iz proračuna, nastojati zadržati, ili čak i privući mlade obitelji na područje Grada Vrbovskog.


– Ojačati demografsku sliku jedan je od najbitnijih naših zadataka i u skladu s tim mi smo, čini mi se prvi u Hrvatskoj, pokrenuli projekt motiviranja mladih, ali i onih koji nisu više tako mladi, za ostankom, čak i dolaskom na naše područje i to kroz osiguranje pomoći vezane uz obnovu starih kuća. U to ime smo u proračunu osigurali milijun kuna, a okvirni nam je plan da ih u iznosu od po 100.000 kuna dodijelimo onima koji će biti spremni kupiti nekretnine, prvenstveno stare kuće na našem području, te ih obnoviti i tu živjeti. Za takve kuće nudit ćemo i pomoć pri izradi projektne dokumentacije za energetsku obnovu, za što će se svaki vlasnik moći kandidirati te na taj način dodatno pomoći svakome tko uđe u taj projekt. Već je do sada bilo jako puno upita pa svima koje zanima ova naša ponuda poručujemo da ćemo natječaj raspisati u ožujku kako bismo već u svibnju znali koliko ćemo zahtjeva pozitivno riješiti pri čemu je, napominjem, okvirna ideja da to bude desetero ljudi kako bi svatko od njih dobio 100.000 kuna jer bi to bila svota s kojom se nešto može učiniti. No, bude li kvalitetnih zahtjeva više, onda ćemo ići na zadovoljavanje većeg broja prijava, ali i smanjenje svote po pojedincu. Taj projekt namjeravamo provoditi nekoliko godina, po meni trebao bi trajati bar deset godina, nakon čega bismo, vjerujem, na našem području mogli imati stotinjak novih obitelji – govori gradonačelnik Mufić koji spominjući brojne druge poslove koji će biti realizirani na području Grada Vrbovskog u ovoj 2019. godini kaže:


Odvoz otpada


– Nakon što smo prošle godine ostvarili brojne financijski vrlo zahtjevne zahvate na vodoopskrbi (završili vodospremu Senjsko te spojni cjevovod od Ribnjaka do vodospreme), za ovu godinu kandidirali smo izgradnju vodovoda od Stare Sušice do vodopspreme u vrijednosti 6 milijuna kuna, a krenut ćemo i u 3 milijuna kuna vrijednu sanaciju vodovoda u Dokmanovićima. Troškove većine spomenutih poslova podnijet će Hrvatske vode, ali mi i sami moramo osigurati određeni postotak, što će u ovoj godini biti iznos od oko milijun kuna, a to nije malo. Nadalje, nastavljamo poslove vezane uz djelatnosti prikupljaja i odvoza otpada pa smo, nakon što smo prošle godine izgradili pretovarnu stanicu, sada pri izdavanju građevinske dozvole za izgradnju reciklažnog dvorišta za koje će uskoro biti gotova projektna dokumentacija i vjerujem da ćemo na prijavi tog projekta biti uspješni te najkasnije iduće godine urediti prometnicu do reciklažnog dvorišta, kao i sam prostor reciklaže i sortirnice. Okvirno je riječ o projektu vrijednom oko 5 milijuna kuna, od kojih ćemo najveći dio nastojati osigurati iz državnih i EU fondova, baš onako kako smo učinili i za projekt sanacije bivšeg odlagališta otpada Cetin na kojem poslovi počinju ovog mjeseca, a radovi vrijedni 2,7 milijuna kuna trebali bi biti gotovi do jeseni – govori Mufić koji posebno ističe da će se u poslovima vezanim uz organizirano prikupljanje i odlaganje otpada pažnja posvetiti edukaciji.



Grad Vrbovsko, ističe gradonačelnik Mufić, nastavit će nizom olakšica i povoljnosti i dalje privlačiti što jače i kvalitetnije investitore.– Želja nam je da ulagači kroz otvaranje novih radnih mjesta omogućavaju stanovništvu ovog kraja, ponajprije mladima, zapošljavanje i ostanak. Ove bi godine do pozitivnih pomaka moglo doći u Moravicama gdje u bivšoj tvornici Chromos jedan talijanski investitor planira već ove godine graditi kogeneracijsko postrojenje za proizvodnju struje – najavljuje Mufić.


Počeli s edukacijom


– Od velike je važnosti da stanovništvo koje koristi taj sustav što više zna jer će onda manje trošiti, a i troškovi nas kao lokalne samouprave bit će manji. S edukacijom smo počeli, bit će je još više pa ćemo, primjerice, svakome tko to bude mogao nastojati omogućiti da sam doveze otpad do reciklažnog dvorišta i spremnika za određene vrste otpada te time u potpunosti izbjegne troškove odvoza otpada – najavljuje Mufić koji naglašava da će niz poslova biti realiziran i na planu zaštite energetske učinkovitosti.


– Prošle je godine energetsku obnovu doživio vrtić, a ove su u planu energetska obnova zgrade Policijske postaje i gradske uprave. Riječ je o poslu vrijednom 3,7 milijuna kuna koje smo osigurali u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova te Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja. Uz taj veliki posao naručili smo i projektnu dokumentaciju za energetsku obnovu zgrade u Dobri u kojoj se nalaze neki županijski uredi te zgrade u kojoj se nalazi gradska knjižnica, sud i kuglana. Također, ići će se u energetsku obnovu dvije veće stambene zgrade u kojima živi socijalno ugroženije stanovništvo. Nadalje, nastavit ćemo i projekt uređenja Centra za posjetitelje Kamačnik za koji smo prošle godine dobili 350.000 kuna od Ministarstva regionalnog razvoja te 500.000 kuna od Ministarstva turizma. Ove godine vjerujem da ćemo osigurati sredstva i za drugu fazu i krenuti, a žao mi je što nas nije pratila Javna ustanova Priroda i zajedno s nama kao partnerom sudjelovala na natječaju za sredstva za taj projekt jer sam siguran da bismo bili uspješni pa bismo sada već bili u drugoj fazi, a ovako ćemo malo kasniti i realizirat ćemo to bez JU Priroda koja, usput rečeno, nije uspjela s kandidaturom drugog projekta za koji se odlučila – rekao je gradonačelnik Mufić.



Gradonačelnik Mufić sve pohvale upućuje stručnim službama Grada Vrbovsko.– Vrbovsko se posljednjih godina jako razvilo, ali bi smiješno bilo govoriti da ovako veliki posao može napraviti jedan čovjek. Kad smo prije nekoliko godina krenuli u ovaj način rada, jasno je bilo da bez učinkovite gradske uprave nema projekata, nema uspješnih kandidatura i nema novaca. Na svu sreću, našli smo kvalitetne mlade ljude koji odlično rade i zato je projekata sve više, a bit će ih još i više – rekao je Mufić.