Udrugu u Fužinama osnovali Slavonci

Gorski paroščić: Učenici iz Tenje još malo pa – Gorani

Marinko Krmpotić

Osnovci iz Tenje oživili su u Fužinama razdoblje srednjeg vijeka  / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Osnovci iz Tenje oživili su u Fužinama razdoblje srednjeg vijeka / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Radionice i kampovi koje održavamo najčešće su tematski. Radili smo na temu Star Wars, po motivima knjige Alica u zemlji čudesa, radili smo i tematski sklop vezan uz život Indijanaca, a ove je godine tema srednji vijek, kaže voditeljica Draženka Šebek



FUŽINE U »Fužinarskoj kući« proteklih dana održan je sedmi kamp »Gorskog paroščića«, udruge kojoj je sjedište u Fužinama, ali je čine pedagozi i učenici iz Tenje, Osijeka i obližnjih slavonskih mjesta.


Otkud Slavonci u Fužinama i kako to da su čak osnovali i udrugu rekla nam je predsjednica te udruge i voditeljica kampa, inače ravnateljica Osnovne škole Tenja, Draženka Šebek.


Kreativnost i ljubav


– Fužine sam otkrila još dok sam radila kao profesorica glazbene kulture i jednom došla s djecom u Gorski kotar i to u Fužinsku kuću gdje smo naišli na izvrsne uvjete za aktivnosti radioničkog tipa. Bilo je to pred sedam godina i od tada dolazimo svake godine nastojeći to činiti četiri puta godišnje, odnosno u svako godišnje doba. Pred tri godine osnovali smo i udrugu kojoj je krajnji cilj omogućiti djeci što kreativnije provođenje vremena te razviti kod njih ljubav i poštovanje prema prirodi koja je baš ovdje u Gorskom kotaru prekrasna i svaki put kad dođemo svi uživamo.





Iza »Gorskog parošćića« su i dva objavljena CD-a – »Šuma pjeva« i »Paroščić putuje svijetom«, a oba ta CD-a uskoro će biti poslana svim goranskim školama. Objavljena je i slikovnica te stvorena lutka koja je obišla svijet, bila u Nepalu i na Himalajama, a priprema se i knjiga… Sve u svemu »Gorski paroščić« zaista je kreativan i zanimljiv i zaslužuje svu pažnju, pa i pomoć jer rade s toliko ljubavi i spremni su dijeliti svoju radost da krajnji rezultat njihova rada mora biti uspjeh i silna količina pozitivne energije.



Radimo mnogo toga što je vezano uz dječju kreativnost i ljubav prema prirodi. Primjerice, u prirodi stvaramo razne instalacije od svega što je inače otpad – granje, šiblje, papir… Uz to kroz niz glazbenih radionica nastojimo osvijestiti i razviti i taj dio dječje kreativnosti, a radionice i kampovi koje održavamo najčešće su tematski pa smo tako ove zime radili na temu Star Wars, prije toga po motivima knjige Alica u zemlji čudesa, radili smo i tematski sklop vezan uz život Indijanaca, a ove je godine tema srednji vijek.


Ovog nas je puta na pet dana došlo 14 i to djeca od prvog do petog razreda, a inače su u igri svi uzrasti osnovaca te srednjoškolci.


Mjuzikl za osnovce


Srednji vijek obrađujemo tako da nastojimo osvijestiti njihov odnos prema zaštiti i očuvanju prirode pa, primjerice, srednjovjekovne dvorce gradimo od rola WC papira, a kostime smo napravili od reciklliranig materijala.


Uz to pričamo o srednjem vijeku i nastojimo im ga što više približiti. Naravno, boravak u Gorskom kotaru uvijek vežemo i uz posjete nekim prirodnim ljepotama pa smo ovog puta bili u Zelenom viru, a prethodnih smo godina posjetili Golubinjak u Lokvama, izvor Kupe, Petehovac i druge lokalitete.


Uz sve to prošlog smo mjeseca darivali goranske osnovce mjuziklom »Paroščić puruje svijetom« za kojeg smo dobili prvu nagradu u Zagrebu, a izveli smo ga učenicima osnovnih škola u Fužinama, Ravnoj Gori, Lokvama i Delnicama te nastupili i na riječkom Korzu, govori Draženka Šebek.


Priča o pticama


Uz nju s djecom u Fužinskoj kući rade još Silvija Škobić, učiteljica likovne kulture i Tea Mirošević Zubonja, liječnica i tajnica udruge. Sve one već znaju i planove za dalje, točnije za jesensko goransko druženje.


– Plan je raditi na novom mjuziklu, »Vrapcingejl« koji bi govorio o ptičjem svijetu, u osnovi o ljudima, ali kroz priču o pticama. Ne znamo još točno kad ćemo doći u Fužine, a čim se vratimo u Tenju krenut ćemo u traženje sponzora koji će snositi bar dio troškova boravka u Fužinama kako sve ne bi palo na teret roditelja, rekla je Draženka Šebek.