Druženje

Gorski kotar prirodom i hranom oduševio planinare iz regije

Marinko Krmpotić

Imate prekrasnu prirodu i već smo dogovorili da 1. lipnja opet dolazimo ovamo, rekla je Emsada Batić iz PD »Koprivnica« Bugojno



TRŠĆE  Više od 180 planinara, članova 14 planinarskih društava i udruga iz sedam zemalja, sudjelovalo je na 21. susretu planinara Balkana kojem je domaćin ovog puta bilo Planinarsko društvo Kamenjak iz Rijeke. Svoje brojne goste riječki su planinari ugostili u Tršću gdje imaju svoju planinarsku kuću te na području Nacionalnog parka Risnjak, a u cjelokupnoj organizaciji, ističu Boris Kurilić i Hilda Kriletić Kurilić, članovi PD Kamenjak pomogli su Grad Čabar, TZ Grada Čabra i NP Risnjak.


– Najveći dio gostiju smjestili smo u našu planinarsku kući »Frbežari« i u okolne privatne apartmane. Riječ je u najvećem broju slučajeva o vodičima i članovima uprava tih planinarskih društava kojima je ovo jedno edukativno putovanje s krajnjim ciljem da se po povratku kući dogovore za novi dolazak s više članova svog planinarskog društva.


Iz Slovenije su s nama planinari iz Novog Mesta i Postojne, Bosnu i Hercegovinu predstavljaju planinari iz Zenice, Tuzle i Bugojna, Makedonci su došli iz Negotina i Gevgelije, tu su i dva planinarska društva iz Beograda, iz Bugarske su pristigla čak četiri društva – Samokov, Etropele, Triglav i Sofija – a iz Crne Gore je stigao predsjednik Planinarskog saveza Crne Gore i njihovo najveće planinarsko društvo iz Podgorice, govore Kurilići dodajući da je PD »Kamenjak« prvi put ovaj susret organizirao 2011. godine, a sad je organizacija još bolja jer postoji kuća »Frbežari«, a uz to je dvadeset članova »Kamenjaka« radilo vrlo kvalitetno.




– Većina sudionika pristigla je u poslijepodnevnim satima petka da bi u subotu priredili nekoliko različitih tura – dio sudionika krenuo je na planinarski uspon kroz Lazac na Risnjak, a dio prema obližnjoj planini Rudnik i Sokolanskoj stijeni. Taj prvi dan kraju je priveden večerom sa zabavom u poznatom objektu Brvnara kraj skijališta Rudnik, a zadnjeg dana organiziran je pažnje vrijedan posjet izvoru Kupe. Uz sve to našim smo gostima ponudili i upoznavanje ovog područja na druge načine pa su tako mogli nazočiti lokalnom sajmu i susretu likovnjaka u Čabru, govori predsjednik PD Kamenjak Boris Kurilić.



Domaćini iz PD »Kamenjak« pobrinuli su se i za zanimljive suvenire ovog međunarodnog planinarskog susreta – majicu, bedž i prigodnu poštansku omotnicu s markom i unikatnim pečatom. Dizajn potpisuju članica PD Kamenjak  Zvjezdana Brlek i vanjski suradnik Petar Jelušić.



Zadovoljni doživljenim su i planinari pa tako Emsada Batić, članica PD »Koprivnica« iz Bugojna, kaže da je prvi put u Gorskom kotaru i da je oduševljena.– Imate prekrasnu prirodu i već smo dogovorili da 1. lipnja opet dolazimo ovamo, kaže Emsada, a Daria Zver i Nika Ćuk iz Postojne također su pune riječi pohvale.

– Prvi smo put ovdje i oduševljeni smo jer je sve super – vrijeme, priroda i hrana. Išli smo na ovu kraću turu prema Rudniku i sve ja pet plus pa sad dogovaramo s domaćinima mogućnost da opet dođemo i to – na zimu! Htjele bismo vidjeti kako sve ovo izgleda pod snijegom, a vidimo da je tu i malo skijalište za djecu pa bi moglo biti zanimljivo doći ovamo zimi, rekle su Daria i Nika.