Oživjela mjesta

Gorski kotar prepun fešti – još samo da vrijeme posluži

Marinko Krmpotić

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Božiću je prethodilo mnoštvo zbivanja, posebno u Delnicama i Ravnoj Gori, no već stiže novi vikend prepun sadržaja i atraktivni ispraćaji stare godine, prvenstveno onaj u Fužinama, no imat će ga i Lokvarci, dok će Delničani imati tradicionalnu maratonsku utrku



DELNICE, RAVNA GORA Božićni blagdani na goranskom su području protekli u ugodnom ozračju te mahom uz lijepo vrijeme koje je baš za Božić Goranima podarilo i sunce. Već vikend uoči Božića blagdani su najavljeni šarolikim zbivanjima pa je tako u Delnicama u okviru Delničke adventske bajke moguće bilo uživati u kocertu grupe Keops, nastupu Limene glazbe Lovran te zabavi uz grupu Insula, a posebnu atrakciju, posebno za najmlađe, predstavljali su Moto Mrazevi.


Riječ je o dvadesetak članova delničkog Moto kluba Mountain Riders koji su se već četvrtu godinu za redom u Adventsku bajku uključili na taj način da su motociklističke kožne jakne zamijenili »odorom« Djeda Mraza, uzeli sa sobom puno, puno slatkiša te na svojim snažnim motorima stigli u Selo Bake Mraz.


Iako je vrijeme bilo porilično depresivno, kišovito i hladno, tamo su ih dočekali brojni mališani koji su uživali ne samo u slasticama koje su im Moto Mrazevi darivali, već i u slikanju na njihovim velikim motorima, a na kraju druženja delnički bikeri otpratili su ih do željezničke postaje te ostale slatkiše podijelili u vlaku koji je goste delničke manifestacije vratio u Rijeku. Uz članove Moto kluba Mountain riders, sponzori ovog lijepog druženja ove su godine bili još i Grad i TZG Delnice, Komunalno poduzeće Risnjak Delnice te Pilana Vrata.


Lampioni dobrih želja




Potom je na Badnjak u nekoliko mjesta (Mrkopalj, Lokve, Delnice…) organizirano druženje uz besplatne ribice i kuhano vino, a u Ravnoj Gori u poslijepodnevnim satima osmišljen je i dodatni program pa se u organizaciji TZO-a Ravna Gora i suorganizatorskoj pomoći Udruge Plodovi gorja »Gorskog kotara« te Udruge mladih »Mataferčk« moglo uživati u bakalaru, kuhanom vinu, čaju, kolačima, božićnim pjesmama Mješovitog pjevačkog zbora Gimpl, kićenju bora i puštanju lampiona dobrih želja čijom se kupnjom pomagalo Dječjem vrtiću Ravna Gora, a za kraj je priređena najprije Dječja polnoćka te potom i ona za odrasle. Naravno, polnoćka je bila središnji dio blagdana Božića i u svim goranskim crkvama, a želje su posvuda bile iste i vezane uz što više sreće, mira i ljubavi u godini što je pred nama.


Novi zabavni vikend


No, veseli vikend i još veseliji Božićni blagdani samo su prvi dio bogatih fešti koje ovih dana vladaju posvuda, pa i u Gorskom kotaru. Tako je već sve polako spremno za novo druženje, ovog puta novogodišnje. Uvod će biti posljednji vikend 2018. godine tijekom kojeg će se iznova moći dobro zabaviti u raznim dijelovima Gorskog kotara, ponajviše u Delnicama gdje će kraju biti privedeno ovogodišnje izdanje Delničke adventske bajke koje je bilo vrlo uspješno i u Delnice proteklih vikenda dovelo brojne goste i izletnike.


I tek što mine nedjelja, ponedjeljak će već biti itekako zanimljiv jer je riječ o Staroj godini a to je, zna se, dan kada većina puteva vodi prema Fužinama gdje će i ovom prigodom nekoliko tisuća feštara ispratiti Staru godinu. Slično će druženje, uz manji broj ljudi, biti priređeno i u Lokvama, dok će Delničani moći pogledati tradicionalnu maratonsku utrku na Staru godinu. Sve u svemu, vrijeme je od fešti! Još samo da vrijeme posluži!