Blagdanski običaji

Goranski nadjev iz Crnog Luga za uskrsnu gozbu: Nona Marija otkrila nam je fantastičan recept

Biljana Savić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Pravljenje ovoga uskrsnog specijaliteta nije tek preduskrsni običaj, prilika je to da se okupi obitelj, rodbina ili prijatelji



Marija Trope iz Crnog Luga, koja sad živi na Grobniku, u pravo nam je, preduskršnje vrijeme, otkrila pravi recept za pravu uskrsnu poslasticu – Goranski nadjev iz Crnog Luga, koji se uvijek priprema za uskrsne blagdane u Crnom Lugu, otkako nona Marija zna za sebe. Sve smo pažljivo zapisali, jer nas je gospođa Marija Trope stalno kontrolirala.


– Sad mi pročitajte što ste zapisali, da mi se ne smiju u Crnom Lugu, provjeravala nas je nona Marija, zvana Meri, dok smo gledali i zapisivali kako ona priprema slasni goranski nadjev iz Crnog Luga. Da se nadjevom pune svinjski želuci, kao što se to nekad u Crnom Lugu radilo, bio bi ovo autohtoni recept, no smjesa se sad stavlja u kupljeno goveđe crijevo.


Pravljenje ovoga uskrsnog specijaliteta nije tek preduskrsni običaj, prilika je to da se okupi obitelj, rodbina ili prijatelji, jer dva tri dana prije kuhanja nadjeva ima se što za sjeckati. Tako smo došli kad je goranski nadjev iz Crnog Luga bio tek poluproizvod. Nona Marija, njena rođakinja Antonija i kći Snježana već su tri dana sjeckale špek, šunku, medvjeđi luk i kruh.




– Evo, gledajte, ja imam ove tri posude i uvijek u njima radim, sve nekako od oka. Prvo smo na kockice narezali pet pinki kuha, ali kruh mora biti star dva dana, tako da se da lijepo rezati. Onda smo kockice kruha stavili u posudu i posuli ih mljevenim paprom. I onda idu jaja, sirova, onoliko koliko te pita, ali tako da se kruh ne vidi, a da se jaja ne cijede kad smjesu uzmete u ruku, mi smo za pet pinki kruha iskoristili osamdeset jaja, ali mi radimo velike količine, kazuje nam nona Meri i pokazuje sljedeću posudu u kojoj je već bio narezan špek na kockice. 



– Ali samo bijelo od špeka, jer ako stavite meso, smjesa bi kad se skuha bila crna, a mora biti bijela. U špek još stavite dvije šake kukuruznog griza tako da se smjesa ne lijepi i da se može miješati, a u ovoj trećoj posudi su šunka narezana na kockice i ljutika, ali samo zeleni dio. zato je ovo isključivo uskrsrni specijalitet, jer samo na proljeće ima ljutike.


Onda pomiješate i promiješate špek i šunku i ljutiku, najbolje se miješa rukama, i sve to ubacite u smjesu kruha, jaja i papra i opet dobro izmješate rukama, kazuje nam nona Meri. Ne zna koliko su špeka i šunke nasjeckale, sve to, kaže, radi od oka, otprilike 2 kilograma špeka i 5 kilograma šunke. A onda kreće punjenje crijeva.


– Goveđe crijevo punite tako da nadjeva stavite samo malo više od pola, da bude poluprazno, i onda kraj dobro zašijete iglom i koncem, napominje nam nona Meri i sa sjetom govori o svojoj kući u Crnom Lugu, no sad zbog svoje vremešnosti živi kod kćeri Snježane na Grobniku. A u kuhinji sve miriše. No, nismo imali sreće za degustaciju, jer nismo dočekali gotov proizvod, goranski nadjev iz Crnog Luga.



Napunjena crijeva tek su ušla u velike padele za kuhanje i kuhat će se 3-4 sata, »ne daj Bože u kupićoj vodi, tek toliko da se krčka«, napominje nam nona Meri. A kad se skuha, stavit će ih na dasku, poklopiti još jednom daskom, na nju staviti dva kamena i tako će u tamnom dijelu prostorije ostati dva dana. I onda je spremno za jelo. Taman za Uskrs.