Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
31. ožujka 2020.
27 susjedstava

Goranski mitovi otvorili delnički Dnevni boravak

Foto D. Pleše
Foto D. Pleše
Autor:
Objavljeno: 11. ožujak 2020. u 8:56 2020-03-11T08:56:06+01:00

U sklopu programa Dnevnog boravka Delnice koji je dio programskog pravca 27 susjedstava, Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, u prostorijama Narodne knjižnice i čitaonice Delnice književnik i novinar Davor Grgurić održao je zanimljivo predavanje na temu mitoloških bića, goranskih običaja i vjerovanja.

– Ovim predavanjem započeo je zapravo predprogram Festivala susjedstva Delnice u sklopu Rijeka 2020 – EKP koji će započeti 19., a trajat će do 22. ožujka, objasnio nam je Matija Kezele, umjetnički voditelj projekta, a Davor Grgurić, Goranima dobro znani čuvar i prenositelj goranskih običaja, vjerovanja i mitova, ovom je prilikom sa svim zainteresiranima, na njemu svojstven način, podijelio svoja saznanja o ovoj temi.

Publiku su, između ostalih, činili učenici goranskih osnovnih i srednjih škola koji su pokazali zanimanje za goranska mitološka bića, a u skladu s nazivom (Dnevni boravak) bilo je i interakcije s publikom.

– Zadovoljni smo i zahvalni na odličnoj suradnji i potpori partneru na projektu – Narodnoj knjižnici i čitaonici Delnice, ravnateljici i djelatnicama knjižnice koje nam uvelike olakšavaju održavanje ovog predprograma, ali i svima ostalima koji su na bilo koji način uključeni u projekt, rekao je na kraju Matija Kezele najavivši sljedeća događanja.

Naime, predprogram delničkog Dnevnog boravka trebao bi biti nastavljen i predstojećeg vikenda. Tako bi u petak, 13. ožujka u 10 sati u Narodnoj knjižnici i čitaonici Delnice trebala biti održana radionica kreativnog pisanja. Dan kasnije, u subotu 14. ožujka, s početkom u 16 sati, u Radničkom domu je najavljena dramska radionica za sve koji odluče sudjelovati u nečem novom, a za ponedjeljak, 16. ožujka, najavljeno je predavanje pokretača i voditelja projekta »Povijesni putovi i ceste Gorskog kotara« Mirena Androića koji će u delničkoj knjižnici otkriti zanimljivosti iz doba građenja Lujzinske ceste, zgode i nezgode prvih putnika...

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.