Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 2
Sutra: 10° 10° 2
22. siječnja 2020.
LIJEPA PRIČA

Goranski medun prvi dobio zaštićenu oznaku izvornosti

Credit: M. KRMPOTIĆ
Credit: M. KRMPOTIĆ
Autor:
Objavljeno: 26. srpanj 2019. u 16:31 2019-07-26T16:31:48+02:00

Zaštićena oznaka izvornosti podrazumijeva da se sve faze proizvodnje, prerade i pripreme proizvoda odvijaju u definiranom zemljopisnom području, u ovom slučaju Gorskom kotaru, zbog čega je i stvoren naziv Goranski medun – rekao je Dražen Lušić s Medicinskog fakulteta u 

STARA SUŠICA - Prvi medun koji je u Hrvatskoj dobio zaštićenu oznaku izvornosti je – Goranski medun! Ovu je činjenicu s razumljivim ponosom istaknuo dr. sc. Dražen Lušić s Katedre za zdravstvenu ekologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci, sudjelujući jučer na prezentaciji nazvanoj »Oznaka izvornosti Goranskog meduna« koju je u Staroj Sušici organizirao Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije koji je, uz stručno vodstvo i aktivnost Udruga proizvođača meduna, vodio projekt dobivanja statusa zaštićene oznake izvornosti, a realizaciju je itekako pomogla i Primorsko-goranska županija koja je u razdoblju od 2014. do 2017. godine u aktivnosti ove vrste uložila 215.000 kuna.

Upravo stoga jučer su se na spomenutoj prezentaciji našli i predstavnici starosušičkog Centra, Primorsko-goranske županije te Udruge proizvođača meduna čiji je predsjednik Branko Vidmar, nedvojbeno najzaslužniji za stjecanje ovog prestižnog statusa, podsjetio na aktivnosti vezane uz proces stjecanja te oznake te naglasio da je daljnji posao vezan uz brendiranje ovog statusa te stvaranje statusa prepoznatljivosti goranskog meduna u europskim okvirima.

Nepovoljne prilike

– Veliku pomoć u cijelom ovom poslu imali smo od Dražena Lušića s Medicinskog fakulteta, Dalibora Šoštarića, ravnatelja Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj, župana Zlatka Komadine, Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj i Pčelarskog saveza PGŽ-a, a pomalo je pradoksalno da smo zaštićenu oznaku izvornosti dobili u godini kad, zbog za pčelare nepovoljnih klimatskih prilika, meduna gotovo pa i nema! Ova će oznaka tek pokazati svoju vrijednost jer će cijena meduna zahvaljujući i njoj svakako rasti, što se vidi i iz činjenice da je prije 12-13 godina cijena goranskog meduna bila 50 kuna, sad je 90 kuna, a nadam se da će još rasti – rekao je iskusni pčelar Vidmar.

Dražen Lušić je okupljenima – među kojima su bili goranski pčelari koji se bave ili se planiraju baviti izradom goranskog meduna – prezentirao specifikaciju zahvaljujući kojoj je goranski medun dobio zaštićenu oznaku izvornosti koju u Hrvatskoj ima još samo Slavonski med.

– Zaštićena oznaka izvornosti podrazumijeva da se sve faze proizvodnje, prerade i pripreme proizvoda odvijaju u definiranom zemljopisnom području, u ovom slučaju području Gorskog kotara, zbog čega je i stvoren naziv Goranski medun – rekao je Lušić, naglasivši da su reakcije pčelara iz drugih dijelova Hrvatske vrlo pozitivne pa su primorsko-goranski pčelari već dobili brojne upite iz Istre, Banije i Dalmacije o tome što treba raditi da bi se stekao spomenuti status.

Nastaje od medne rose

Goranski medun proizvode sive pčele (Apis mellifera carnica) i to od medne rose, slatkog soka koji se javlja na crnogoričnom i bjelogoričnom drveću, a proizvode ga kukci, najčešće lisne i štitaste uši koje svojim rilcem buše tkivo biljaka i prodiru do biljnih sokova, iz kojih iskorištavaju dušične tvari, a ekskret – mednu rosu, izbacuju iz organizma. Prikupljenoj mednoj rosi pčele dodaju vlastite specifične tvari, odlažu, izdvajaju vodu i skladište u stanice saća do sazrijevanja meduna. Tako nastaje goranski medun koji se svojim sastavom i kakvoćom značajno razlikuje od većine drugih medova na tržištu.

Pomoć Županije

Prezentaciji su nazočili zamjenik župana Petar Mamula i pročelnica UO-a za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar koji su iskazali zadovoljstvo činjenicom da je Ministarstvo poljoprivrede donijelo rješenje o zaštiti naziva Goranski medun oznakom izvornosti. Pertar Mamula istaknuo je da je Županija financijski odlučila pomagati ovaj projekt zbog argumentiranih zahtjeva struke, a konačan uspjeh raduje i korist nosi ne samo pčelarima, već i turizmu ovog područja. Melita Raukar podsjetila je da je Goranski medun prvi goranski proizvod koji nosi oznaku izvornosti.

– Ovu do sada lijepu priču treba nastaviti i dalje, odnosno raditi na edukaciji i motivaciji goranskih pčelara kako bi se što veći broj njih što kvalitetnije bavio goranskim medunom – rekla je Raukar, najavivši da će već ove jeseni Primorsko-goranska županija pčelare sa svog područja pomoći nabavom električnih pastira koji će štititi košnice meda.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.