Susret u Čabru

Goranski master plan razvoja turizma ide na doradu

Marinko Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Na iduću sjednicu Koordinacije pozvat će državnog tajnika Ministarstva turizma te će se vidjeti što s Master planom koji je rađen na temelju sustava turističkih zajednica, a koji bi, kako novi Zakon o turizmu nalaže, trebao postati prošlost



ČABAR – Sve goranske lokalne samouprave poslat će najkasnije do sutra na adresu izrađivača Master plana razvoja turizma Gorskog kotara – uglednog Horvat Consultinga – svoje prijedloge i primjedbe na dostavljeni im tekst Master plana. Uz to, u ime Koordinacije goranskih načelnika i gradonačelnika u Ministarstvo turizma bit će poslana zamolba da državni tajnik Tonči Glavina nazoči idućoj sjednici Koordinacije i pojasni pojedinosti vezane uz novi Zakon o turizmu, ponajprije stoga jer je tim zakonskim aktom predviđeno i gašenje niza turističkih zajednica u Gorskom kotaru.


Ovaj je zaključak najbitniji dio jučer u Čabru održane Koordinacije goranskih čelnika koju je kao aktualni predsjednik vodio gradonačelnik Čabra Kristijan Rajšel koji je, otvarajući raspravu o tekstu Master plana, rekao da je analiza postojećeg stanja u tom dokumentu vrlo opširna, za razliku od prijedloga što i kako dalje koji bi trebali biti znatno bogatiji.


Tako će i biti, primijetio je delnički gradonačelnik Ivica Knežević, istaknuvši da tekst poslan općinama i gradovima nije potpun i njegova dorada tek slijedi, a kad bude gotov, bit će, istaknuo je Knežević, sigurno bolji od postojećeg županijskog plana i sigurno će zbog ugleda izrađivača privući pažnju kvalitetnih ulagača. Načelnik Lokava Toni Štimac predložio je da se na iduću sjednicu Koordinacije pozove državni tajnik Ministarstva turizma te da se i kroz razgovore s njim vidi što s Master planom koji je rađen na temelju postojećeg sustava turističkih zajednica, a taj bi sustav, kako novi Zakon o turizmu nalaže, trebao postati prošlost.


Nema logike




Protiv ukidanja TZ-a izjasnio se načelnik Brod Moravica Dragutin Crnković, a iz riječi načelnika Skrada Damira Grgurića bilo je očito da neke stvari ipak treba mijenjati.


– Dok je Skrad imao Turističko društvo u kojem je radio volonter, sve je bilo dobro. Onda smo morali osnovati TZ za koji smo u 12 godina izdvojili iz proračuna oko 1,5 milijuna kuna, ali naš Turistički ured ne radi ni za praznike, ni preko vikenda. Područjem Zelenog vira upravlja županijska JU Priroda koja je koncesiju dala PINS-u koji brine samo za naplatu ulaznica, a cestu, staze i šetnice sad više nitko ne održava – rekao je Grgurić, istaknuvši da bi logično bilo da o jednoj takvoj lokaciji koju treba održavati vodi općina koja za to ima mogućnosti, a ne koncesionar.


Šestero nazočnih goranskih čelnika jednoglasno je prihvatilo prijedlog Gradskog društva Crvenog križa Delnice o pokretanju rada tzv. socijalne trgovine u Delnicama. Trgovina bi bila namijenjena isključivo onima čije je imovinsko stanje slabo i koji bi bili određeni po već razrađenim kriterijima, a obuhvaćala bi pojedince s područja Delnica, Brod Moravica, Fužina, Lokava, Mrkoplja, Ravne Gore i Skrada, dakle onih lokalnih samouprava na području kojih djeluje GO CK Delnice. Uz sredstva iz nekih drugih izvora (Fond solidarnosti, donacije…) spomenute bi lokalne samouprave trebale osigurati godišnje po 10.000 kuna, što su sjednici nazočni načelnici prihvatili, a konkretnije pojedinosti o početku rada te trgovine uskoro će biti predstavljene javnosti.


Panel rasprava


Jednoglasno je prihvaćen i prijedlog Društva Goranin iz Zagreba o organizaciji panel rasprave »Djeca u fokusu« koja će biti održana 12. studenog u Mrkoplju. Ideju je predstavila Dubravka Ortynski, aktualna predsjednica Goranina, napomenuvši da je cilj organizirati nekoliko panel rasprava vezanih uz različite teme sa željom da se pojedina područja obrade kroz analizu stanja i prijedloge što i kako dalje.


– Krećemo s temom djece jer su ona naša budućnost. Na panelu će uz stručnjake iz Zagreba sudjelovati i predstavnici Primorsko-goranske županije – najavila je Ortynski, a o potrebi stvaranja što boljih uvjeta života za djecu govorio je i dr. Josip Grgurić, ugledni liječnik i jedan od najzaslužnijh za uspješnu realizaciju državnog projekta »Gradovi i općine – prijatelji djece« koji je na goranskom području zaživio na taj način da je Gorski kotar postao jedina regija u Hrvatskoj u kojoj su sve lokalne samouprave stekle status prijatelja djece.