Klub 138. brigade

“Goranski Risovi” snimaju film i organiziraju sportski susret branitelja

Marinko Krmpotić

Ratni zapovjednik brigadir Miljenko Balen i novi predsjednik »Goranskih risova« Željko Sokol  / snimio  M. KRMPOTIĆ

Ratni zapovjednik brigadir Miljenko Balen i novi predsjednik »Goranskih risova« Željko Sokol / snimio M. KRMPOTIĆ

»Risovi« će 26. svibnja biti domaćini tradicionalnom sportskom susretu branitelja Domovinskog rata s područja PGŽ-a, na kojem se očekuje oko tisuću natjecatelja i gostiju koji će biti sudionici ili gledatelji natjecanja u deset sportova



Članovi »Goranskih risova«, kluba 138. brigade HV-a, za ovu godinu planiraju niz raznovrsnih aktivnosti kojima će nastojati pomoći svim braniteljima, raditi na njihovim okupljanjima i druženjima te što jače širiti znanja o Domovinskom ratu, posebno o doprinosu goranskih dragovoljaca i branitelja. Novoizabrani predsjednik Željko Sokol posebno najavljuje da će 26. svibnja »risovi« biti domaćini tradicionalnom sportskom susretu branitelja Domovinskog rata s područja Primorsko-goranske županije.



Novi sastav rukovodstva »Goranskih risova« čine predsjednik Željko Sokol, dopredsjednik Tomislav Mrle i tajnik Nenad Toplak. Članovi predsjedništva su Robert Jurković, Dražen Starčević, Boris Lisac, Dragutin Vrus, Goran Niković, Leo Vidmar, Miljenko Balen, Miljenko Kauzlarić, Anton Blašković, Valentin Ivančić, Damir Rački, Darko Kolenc, Tomo Vučić i Krešimir Fak. Novo rukovodstvo zahvaljuje dosadašnjem rukovodstvu kojeg su činili Darko Kolenc i Tomo Vučić na kvalitetnom dosadašnjem radu.



Krenuli od nule




– Očekuje se oko tisuću natjecatelja i gostiju koji će biti sudionici ili gledatelji natjecanja u deset sportova, a to su mali nogomet, potezanje konopa, streljaštvo, kartanje, stolni tenis, šah, boćanje, pikado, kuglanje i tenis. Natjecanja će se uglavnom odvijati na terenima kojima upravlja Goranski sportski centar (tenis igralište, nogometno igralište, dvorana, kuglana) i u središtu Delnica (potezanje konopa na Trgu 138. brigade HV-a, pikado u kafiću »Tin«). Pomoć su već pružili ili obećali Ministarstvo branitelja, Ministarstvo obrane, Primorsko-goranska županija te Grad Delnice, a usko surađujemo i s TZG Delnice koja će tog dana vjerojatno prirediti sajam autohtonih proizvoda goranskih poduzetnika i obrtnika, kaže Željko Sokol.


Ratni zapovjednik 138. brigade HV-a, brigadir Miljenko Balen, ističe da je cilj Delnice prikazati kao odredište u kojem je moguće uživati u raznovrsnim sportskim aktivnostima te nizu drugih sadržaja turističkog i zabavnog karaktera.


– Krenuli smo od nule, ali se nadamo i vjerujemo da ćemo uz pomoć spomenutih, tako i ostalih, uspjeti organizirati sve tako da svaki sudionik poželi iznova doći u Delnice. Drugi značajan projekt koji je pri kraju je film »Goranski risovi – priča o 138. brigadi HV-a« kojeg realiziraju Goran Zaborac i Mirta Mataija iz AVFK kluba »Delnice«.


Arhivirana povijest


Nakon dovršetka tog filma i uz postojeće knjige o osvajanju vojarne na Drgomlju i ratnom putu naše brigade imat ćemo pripremljenu i arhiviranu povijest ratnog puta naše brigade pa ćemo napraviti plan kako da sve te sadržaje iz godine u godinu naši članovi predstavljaju u goranskim osnovnim i srednjim školama. U planu je i tijekom lipnja organizirati jedno predavanje na kojem će braniteljima biti pojašnjeno što donosi novi Zakon o braniteljima. U samom klubu nastavit ćemo uređenje memorijalnog prostora, točnije spomen sobe koja će biti dovršena. Cilj nam je ove godine i Oluju obilježiti u Delnicama zajedničkim druženjem, bitno ojačati suradnju s delničkom vojarnom, postaviti drugi dio spomenika u Zalesini, novi spomenik u Skradu te uz sve to provoditi i niz redovnih aktivnosti vezanih uz pomoć braniteljima i obilježavanje državnih i obljetnica vezanih uz ratni put naše brigade, rekao je Balen.