Uspjeh ekipa iz Delnica i Vrbovskog

Goranske osnovke i osnovci viceprvaci Hrvatske u šahu

Marinko Krmpotić

Vrbovščanske viceprvakinje s ravnateljem Antonom Burićem – Magdalena Osojnički, Leona Krajačić, Arijana Burić, Dorotea Žuteg i Jasna Obajdin / Foto: Marinko KRMPOTIĆ

Vrbovščanske viceprvakinje s ravnateljem Antonom Burićem – Magdalena Osojnički, Leona Krajačić, Arijana Burić, Dorotea Žuteg i Jasna Obajdin / Foto: Marinko KRMPOTIĆ

Učenici(e) dviju istoimenih goranskih škola – Ivana Gorana Kovačića – ostvarili su izniman uspjeh. Djevojčice iz Vrbovskog zauzele su odlično drugo mjesto, a isti uspjeh ostvarili su u muškoj konkurenciji šahisti iz Delnica, predvođeni najmlađom hrvatskom majstoricom Emom Cvitan



DELNICE/VRBOVSKO  Zahvaljujući predanom i više decenija dugom radu, Gorski kotar u hrvatskim je okvirima već prepoznat kao jedna od najuspješnijih šahovskih sredina Lijepe Naše, a sjajni rezultati koje su na završnici državnog prvenstva osnovnoškolskih šahovskih klubova održanoj u Vukovini ostvarile ekipe iz Delnica i Vrbovskog, još jednom potvrđuju kvalitetan rad i šahovske gene kod malih Gorana.


Naime, djevojčice iz Vrbovskog na državnom su prvenstvu zauzele odlično drugo mjesto, a isti uspjeh ostvarili su u muškoj konkurenciji šahisti iz Delnica nastavivši time sjajnu nisku odličnih nastupa goranskih šahista na državnim školskim prvenstvima u posljednjih dvadesetak godina.


   Šahistice iz Vrbovskog nastupile su u sastavu Jasna Obajdin, Dorotea Žuteg, Arijana Burić, Leona Krajačić i Magdalena Osojnički, a najveći doprinos osvajanju drugog mjesta dale su Obajdin koja je u pet susreta zabilježila svih pet pobjeda te Dorotea Žuteg koja je od mogućih pet, osvojila 4,5 boda.


Pod vodstvom Željka Mitrovića djevojke iz Vrbovskog do drugog su mjesta došle pobjedama protiv OŠ Rovišće s 4:0, OŠ Blato s 4:0, OŠ Kralj Tomislav (Našice) s 2,5:1,5 te OŠ Štrigova s 3:1, a jedini poraz (1:3) doživjele su od ekipe OŠ Gustav Krklec (Zagreb) koja je osvojila naslov prvakinja Hrvatske.   

Zlato »za dlaku«




Naravno, budući da im je prvo mjesto izmaklo za svega pola boda, cure malo žale za tim što protiv Zagrepčanki nisu malo bolje odigrale jer bi im i neriješeni rezultat donio naslov. No, i ovo je veliki uspjeh, ističe Jasna Obajdin, učenica sedmog razreda koja šah igra četiri godine i vjeruje da sljedeće godine, budući da ostaju u istom sastavu, mogu napasti prvo mjesto.


Sedmašica Arijana Burić rekla nam je kako je u šah ušla jer ne moraš puno (fizički) raditi te kako se nada da će naredne godine, nakon što su dvije godine za redom viceprvakinje Hrvatske, sljedeće godine postati i prvakinje.


Tome se nada i Dorotea Žuteg, učenica šestog razreda koja je počela trenirati još u vrtiću i to na inicijativu mame koja je znala da se ona mora nečim baviti jer ne može dugo biti na miru!   


Naravno, odličnim rezultatima zadovoljni su i ravnatelji ovih goranskih škola koje obje nose ime Ivana Gorana Kovačića. Mladen Bolf, ravnatelj delničke osnovne škole ističe da se potajno nadao medalji i presretan je sa srebrom: »Biti drugi u Hrvatskoj u šahu za našu malu školu i grad je velika stvar i čestitam cijeloj ekipi i svima koji su ih pripremali«, rekao je Bolf, a Anton Burić, ravnatelj vrbovščanske škole, ističe da tu nije riječ samo o bljesku, već uspjesima u kontinuitetu budući da šahisti iz Vrbovskog već godinama na državnoj razini ostvaruju sjajne rezultate: »U 14 godini zabilježili smo 17 nastupa ženske i muške ekipe na školskim prvenstvima Hrvatske te osvojili devet prvih mjesta, pet srebrnih i jednu brončanu medalju te dva četvrta mjesta. Ti su rezultati posljedica vrhunskog rada voditelja Željka Mitrovića i nadarenosti naše djece«, ističe Burić.



Četiri momka i – Ena


Leona Krajačić učenica je petog razreda i zadovoljna je nastupom na finalu, kao i Magdalena Osojnički, najmlađa članica ekipe, učenica četvrtog razreda područne škole u Severinu na Kupi.   


   Zadovoljni osvajanjem drugog mjesta su i Delničani koje je predvodila jedna djevojka, točnije Ena Cvitan, najmlađa hrvatska majstorica koja je, naravno, pobijedila u svih pet susreta: »Zadovoljni smo jer nismo bili favoriti pa je time naš rezultat još značajniji, a uz to treba priznati da protiv prvaka, ekipe iz OŠ Sveta Nedelja nismo mogli biti ravnopravni jer oni imaju tri igrača koji se već dugo bave šahom«, rekla je Ena Cvitan, a muški dio ekipe (Jakov Jakovac, Antonio Mance, Matija Sabalić i Edin Jusić), uz zadovoljstvo ostvarenim, ističe da će druge godine pokušati biti još bolji, iako im je jasno da će to bez Ene biti jako teško, ali je sve moguće, budući da ih vodi učitelj Danijel Lončar, jedan od doajena goranskog šaha.


Sam Lončar ističe kako je ne samo ovaj, već i raniji niz uspjeha i pobjeda ostvaren na županijskom i međuregionalnom natjecanju, rezultat kvalitetnog pripremnog programa po kojem se radilo: »Ostvarili smo odličan rezultat za školu, grad i županiju, a uz zahvalu cijeloj ekipi na odličnom nastupu i uloženom višemjesečnom trudu, pohvalio bih i razumijevanje ravnatelja Mladena Bolfa«, rekao je Lončar najavivši da će delnički šahisti i sljedeće godine nastojati ostati u vrhu hrvatskog šaha.