Lokve

Goranska kiparska radionica: Stvaranje u centru Lokava, pred očima prolaznika

Marinko Krmpotić

Foto: Marinko Krmpotić

Foto: Marinko Krmpotić

Otvaranje GKR-a bit će na jezeru, no radni dio neće se više odvijati na pilani u Lascu, već tik uz Dom kulture i bivšu zgradu kuglane, pa će splitski kipar Kažimir Hraste i Labinjanin Zdravko Milić svoje skulpture »Šuma Striborova« i »Monolit« stvarati pred očima prolaznika i gostiju



LOKVE Novi, 38. saziv Goranske kiparske radionice, ponudit će sudjelovanje dva ugledna hrvatska kipara – Kažimira Hrastea iz Splita i Labinjana Zdravka Milića. Hraste će raditi skulpturu »Šuma Striborova«, modernu skulpturu s puno vertikala i simboličnom krošnjom. Sve skupa osmišljeno je tako da će biti postavljeno u obliku zatvorene forme u koju će se moći ući, pri čemu će ulazak u skulpturu predstavljati ulazak u tu drugu, bajkovitu stvarnost.


Milić će izraditi skulpturu »Monolit«, četiri metra visoku, na kojoj će biti cilindrični izdanci koji će nositi poruku vezanu uz binarni kod i digitalnu komunikaciju tipičnu za ovo naše doba. Milutin Burić, predsjednik Goranske kiparske radionice, napominje kako već postoji i plan postavljanja ovih novih skulptura.


Otvaranje 2. lipnja


»Monolit« bi trebao biti postavljen u Skradu, a »Šuma Striborova« trebala bi biti smještena u gradsku sredinu, što znači da će najvjerojatnije biti postavljena u blizini osnovne škole u Delnicama. Otvaranje 38. GKR-a bit će upriličeno 2. lipnja u podne na jezeru u Lokvama, a novost je to da se radni dio neće više odvijati na pilani u Lascu koja više ne radi, što nam je jako žao jer smo tamo imali veliku pomoć od tadašnjeg vlasnika Ede Cenčića.




Nova lokacija bit će u samom središtu mjesta, neposredno uz Dom kulture i bivšu zgradu kuglane, pa ćemo biti na oku prolaznicima i gostima Lokava, što bi moglo biti atraktivno i zanimljivo, a nadamo se da ćemo uz pomoć Općine Lokve i Komunalnog poduzeća Lokvarka d.o.o. uspješno nadoknaditi sve što smo imali na pilani u Lokvarskom Lascu, govori Burić, dodajući da u ovoj godini slijedi i dovršetak ranije izrađenih i nedavno dovršenih skulptura »Tesla« i »Kompas«, a kao i ranijih godina, velika će pažnja biti posvećena zaštiti desetak skulptura koje je pomalo načeo zub vremena.


Cjelovito i zaokruženo


U Goranskoj kiparskoj radionici vrlo su zadovoljni prošlogodišnjim sazivom tijekom kojeg su, ističe Burić, izrađene i postavljene dvije skulpture – »Bijeli konj« Svjetlana Junakovića i »Čuvari prirode« Božice Dee Matasović: »Posebno nam je drago što smo prekinuli višegodišnju praksu da skulpture ne budu dovršene i postavljene u godini izrade.


To je ovog puta izbjegnuto, skulpture su i dovršene i postavljene pa je sve skupa djelovalo cjelovito i zaokruženo. Također smo zadovoljni i činjenicom da smo, kad je riječ o prikupljanju svih potrebnih tekstova i fotografija te dizajnerskog rješenja, gotovo u potpunosti kraju priveli posao vezan uz pripremu monografije o Goranskoj kiparskoj radionici.


Plan je do ljeta ove godine u potpunosti zaokružiti sav taj tehnički dio, a to znači napraviti još nekoliko fotografija u posljednjih nekoliko saziva napravljenih skulptura te dovršiti još nekoliko tekstova da bi potom u jesen krenuli u tiskanje, kako bismo krajem ove godine objavili monografiju«, zaključio je Burić.