Nagrada Goranskog NL-a

“Gorančica” za “Ravnogorski rječnik” Zvonimira Erjavca

Karolina Krikšić

Čestitke i nagrada dobitniku »Gorančice« – Zvonimir Erjavec i Petar Mamula / Snimio Ivica TOMIĆ

Čestitke i nagrada dobitniku »Gorančice« – Zvonimir Erjavec i Petar Mamula / Snimio Ivica TOMIĆ

Uz prvonagrađenu, priznanja je u konkurenciji za 11. književnu nagradu Goranskog Novog lista dobilo još šest knjiga – uz iznimnu produkciju knjiga, ovogodišnja dodjela će se pamtiti i po tome što je prvi put organizirana izvan Delnica i to u Ravnoj Gori iz koje godinama dolaze brojni nadareni pisci

RAVNA GORA  »Ravnogorski rječnik« Zvonimira Erjavca, u izdanju Udruge »Plodovi gorja Gorskog kotara« Ravna Gora, dobitnik je 11. književne nagrade Goranskog Novog lista »Gorančica« za 2014. godinu što je jučer dodijeljena u Sportsko-poslovnom centru »Goranka« u Ravnoj Gori.  

  Za nagradu je konkuriralo 17 naslova, a da je tročlana prosudbena komisija, koju su i ove godine činili mr. sc. Vladimir Mance (predsjednik), Jasminka Lisac, prof. i Marinko Krmpotić, prof., imala uistinu težak zadatak, najbolje govori činjenica da je uz »Ravnogorski rječnik«, priznanje dobilo još šest knjiga.


Naime, uvidjevši da je 2014. godina bila plodna u kvantitativnom, a posebno u kvalitativnom smislu, komisija je odlučila izdvojiti još šest knjiga pa su se tako odmah uz bok najnovijeg dobitnika »Gorančice« našle i knjige »Ceste Primorsko-goranske županije« Matije Glada i »U Crnom Lugu više nema praćki« Alojzija Frkovića.


Te su dvije knjige podijelile prvo mjesto, drugoplasirane su »Sa ‘Zvonimirom’ po Americi« Karmen Delač Petković te »Vrajži prolaz i Zeleni vir kod Skrada« Vladimira Mancea i Zdravka Merkaša, dok su treće mjesto podijelili »Rječnik govora čabarskog kraja« Slavka Malnara i »Rat u oazi mira« Antuna Crnkovića.   


U programu dodjele nagrade »Gorančica« Goranskog Novog lista sudjelovali su i učenici ravnogorske OŠ Dr. Branimira Markovića. Riječ je o učenicama 7. razreda Ivi Bolf, Barbari Pajović, Iris Despotović i Lauri Štefanac koje su pročitale literarne radove zavičajne tematike, dok su recital »Riječi« na ravnogorskom govoru izveli Vito Margitić, Mateo Pleša, Valentin Kolenc, Antonio Erjavac iz 3. razreda, »petašica« Anamarija Podobnik i učenica 7. razreda Laura Štefanac.    Voditeljica literarne skupine je Gordana Podobnik, a pod vodstvom Nedeljke Poljančić nastupile su učenice 4. i 5. razreda okupljene u Glazbenoj radionici škole. One su izvele pjesmu »Špika špoka« s kojom su nastupile na festivalu »Kvarnerić 2015.« te pjesmu »Šumski valcer«.


Za prvo mjesto – 2.000 kuna




Osim što je ove godine dobitnik »Gorančice« prvi puta nagrađen novčanim iznosom – 2.000 kuna koje je osigurala Primorsko-goranska županija – prvi je puta dodjela organizirana izvan Delnica.


   – Ove je godine Općina Ravna Gora u natječaju zastupljena s dvije publikacije, a u proteklih je 11 godina ove književne nagrade dosta autora sudjelovalo u natječaju, zbog čega smatram da smo zaslužili ovo domaćinstvo, rekao je na početku dodjele načelnik Općine Ravna Gora Anđelko Florijan podsjetivši da su do sada u natječaju sudjelovali Gordana Podobnik, Sandra Malvić, Mira Jurković, Đurđica Asić-Klobučar, Vidica Poljančić, Blažica Sveticki te Zvonimir Erjavec.



Dobitnik »Gorančice« za 2014. godinu, Zvonimir Erjavec naglasio je da je za »Ravnogorski rječnik« podjednako kao i on, zaslužno i njegovih 14-ero suradnika. Svi su oni punih 11 godina radili na izradi ovog rječnika koji na 530 stranica donosi 18.000 riječi i izvedenica ravnogorskog dijalekta s istoznačnicama na hrvatskom jeziku uz gramatičko i logičko objašnjenje uporabe, a na 70-ak stranica »Rječnik« donosi zanimljive informacije o porijeklu i osobinama ravnogorsko-sušičko-španovačkog dijalekta.    Zvonimir Erjavec rođen je 1928. godine u Španovici, mjestašcu u zapadnoj Slavoniji naseljenom Ravnogorcima koji su, unatoč odlasku iz zavičaja, još dugo zadržali svoje narječje i narodne običaje.


   Glavni urednik Novog lista Nenad Hlača istaknuo je da se Novom listu često dodaje pridjev riječki, no baš kao što je i riječki, on je i goranski, primorski i otočni.


   – Drago mi je da u ovakvim, malim sredinama, nastaju vrijedne znanstvene i literarne publikacije, a posebno mi je drago što ih u Novom listu nastojimo očuvati, rekao je Hlača.


   Uime pokrovitelja nagrade »Gorančica«, Primorsko-goranske županije, okupljene je pozdravio zamjenik župana Petar Mamula utvrdivši da se činjenica da je Gorana sve manje, ne odražava na produkciju knjiga, baš kao i na podršku goranskim autorima o kojoj najbolje svjedoči dobra posjećenost dodjeli nagrade »Gorančica«.   


» Nagrada »Gorančica«: Zvonimir Erjavec – »Ravnogorski rječnik« (Udruga »Plodovi gorja Gorskog kotara«, Ravna Gora 2014.)    » Prva nagrada: Matija Glad – »Ceste Primorsko-goranske županije«, (Društvo za ceste Via – Vita Rijeka, Ceste Rijeka, »Kvarner«, Novi Vinodolski 2014.) Alojzije Frković – »U Crnom Lugu više nema praćki« (JU »Priroda«, Rijeka 2014.)    » Druga nagrada: Karmen Delač Petković – »Sa ‘Zvonimirom’ po Americi« (Udruga za očuvanje brodmoravičkih starina »Turanj«, Brod Moravice, 2014.)Vladimir Mance – »Vrajži prolaz i Zeleni vir kod Skrada« (TZO Skrad, Skrad 2014.)    » Treća nagrada: Slavko Malnar – »Rječnik govora čabarskog kraja« (Matica hrvatska Ogranak Čabar, Čabar 2014.)Antun Crnković – »Rat u oazi mira« (Hrvatski memorijalno-demokratski centar Domovinskog rata, Zagreb 2014.)


Krmpotić: Gorani vole analiziranje


Novinar Novog lista i član prosudbene komisije Marinko Krmpotić, predstavio je sve knjige pristigle na natječaj za 2014. godinu te iznio svoj vlastiti sud prema kojemu je upravo ovaj natječaj – najbolji do sada.


   – Baš kao i u prvih deset godina, pa tako i u ovoj posljednjoj, najviše knjiga pripada publicistici, a tek nekoliko – točnije četiri – beletristici iz čega bi se dalo zaključiti da su Gorani skloniji analiziranju negoli stvaranju novoga, rekao je Krmpotić istaknuvši da je i posljednji natječaj pokazao da je cilj postavljen osnivanjem ove nagrade – okupljanje na jednom mjestu svega što je izdano na području ili je vezano uz područje Gorakoga kotara, ali i motiviranje ljudi na književnu produkciju – ispunjen.