Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. siječnja 2020.
Dražen Mufić

GRADONAČELNIK VRBOVSKOG Županija treba osnovati Fond za Gorski kotar umjesto da dijeli "svima malo"

GRADONAČELNIK VRBOVSKOG Županija treba osnovati Fond za Gorski kotar umjesto da dijeli "svima malo"
GRADONAČELNIK VRBOVSKOG Županija treba osnovati Fond za Gorski kotar umjesto da dijeli "svima malo"
Autor:
Objavljeno: 10. siječanj 2018. u 7:29 2018-01-10T07:29:00+01:00

Novi »brdski« zakon primarno treba stvoriti temelj za ulaganje i razvoj, a kad bi postojao fond s npr. 10 milijuna kuna za sufinanciranje jakih projekata za koje bi se goranske općine i gradovi kandidirali, s jedne bi strane pomoć bila znatno veća, a s druge bi se nas motiviralo da radimo što kvalitetnije projekte

VRBOVSKO Vjerujem da ćemo u ovoj 2018. godini imati još bolje rezultate te da će biti lakše raditi jer će i prihodi biti stabilniji, ponajprije zahvaljujući novom Zakonu o financiranju lokalnih samouprava koji će nam osigurati više prihode no prošle godine, a nadam se da će sličan efekt imati i novi Zakon o brdsko-planinskom području za koji se nadamo da će zaživjeti u tijeku ove godine i dati nam dodatni impuls – ističe gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić govoreći o planovima i očekivanjima u ovoj godini.

– Budući da već nekoliko godina radimo na financijski zahtjevnijim projektima koji traže višegodišnja ulaganja, mi ćemo i u 2018. godini nastaviti niz već započetih projekata. Primjerice, nastavljamo ulaganja u sustav vodoopsrbe i kanalizacije i to u iznosu od 8 do 10 milijuna kuna, pri čemu će najveći dio biti sufinciran od strane Hrvatskih voda. U planu je izgradnja vodovoda od Stare Sušice do Senjskog vrijednog 3,5 milijuna kuna, od Ribnjaka do vodospreme Senjsko u vrijednosti 2,5 milijuna kuna, kao i niz poslova vezanih uz sanacije postojećih vodovoda na cijelom području grada. Vrlo velik projekt bit će i sanacija deponija Cetin u čiju ćemo završnu realizaciju, ako sve bude u redu s potrebnim dozvolama i dokumentacijom, krenuti krajem kolovoza ili početkom rujna.

Također, idemo i u prvu fazu projekta izgradnje Centra za posjetitelje u Kamačniku, odnosno građevinske radove u vrijednosti od oko 1,6 milijuna kuna, pri čemu imamo i pomoć Ministarstva turizma. Tim radovima bit će postavljeni temelji za daljnji rad i dovršetak projekta čija se vrijednost kreće oko 10,5 milijuna kuna i koji planiramo isfinancirati uz pomoć EU fondova. Od projekata za koje već imamo osigurana sredstva, tu je i energetska obnova Dječjeg vrtića Vrbovsko pri čemu smo od Ministarstva gospodarstva dobili 309.000 kn, od Ministarstva regionalnog razvoja 313.000, a ostatak do konačnih 780.000 kuna osigurat ćemo iz gradskog proračuna – kaže Mufić.

Skijalište samo čeka snijeg

– Skijalište u Vujnovićima, neposredno uz Planinski dom Kamačnik, spremno čeka snijeg. Imamo sve dozvole i čim padne snijeg, krenut ćemo u sezonu, a iduće godine postavit ćemo najvjerojatnije dva snježna topa, čime ćemo osigurati još bolje uvjete za taj dio turističkih sadržaja – najavljuje Mufić.

Nužna pomoć i suradnja

Uz ove financijski najzahtjevnije projekte, u Gradu Vrbovskom u planu su i poslovi uređenja brojnih prometnica, pješačkih staza, vidikovaca i mosta nad izvorom Kamačnika te prometnice i infrastrukture prema izletištu Kamačnik.
– Uz spomenute projekte mi imamo još niz drugih gotovih projekata, i to stoga jer stalno radimo na tome da ulažemo i razvijamo se, pri čemu nam je, logično, nužna potpora u sufinanciranju pa smo zahvalni svima koji su nam pomogli u spomenutim projektima, kao i Hrvatskim šumama koje su nam obećale pomoć vezanu uz uređenju prometnice prema Kosanovićima. Mislim da je ova suradnja s državnim firmama i ministarstvima Vlade RH nužna i logična jer su nam ciljevi zajednički, a vezani su uz rast standarda i boljitak za ljude koji žive u ovim područjima – kaže Mufić koji ima i konkretne prijedloge na koji način je moguće pojačati i poboljšati pomoć države i županije ruralnim područjima poput Vrbovskog.

– Drago mi je da se krenulo u izmjene dosadašnjeg Zakona o brdsko-planinskom području, a vrlo je dobro što su u proces izrade, kao predstavnici Gorskog kotara, uključeni i gradonačelnici Vrbovskog, Delnica i Čabra. Smatram da nova verzija tog zakona mora biti usmjerena ponajprije na gospodarstvo i to na način da odredbama tog zakonskog akta osiguramo ulaganje u razvoj, odnosno da, simbolički rečeno, ako od države dobijemo 10 kuna, budemo usmjereni na to da ih pretvorimo u 20 kuna. Jer, samo kroz takav razvoj mi možemo stvoriti nova sredstva, a to znači i veće mogućnosti za sport, kulturu i sve ostale društvene aktivnosti. Dakle, taj novi »brdski« zakon treba donijeti olakšice, ali još više svojim odredbama stvoriti temelj za ulaganje i razvoj – smatra Mufić.

Nada da će napokon oživjeti prodani prostori

– Nadam se da ćemo u ovoj godini napokon dočekati i realizaciju nekih od ulaganja u prostore koje smo prodali. U Jarku bi trebao s radom početi ogulinski ulagač, u Senjskom bi trebala početi raditi peradarska farma, a u Lukovdolu proizvodnju suvenira planira pokrenuti istarsko-zagrebački ulagač. Naravno da bismo svi voljeli da se to već dogodilo, ali mi smo tu svoj dio posla napravili i te lokacije pripremili i prodali ulagačima te sad samo možemo čekati da se na tim lokacijama krene s aktivnostima, da se zaposle ljudi te da proračun ima od toga koristi – rekao je Mufić.

 Slaba korist od »mrvica«

Gradonačelnik ima prijedlog i za Primorsko-goransku županiju.

– Županija mora Gorskom kotaru pomagati više i drugačije nego što je to bilo do sada. Smiješno je da nam, primjerice, na posao vrijedan 700.000 kuna oni daju 50.000 i to je, kao, jako dobro. Nije. Predlažem da se napravi Fond za Gorski kotar u kojem bi, primjerice, bilo 10 milijuna kuna koji bi bili korišteni za sufinanciranje jakih i kvalitetnih projekata za koje bismo se mi iz goranskih općina i gradova kandidirali. Splitsko-dalmatinska županija ima takav fond za svoja nerazvijena područja i ulaže na taj način baš u njih. Ne vidim zašto se to ne bi realiziralo i kod nas.

Kad bi do toga došlo, s jedne bi strane pomoć bila znatno veća, a s duge strane bi se goranske općine i gradove motiviralo da pripremaju i izrađuju što kvalitetnije projekte jer bi tek za takve projekte dobivali novce i sami na jedan način mogli planirati svoj razvoj. To bi sigurno bilo bolje no sadašnje stanje kad neki i ne znaju što bi trebali pa Županija često dijeli po sistemu daj svakom bar malo, a to malo u stvari ne pomogne bitno nikome – smatra Mufić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.