Vrbovsko

GRADONAČELNIK U SUKOBU INTERESA: U ime Grada poslovao je sa svojom – suprugom

Marinko Krmpotić

Od 2014. do 2017. godine, u doba dok gradonačelničku dužnost u Vrbovskom obavlja Dražen Mufić, s obrtom njegove supruge sklopljeno je više pojedinačnih poslova ukupno vrijednih 144.374 kuna



VRBOVSKO – »Sve dokumente i izjave koje su od mene tražili ja sam Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa dostavio i sada čekam konačno rješenje pri čemu sam potpuno miran jer smatram da se nisam ogriješio o Zakon o javnoj nabavi«, rekao nam je gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić, komentirajući pokretanje postupka za odlučivanje o sukobu interesa protiv njega, a na temelju činjenice da je Grad Vrbovsko poslovno surađivao s Trgovačkim obrtom Dijane Mufić, gradonačelnikove supruge.


Postupak je pokrenut krajem kolovoza i temelji se na činjenici da je od 2014. do 2017. godine, u doba dok gradonačelničku dužnost u Vrbovskom obavlja Dražen Mufić, s obrtom njegove supruge sklopljeno više pojedinačnih poslova ukupno vrijednih 144.374 kuna. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa prijavu je zaprimilo još 9. listopada 2014. godine, a skoro četiri pune godine čekanja vjerojatno su rezultat prikupljanja potrebnih podataka i dokumentacije.


Klupe i koševi


Prije no što je Dražen Mufić stupio na dužnost gradonačelnika Vrbovskog, obrt njegove supruge s Gradom Vrbovsko sklopio je – od 2008. do 2012. godine – poslove u vrijednosti nešto manjoj od 100.000 kuna, vezane za nabavu klupa, koševa za otpad, pepeljara, zaštitne opreme ili poslova prijevoza ukrasnog raslinja.




No, ti poslovi nisu tema interesa Povjerenstva, koje zanima samo razdoblje kad je Mufić bio gradonačelnik, odnosno kad je on kao odgovorna osoba potpisivao narudžbenice za poslove s obrtom svoje supruge, što bi bio sukob interesa. Također, gradonačelnik Mufić morao je pravodobno obavijestiti Povjerenstvo o činjenici da tijelo u kojem obnaša javnu dužnost stupa u poslovni odnos s poslovnim subjektom u kojem član obitelji dužnosnika ima 0,5 posto ili više udjela u vlasništvu. Dosadašnje provjere dovele su, piše u Odluci Povjerenstva, do sljedećeg:


»Polazeći od navoda iz predmetne prijave, Povjerenstvo je steklo saznanja o mogućoj povredi članka 7. c) ZSSI-a dužnosnika Dražena Mufića, koja proizlazi iz odlučivanja dužnosnika kao zakonskog zastupnika Grada Vrbovskog o nastanku poslovnih odnosa u 2014. g., 2015. g., 2016. g. i 2017. g. s poslovnim subjektom u vlasništvu bračnog druga dužnosnika, odnosno s Trgovačkim obrtom vl. Dijana Mufić. Poslovni odnosi su nastali izdavanjem narudžbenica i ovjeravanjem isplate po dostavljenim računima, što upućuje na moguću zlouporabu posebnih prava koja proizlaze ili su potrebna za obnašanje javne dužnosti, dok je propustom imenovanog dužnosnika da pravovremeno obavijesti Povjerenstvo o stupanju u poslovne odnose Grada Vrbovskog, kao tijela u kojem dužnosnik obnaša javnu dužnost, i trgovačkog obrta u vlasništvu bračnog druga dužnosnika počinio moguću povredu članka 18. stavka 1. ZSSI-a«, piše u Odluci.


Najpovoljnije cijene


Gradonačelnik Mufić, uz napomenu da je sve što je potrebno dostavio Povjerenstvu, dodaje:


– Poslovni odnos Grada Vrbovskog i obrta moje supruge traje od 2004. godine, dakle znatno prije no što sam ja obavljao bilo kakvu dužnost u gradu te puno prije no što sam 2013. godine postao gradonačelnik. Obrt moje supruge surađuje i s mnogim drugim poslovnim subjektima, a suradnja s Gradom Vrbovskom temeljila se – i prije mog dolaska na mjesto gradonačelnika – na činjenici da su cijene koje nudi njen obrt najpovoljnije.


Kad sam 2013. godine stupio na dužnost gradonačelnika, zatražio sam od mojih stručnih službi da provjere jesam li u sukobu interesa i dobio sam odgovor da po Zakonu o javnoj nabavi nisam, a u to sam uvjeren i sada. No, ono što oni nisu znali je da smo prema Zakonu o sukobu interesa morali zatražiti mišljenje Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa kako bi oni donijeli konačnu odluku. Tu je, očigledno, napravljena greška, a kakav će biti konačan rezultat ovog postupka, vidjet ćemo. Osobno sam potpuno miran – rekao je gradonačelnik Dražen Mufić.