Otežano upravljanje izletištem

GDJE JE KONCESIONAR? Vrbovsko iznajmljuje restoran Kamačnik

Marinko Krmpotić

: Dobrodošlica u Kamačnik sada djeluje ironično / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

: Dobrodošlica u Kamačnik sada djeluje ironično / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Restoran prestaje s radom i bit će na javnom natječaju ponuđen na iznajmljivanje, a isto, uz mogućnost kupnje objekta, bit će i s Planinarskim domom Kamačnik



VRBOVSKO  Restoran Kamačnik prestaje s radom i sredinom veljače bit će na javnom natječaju ponuđen na iznajmljivanje, a isto to, ali i uz mogućnost kupnje objekta, bit će i s Planinarskim domom Kamačnik.


Ove su odluke, pojašnjava gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić, u velikoj mjeri i rezultat činjenice da je upravljanje prostorom Kamačnika, a to znači i spomenutim objektima, bitno otežano odlukom Javne ustanove Priroda da za koncesionara odabere Komunalno poduzeće Lokvarka koje se ni šest mjeseci nakon stjecanja prava na koncesiju nije počelo baviti poslovima koncesionara.


Prodaja karata


– Više od pola godine je prošlo, a KD Lokvarka se ovdje nije ni pojavila. Koliko je meni poznato, oni su od JU Priroda tražili da im osigura i plati prostor za prodaju karata, a JU Priroda je to tražila od nas, što sam ja odbio jer je to primjer čiste diskriminacije prema nama. Naime, ta pogodnost nije bila ni najavljena u natječaju za koncesiju. Stoga sam najavio, ukoliko se to dogodi, sudsku tužbu. Sad, koliko mi je poznato, oni taj prostor traže od Hrvatskih šuma. Sve je to nakaradno jer se očigledno želi pogodovati Lokvarki onako kako se nama nije željelo. Ukoliko se u to uključe i Hrvatske šume, onda i one ulaze u to kolo.


Lijepa sjećanja na gužve u Kamačniku / Foto TZG Vrbovsko


Lijepa sjećanja na gužve u Kamačniku / Foto TZG Vrbovsko





Zato ih sad pozivam sve da se, ako već žele biti u Kamačniku, lijepo jave na natječaj za ugostiteljski prostor i mi ćemo im ga rado iznajmiti po uvjetima natječaja pa neka onda pokažu kako i koliko mogu raditi ono u čemu smo mi bili uspješni u posljednjih sedam godina. Pri tome sve predajemo bez ikakvih obveza, dakle ne treba preuzeti ljude, sve što treba je ući u prostor koji smo mi itekako dobro uredili, raditi i razvijati ga.


Ljudi koji su radili u restoranu dobit će ovih dana otpremnine, a trenutačno su u otkaznom roku i pripremaju objekt kako bi bio spreman za ponudu na tržištu. Žao mi je, ali moram reći da je ponašanje JU-a Priroda poremetilo dosadašnji uspješan način rada.


Najprije su peterostruko digli cijenu za koncesiju – s 20 na 100.000 kuna – ne uvažavajući pritom činjenicu da je baš Grad Vrbovsko najviše uložio u obnovu tog prostora. A potom su koncesiju dali poduzeću koje ima tri zaposlenika, za razliku od našeg s pedesetak uposlenih.


Naravno, novi koncesionar nije u stanju u Kamačniku ništa raditi i to se vidi od kraja srpnja, kad su dobili koncesiju. Nadležnim institucijama će prije ili kasnije netko morati objasniti kako se to može dati koncesiju, a onda ne obavljati poslove na koje ista ta koncesija obvezuje.



Na apsurdnost stanja u Kamačniku upozorava i Nikolina Osojnički, direktorica Komunalca Vrbovsko koji je donedavno vodio brigu o tom prostoru.– Sad je taj prostor sve zapušteniji i strah me da će postajati i sve neprivlačniji i to nakon nekoliko godina truda uređivanja i podizanja zanimanja za njega. Istina, u Kamačnik se sada može bez ulaznice, ali kanjonom i stazama šetate na vlastitu odgovornost i ako vam se što dogodi, nikakve odštete nema – govori Osojnički, a Stefani Jadro Štefančić, članica Uprave Komunalca, upozorava na apsurdnu situaciju koja će sigurno dovesti do pada zanimanja za dolazak u Kamačnik:– Riječ je o tome da nas kontaktiraju turističke agencije koje bi rado Kamačnik uključile u svoje ture, ali budući da im ne možemo reći cijenu ulaznice, nisu u stanju napraviti paket za potencijalne korisnike pa sve više odustaju od uključivanja Kamačnika u svoju ponudu – rekla je Jadro Štefančić.


Novi projekti


Mi se okrećemo novim projektima, a vrlo brzo vidjet će se koliko i kako su u svom koncesioniranju uspješni Priroda i Lokvarka. Mi, naravno, nastavljamo voditi brigu o samom prostoru Kamačnika pa se već ove godine tamo provodi veliki EU projekt vrijedan 200.000 eura i vezan uz istraživanje izvora Kamačnika. Nadalje, postavit ćemo digitalnu poučnu stazu, urediti i šetnicu, ali nećemo raditi na održavanju jer je to, molit ću lijepo, posao koncesionara. Pa neka ta tri uposlena koji vjerojatno ne mogu pokriti ni sve poslove u Lokvama, rade u Kamačniku i održavaju staze i šetnice. Već je sada tamo sve više smeća i već sada se Kamačnik polako pretvara u smetlište. Umjesto da razvijaju turizam u Lokvama, oni zaustavljaju razvoj turizma u Vrbovskom. Svi u Vrbovskom na tome smo im jako, jako zahvalni – ironično primjećuje gradonačelnik Dražen Mufić, dodajući da taj pokušaj zaustavljanja razvoja Vrbovskog neće uspjeti jer postoje projekti i područja na kojima ih Županija svojim odlukama ne može blokirati i baš takvim projektima Grad Vrbovsko se sada okreće.