Dragulj Gorskog kotara

Fužine ostaju bez svog predivnog jezera: Bajer se prazni, ali srećom samo privremeno

Marinko Krmpotić

Foto: M. KRMPOTIĆ

Foto: M. KRMPOTIĆ

Ispražnjivanje jezera Bajer počelo je još jučer, a prvi znaci bili su uočljivi ispod vijadukta autoceste Rijeka – Zagreb



FUŽINE – Od danas pa sve do 29. srpnja Fužine će biti bez svog plavog dragulja – jezera Bajer.


Naime, nakon punih 12 godina fužinsko će jezero biti ispražnjeno zbog potreba remonta i ostalih aktivnosti vezanih uz ovu vrstu poslova održavanja akumulacijskog jezera.


Ispražnjivanje je počelo već jučer i prvi znaci bili su uočljivi ispod vijadukta autoceste Rijeka – Zagreb, odnosno neposredno uz obale s kojih se voda već uočljivo povukla. Direktor TZO-a Fužine Marinko Jakovljević ističe da je riječ o poslu koji HEP mora obaviti, a privremeni »nestanak« jezera ne treba gledati kao nešto negativno.




– Za one koji bez jezera baš ne mogu treba reći da je odmah do Bajera jezero Lepenica koje je površinom veće, atraktivno za vožnju čamcem ili kanuom, a za kupanje čak i povoljnije jer je toplije. Dakle, Fužine nisu ostale bez svih jezera, a ovo koje će biti ispražnjeno pedesetak dana sigurno će privući pažnju mnogih jer će sada, kad bude u potpunosti isušeno, biti moguće vidjeti kakvo je tu nekada bilo polje, a ako se tlo dovoljno stvrdne moći ćemo i prošetati uz obale nekadašnje Ličanke!


Vjerujem da će mnoge baš to privući, a i inače smo za sezonu već spremni i nudimo puno toga zanimljivog – kaubojsko selo Roswell, pješačke i biciklističke staze, vrhunsku gastro ponudu, niz zanimljivih turističkih druženja i priredaba… Jednom riječju, tko god dođe u Fužine naći će itekako dovoljno zanimljivih sadržaja i sigurno će se moći opustiti i odmoriti od ljetnih vrućina koje su uz obalu već počele, rekao je Jakovljević.


Tri jezera


Jezero Bajer izgrađeno je 1952. godine, a položeno je u nekadašnjoj atraktivnoj dolini rijeke Ličanke. Jezero je prosječne dubine od 2 do 7 metara i raspolaže s oko milijun kubičnih metara vode. Pogodno je za vožnju čamcem, kanuom, kajakom te za jedrenje zbog čestog strujanja vjetra. Oko Jezera vodi atraktivna šetnica duga 6 kilometara zanimljiva šetačima, ali i biciklistima.


Najveće umjetno jezero u fužinarskom kraju je pak Lepenica. Izgrađeno je 1988. godine te je površinom i količinom vode znatno veće od Bajera, a maksimalna dubina mu je 18 metara. Izuzetno je ljeti pogodno i ugodno za kupanje (temperatura dosegne više od 23 stupnja Celzija. Na jezeru je 1989. održano Svjetsko prvenstvo u orijentacijskom ronjenju, a 2007. Svjetski kup.


Najmanje i najmlađe umjetno jezero u fužinarskom kraju je Potkoš, smješteno u podnožju obronaka Bitoraja, između Fužina i Liča.


Foto: M. KRMPOTIĆ


Foto: M. KRMPOTIĆ