Obnova tradicije

Filmski hitovi stižu u Gorski kotar: Lič opet ima kino nakon punih 29 godina

Marinko Krmpotić

Nakon punih 29 godina u Dom kulture u Liču vraćaju se kinopredstave / Foto Marinko KRMPOTIĆ

Nakon punih 29 godina u Dom kulture u Liču vraćaju se kinopredstave / Foto Marinko KRMPOTIĆ

Tijekom 14. i 15. kolovoza u Domu kulture u Liču bit će prikazani »Kralj lavova« (dva puta), »Spiderman« i »Brzi i žestoki«. Rezultat je to suradnje Općine Fužine i zagrebačke tvrtke Kino.hr koja sličnu aktivnost već provodi u Vrbovskom



LIČ Puno toga što će se sredinom narednog tjedna, uoči i na blagdan Vele Gospe, događati u Liču slobodno se može nazvati – povratak u kino! Naime, u organizaciji Općine Fužine i u suradnji sa firmom Kino.hr u Domu kulture u Liču tijekom 14. i 15. kolovoza bit će odigrane čak četiri kino predstave, odnosno prikazana tri svjetski aktualna filmska hita.


Najprije će u srijedu 14. kolovoza u 18 sati biti prikazan Disneyjev svjetski hit »Kralj lavova«, a u 21.30 novi »Spiderman«. Dan kasnije u 10.30 počet će druga projekcija »Kralja lavova« za one koji nisu uspjeli vidjeti prvu, a u 18 sati bit će prikazan akcijski hit »Brzi i žestoki«.


Kino u Liču rezultat je suradnje Općine Fužine i zagrebačke firme Kino.hr koja sličnu aktivnost uspješno već provodi u Vrbovskom, a Lič je drugo goransko mjesto s mogućnošću uživanja u filmskim kinohitovima.





Za gledanje filma u Kinu Lič trebat će izdvojiti 25 kuna po osobi što zaista nije puno, a usporedi li se sa cijenama u Cinestaru te troškovima puta do Rijeke nedvojbeno je da je cijena vrlo povoljna. Uz film moći će se uživati i u grickalicama te kokicama koje prate projekcije Kino.hr, a mjesta u Domu kulture u Liču za svaku će projekciju biti oko 120 što je, ističe Starčević, sasvim dovoljno.



Zašto Lič, pojasnio nam je Dražen Starčević, zamjenik načelnika Općine Fužine:


– Nakon kontakta s Kino.hr obišli smo na području Općine Fužine tri potencijalne lokacije. Dom u Vratima odmah je otpao jer nema balkona s kojeg ide projekcija filma, Dom u Fužinama bio nam je nepogodan jer nema kabine za projekciju i lusteri priječe kvalitetnu projekciju s balkona, a Dom kulture u Liču zadovoljio je sve potrebne uvjete pa smo donijeli odluku da na području Općine Fužine Lič bude mjesto u kojem ćemo nastojati oživiti tradiciju kinopredstava. Uz tehničke uvjete svakako je bitno istaknuti i činjenicu da je Lič bio posljednje mjesto na području Opčine Fužine gdje su još devedesetih, sve do početka rata, igrane kinopredstave pa je ovo, na jedan način, nastavak tradicije, govori Starčević koji napominje kako će ove kino projekcije biti i ogledni pokazatelj o tome što i kako dalje.


Dražen Starčević / Snimio Marinko KRMPOTIĆ


Dražen Starčević / Snimio Marinko KRMPOTIĆ



– Bude li dovoljno interesa publike naravno da ćemo nastaviti s kinoprojekcijama u suradnji s Kino.hr a ritam ćemo odrediti ovisno o interesu. To može biti, kao što je u Vrbovskom, jednom mjesečno, ali i češće ukoliko bude potrebe. Sigurno je da ćemo i u rujnu održati nekoliko predstava za školsku djecu, a sve dalje ovisit će o zanimanju publike. Osobno vjerujem da će tog zanimanja biti jer nemaju svi novca ni vremena za odlazak u Cinestar pa sam siguran da će, pogotovo jer je riječ o aktualnim svjetskim hitovima, zanimanja za dolazak u kino u Liču biti. Štoviše, krene li kako se svi nadamo, spremni smo uz pomoć Kino.hr osmisliti i kandidaturu za EU sredstva kojima bismo dodatno uredili salu i prilagodili je zahtjevima vezanim uz što kvalitetniju projekciju filmova, najavio je Starčević.