Zaljubljenik u modelarstvo

Fantastična izložba: Siniša Abramović s prijateljima goste vodi na neobično putovanje

Marinko Krmpotić

Siniša Abramović, Foto: M. KRMPOTIĆ

Siniša Abramović, Foto: M. KRMPOTIĆ

Tata i djed radili su na željeznici, odrastao sam uz prugu na Žingrletu u vahtarni, a kad sam imao svega dvije godine, na dar sam dobio prvi vlakić. S druge strane još od djetinjstva me privlačila građevinarska struka pa je logično da su se te dvije ljubavi spojile, kaže Siniša



DELNICE Cijelog ovog vikenda u Radničkom domu Delnice itekako su uživati mogli ljubitelji izrada modela željezničkih kompozicija. Naime, već drugu godinu Delnice su domaćin »Fantastične izložbe« kojom se nastoji privući pažnja svih koji vole izradu maketa željezničkih kompozicija. I ove godine svoje su radove izložila četvorica zaljubljenika u modelarstvo – Dragutin Staničić, Siniša Dujmović, Goran Princ i Siniša Abramović.


Njih četvorica punih su 12 sati slagali temeljnu maketu veličine 15 x 3 metra na kojoj je posloženo oko 300 modela vlakova koji se puštaju kroz osam dijarama (makete prostora kroz koji se kreću vlakovi, od kolodvora do planinskih pruga, vijadukata…). Uz to moguće je razgledati i dijarame Žingrlet (Delnice) i Simplon tunel (Italija) na koje nisu smješteni vlakovi, tu su i vitrine s povijesnim lokomotivama od HŽ-a pa do švicarskih željeznica, a na pozornici je, pod Božićnim drvcem, smještena tzv. vrtna željeznica.


Dvije ljubavi


U protekla tri dana izložbu su pogledala brojna školska djeca, dio djece iz Tin Expressa koji je riječke mališane doveo na Adventsku bajku, kao i lijep broj znatiželjnika koji su se mogli uvjeriti u izuzetno kvalitetno napravljene makete. Jedan od autora je i inženjer građevinarstva Siniša Abramović. Iako se modelarstvom bavi već duži niz godina Siniša je, kako i sam kaže, sve to radio ponajprije iz užitka prema tom hobiju.




– Ustvari je logično da se bavim modelarstvom – tata i djed radili su na željeznici, odrastao sam uz prugu na Žingrletu u vahtarni, a kad sam imao svega dvije godine na dar sam dobio svoj prvi vlakić. S druge strane još od djetinjstva me privlačila građevinarska struka pa je logično da su se te dvije ljubavi spojile.


Prvu maketu vezanu uz željeznicu napravio sam 2010. godine na nagovor kolege Dragutina Staničića i od tog sam trenutka u velikoj mjeri uključen u taj svijet modelarstva, a u prvom planu su mi planinske pruge i vlakovi, posebno alpske pruge Švicarske zbog čega sam svako ljeto od 2007. do 2016. godine provodio u švicarskim Alpama istražujući njihove prekrasne željezničke pruge, fotografirajući ih te potom izrađujući makete. Da bih uhvatio i najsitnije detalje ja sam veliku pažnju posvećivao fotografiranju iz svih kuteva pa bih, bez obzira na vremenske uvjete, dnevno prelazio deset do 15 kilometara s foto aparatom u ruci – govori Siniša.



Prvi put svoje je radove Siniša Abramović izložio pred četiri godine u Zagrebu na obilježavanju 45. godišnjice Kluba željezničkog modelarstva Zagreb. Uslijedila je potom manja izložba u Delnicama pa Köln, drugi put Delnice i Mađarska da bi krajem prošle godine u Delnicama bila održana prva »Fantastična izložba« koja bi, ističe Siniša, trebala postati tradicionalna, a tu su ideju počeli ostvarivati ovogodišnjim organiziranjem druge po redu izložbe.


– Puno lakše bi bilo kad bi postojali kvalitetni sponzori na kakve nailazimo na izložbama na kojima nastupamo van Hrvatske. Kod nas, na žalost, takve pomoći još nema pa, za sada, sve ostaje na našem entuzijazmu – govori Siniša Abramović.



Strpljenje i točnost


Pojasnio nam je i kako nastaju tako vjerne makete.– Nakon što od svih fotografija odaberem one po kojima ću raditi daljnji je postupak takav da napravim nacrt i to u mjerilu 1:87, potom slijedi izrada oplate od kartona debljine 0,3 milimetra. Ta oplata je, kako je ja zovem, svojevrsni bazen, odnosno kalup u kojeg se potom ulijeva tekući gips nakon čega se miče oplata, stvoreni elementi se suše oko dva tjedna i zatim počinje rad na njima, od šmirglanja i brušenja preko urezivanja tankim odvijačem od 1 mm.

Kad se sve što se želi napravi slijedi impregnacija te zatim bojanje kistom. Svim tim motivima željeznice dodaje se potom okoliš kako bi sve skupa izgledalo uvjerljivo i što bliže stvarnosti. Za izradu okoliša koristim već napravljena stabla šume, ljudi, ponekih zgrada ili kućica. To su, uz lokomotive, vagone i tračnice, oni dijelovi koje ne radim sam jer bi uzelo previše vremena, a sve ostalo, dakle tunele, brda i planine izrađujem sam. Za jednu prosječnu maketu treba oko šest mjeseci rada pri čemu treba reći da ne radim svaki dan već samo onda kad osjetim volju i želju.


A kad se to dogodi onda nije problem povući i po nekoliko sati. To zimi i nije neki problem jer se kod nas u Gorskom kotaru baš i nema što raditi, a uz izradu ovih maketa meni vrijeme prođe jako brzo, ne umorim se već opustim i uživam u tom poslu koji svakako zahtijeva strpljene i točnost, pogotovo kod graviranja – kaže goranski modelar Siniša Abramović.