Nagrada Goranskog Novog lista

Emilu Crnkoviću ‘Gorančica’ za otkrivanje tajni Kupe

Karolina Krikšić

Slavica Bakić, Emil Crnković i Petar Mamula /  Snimio Roni BRMALJ

Slavica Bakić, Emil Crnković i Petar Mamula / Snimio Roni BRMALJ

Jubilarno izdanje Gorančice obilježilo je 16 prijavljenih knjiga koje je prosudbena komisija ocijenila najkvalitetnijim do sada pa su, uz glavnu nagradu, dodijeljene i tri posebne Gorančice – za beletristiku, publicistiku te za doprinos proučavanju povijesti i jezika



ČABAR Emil Crnković dobitnik je jubilarne 15. Gorančice, književne nagrade što je dodjeljuje Goranski Novi list, a posljednjih nekoliko godina i financijski podupire Primorsko-goranska županija.


Ovom brodmoravičkom autoru, koji je knjigom »Tajne Kupe« otkrio djelić nepoznate povijesti svoga kraja, nagrada je jučer dodijeljena u čabarskoj OŠ »Petar Zrinski«, a kako je u ime prosudbene komisije istaknuo Marinko Krmpotić, jubilarno će izdanje Gorančice, odnosno izdavačka 2018. godina u Gorskom kotaru, ostati upamćena kao najkvalitetnija do sada.


– Iako sa 16 naslova prijavljenih na natječaj nije riječ o najproduktivnijoj godini do sada, što se kvalitete objavljenih knjiga tiča, nema sumnje da je najbolja od početka natječaja – istaknuo je Krmpotić prije negoli je u nekoliko rečenica predstavio svaku knjigu, pa tako i »Tajne Kupe« koja, kako je rekao, na dojmljiv način prenosi premalo poznat, ali zaista neobično zanimljiv i nesvakidašnji dio goranske povijesti vezan uz pokušaj gradnje plovnog puta od Karlovca do Broda na Kupi.


Gorančica, snimio Roni BRMALJ


Gorančica, snimio Roni BRMALJ





Naime, Crnković u »Tajnama Kupe« detaljno, sveobuhvatno i argumentirano čitateljima donosi malo poznatu povijesnu činjenicu o neuspjelom pokušaju gradnje plovno-cestovnog puta od Karlovca do Rijeke, nakon čega je započela izgradnje daleko poznatije ceste – Lujzijane.


Osim glavne nagrade koja podrazumijeva i financijsku, zahvale i motivaciju za autora, dodijeljene su još tri posebne nagrade.


Naime, Gorančicu za beletristiku podijelili su Karmen Delač Petković za zbirku pripovijetki »Sretne ljubavi« te Andrej Zbašnik za svoj prvi roman »Razbijene linije«, nagradu za publicistiku podijelili su Marina Marinković za knjigu »Kajkavski govori istočnoga Gorskog kotara« te Blažica Sveticki za knjigu »Kuharica iz bakine škrinjice«, a Gorančicu za doprinos proučavanju povijesti i jezika podijeli su Srednja škola Delnice za knjigu »Čuvari baštine« te Matica hrvatska Ogranak Čabar za ovogodišnji doprinos kroz objavljene knjige: Dušana Prašelja »Varihe, narodne popijevke iz okolice Čabra«; Katarine Ghyczi »Francisca Ghyczy de eadem Ghicz Assa et Ablancz-Kurth, vlastelinka čabarske gospoštije«; knjige »Matica hrvatska u Čabru od 1842. do 2017.« i »Početnica i čitanka čebranskeg pamenjkov«.


Snimio Roni BRMALJ


Snimio Roni BRMALJ



VIŠE MOŽETE PROČITATI U TISKANOM IZDANJU U ČETVRTAK!