Festival u nastajanju

EPK program “27 susjedstava”: Gomirje harmonika mundial za šarolik i raznolik zvuk

Marinko Krmpotić

Maestro Aleksander Ipavec iz Slovenije dao je korisnu poduku polaznicima tečaja / Foto M. KRMPOTIĆ

Maestro Aleksander Ipavec iz Slovenije dao je korisnu poduku polaznicima tečaja / Foto M. KRMPOTIĆ

Radionica je okupila sedmero harmonikaša, a predstavljajući se svirkom ponudili su šarolikost i raznolikost cijelog ovog podneblja pa se mogao čuti zvuk Mediterana, harmonika Alpi, ali i melos Srbije i Balkana



GOMIRJE  Pod nazivom festival u nastajanju »Gomirje harmonika mundial« jučer i prekjučer u Gomirju je održano zanimljivo druženje ljubitelja harmonike koje bi, što pojam festival u nastajanju i sugerira, trebalo postati tradicionalna priredba.


Na ideju o druženju harmonikaša u Gomirju došlo se u okviru programa »27 susjedstava« koji se realizira kao dio velikog projekta Rijeka 2020 – Europske prijestolnice kulture. Ovaj dvodnevni, kako su ga organizatori nazvali, pilot program, realiziran je na taj način da je u petak, prvog dana druženja, u dvorištu Manastira i crkve Sv. Jovana Preteče, najzapadnijeg pravoslavnog manastira u Europi, višestruko nagrađivani harmonikaš Ante Mamula izveo »Recital za harmoniku«.


Potom je subota bila namijenjena tzv. majstorskim radionica harmonike koje su pod vodstvom istaknutog soliste, edukatora i skladatelja Aleksandera Ipaveca, održane u Domu kulture u Gomirju gdje je za kraj ovog prvog druženja održan i koncert kojeg su sudionici bili polaznici majstorske radionice, kao i Porto Etno orkestar osnovanim upravo u sklopu Porto Etno festivala Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.


Idealno mjesto




Sama radionica okupila je sedmero harmonikaša, a predstavljajući se svirkom ponudili su šarolikost i raznolikost cijelog ovog podneblja pa se mogao čuti zvuk Mediterana, harmonika Alpi, ali i melos Srbije i Balkana. Upravo Gomirje, mjesto s većinskim srpskim stanovništvom, idealno je za festival ove vrtste jer je zračnom linijom od susjedne Slovenije udaljeno dvadesetak kilometara, a od Jadrana tridesetak pa se baš ovdje lijepo mogu spojiti raznovrsni glazbeni stilovi i tradicije narodne glazbe.


Slaže se s time i Aleksander Ipavec koji nam je rekao kako je cilj radionice ne samo poduka, već zajednički rad kroz koji ćemo jedan drugome dati nešto svoje.- Jako sam zadovoljan što se na ovu prvu radionicu javilo čak sedam harmonikaša i to različitih životnih dobi, od srednjoškolaca pa do zrelih ljudi. Izvrsno je također što ćemo svirati i raditi na različitim glazbenim etno temeljima, a nadam se da ćemo s ovog druženja i zajedničkog nastupa na koncertu otići bogatiji za jedno lijepo novo iskustvo – rekao je Ipavec čiju su poduku tijekom trosatne radionice svladavali Zoran Majstorović, Aleksandar Jezdić, Borna Ivanković, Damjan Vučković, Radovan Jezdić, Milan Ivanišević i Boro Vukelić.


»Gomirje harmonika mundial« uskoro će izgubiti naziv festival u nastajanju i ostat će samo festival, uvjerena je Nikolina Kosanović, predsjednica udruge »Gomirje u srcu 1599« koja je suorganizator ovog zanimljivog druženja.


– Za narednu godinu spremamo trodnevni festival koji će biti održan od 9. do 11. srpnja i to na tri različite lokacije – kraj manastira, u Domu kulture u Gomirju te na nogometnom igralištu. Ove se godine učimo ne samo sviranju, već i organizaciji, a naredne će to biti još bolje pri čemu nam je želja »Gomirje harmonika mudial« pretvortiti u tradicionalnu priredbu i druženje harmonikaša iz cijelog svijeta – rekla je Nikolina Kosanović.


Porto Etno


Uspješno harmonikaško druženje bilo je uspješan uvod i dobro zagrijavanje za ovogodišnji Porto Etno festival koji će, najavljuju iz Rijeka EPK 2020, biti nastavljeno već narednog vikenda, najprije u susjedstvu Čavle gdje će u petak 23. kolovoza u 20.30 sati na Trgu hrvatskih branitelja biti moguće uživati u Zvončarskoj simfoniji Karlovačkih bubnjara i Grobničkih dondolaša, da bi potom dan kasnije u susjedstvu Vrbnik u 21 sat Vrbenski sopci, electro rock fusion band Marka Želea te zbor Vrbenskih Kanturica priredili eko-etno muziciranje na glazbalima izrađenim od recikliranih materijala.


– Ova tri događanja koja čine pretprogram Porto Etno festivala, spoj su programskih pravaca »Kuhinja različitosti« i 27 susjedstava Rijeke 2020 – EPK, govori Lena Stojiljković, stručna suradnica za medije i komunikacije.


– »Kuhinja različitosti« posvećena je migracijama i manjinama, neobičnim spojevima glazbe, kulinarstva, umjetnosti i aktivizma. Otvorena je za razmjenu ideja, navika i predrasuda, a tematski je usredotočena i na manjine te uključuje i slavi razne manjinske kulture i supkulture: nacionalne, etničke, religijske, rodne, manjine prema tjelesnoj ili mentalnoj različitosti, starosti ili životnom stilu. U »Kuhinji različitosti« ima mjesta za sve. »Kuhinjom različitosti« stvaramo mjesta za sve« – rekla je Stojiljković.