Delničanka brzopotezno

ENA CVITAN Mlada Delničanka u vrhu europskog šaha

Marinko Krmpotić

Pokazala sama sebi da se može nositi s najboljim europskim igračicama – Ena Cvitan / arhiva NL

Pokazala sama sebi da se može nositi s najboljim europskim igračicama – Ena Cvitan / arhiva NL

Na prvenstvu Europe u tzv. ubrzanom šahu za djevojke do 18 osvojila je drugo mjesto u kategoriji blitz te treće ekipno, potvrdivši da je ovog trenutka u svom uzrastu, znači do 16 godina, jedna od ponajboljih europskih igračica



Sjajna šesnaestogodišnja delnička šahistica Ena Cvitan već nekoliko godina ostvaruje izuzetne rezultate koje je ovih dana upotpunila novim velikim uspjehom – na prvenstvu Europe u tzv. ubrzanom ili brzopoteznom šahu za djevojke do 18 godina održanom u Crnoj Gori (Budva) osvojila je drugo mjesto u kategoriji blitz te treće mjesto u ekipnoj konkurenciji. Kako mu i samo ime govori, ubrzani šah igra se puno brže od klasičnog u kojem, poznato je, partija traje sat i pol plus deset sekundi. Za razliku od toga, u dvije discipline brzopoteznog šaha igra se zaista munjevito – rapid se igra na deset minuta i tri sekunde, a blic je još brži i partija je gotova za tri minute i dvije sekunde. I baš u tom najekspresnijem obliku šaha Ena je osvojila srebrnu kolajnu, potvrdivši kako je ovog trenutka u svom uzrastu, znači do šesnaest godina, jedna od ponajboljih europskih igračica.



Kao članica riječkih šahovskih klubova Ena bi naredne školske godine trebala koristiti stipendiju Grada Rijeke. Bit će to nekih 500 do 600 kuna što je lijepo, ali daleko od, primjerice, stipendija koje u Sloveniji koriste Enine vršnjakinje koje nemaju rezultate kakve ima ona, ali zato imaju mjesečlnu potporu od oko 1.100 eura.



Zaslužan pok. Mitrović




»Moram priznati da nisam očekivala ovakav uspjeh u blicu jer njega inače igram slabije. No, dobro mi je krenulo, igrala sam jako dobro i brzo mi je postalo jasno da bih mogla uloviti medalju. Na kraju sam ostvarila četiri pobjede i četiri neodlučena rezultata te jedan poraz, što je bilo dovoljno za srebrno odličje. Naravno, zadovoljna sam ostvarenim rezultatom koji je do sada moj najveći uspjeh, a još mi je bitnije što sam sama sebi pokazala da mogu biti u vrhu konkurencije najboljih europskih igračica. Zadovoljna sam i trećim mjestom u ekipnoj konkurenciji, gdje sam igrala u paru s Leonom Livaićem, a jedino nije bilo dobro u disciplini rapid gdje sam zauzela osmo mjesto, mada mi se i tu u jednom trenutku pružila prilika za borbu za medalje, ali je nisam iskoristila«, rekla je Ena, posebno istaknuvši kako zasluge za ovu medalju s europskog prvenstva ima pokojni Željko Mitrović, donedavni trener ŠK »Vrbovsko« i jedan od njenih prvih trenera koji je nedavno iznenada preminuo.



Po podacima internetske stranice Chess DB, Ena ovog trenutka u svijetu ima zaista jak ranking. U svjetskoj konkurenciji u uzrastu do 16 godina ona je četrnaesta igračica svijeta, a u istom uzrastu u Europi je na 11. mjestu. U Hrvatskoj je broj jedan u kategoriji U18, dakle u višoj kategoriji u odnosu na svoje godine. Naravno, ovi novi europski uspjesi svakako će poboljšati taj ranking.



Krivi su geni


Ena je ove školske godine kraju privela drugi razred opće gimnazije u Delnicama, igra šah za Rijeku i Kvarner i kaže da joj je sve još uvijek veliki gušt pa planira igrati što dulje: »Uživam u šahu za što su sigurno krivi i geni jer je tata Ognjen Cvitan bio svjetski prvak do dvadeset godina, a i mama Iva Silić je svojedobno bila jako dobra igračica u delničkom šahovskom klubu. Treniram puno i za sada uspijevam ispunjavati obveze u školi s obvezama u šahu, pri čemu moram zahvaliti svima u Srednjoj školi Delnice koji pokazuju razumijevanje za moje nastupe na turnirima. Prvo veliko iduće natjecanje je prvenstvo Europe u klasičnom šahu koje će u rujnu biti održano u Rumunjskoj i tamo ću pokušati biti što bolja, možda i ponoviti uspjeh. Nakon toga slijedi Svjetsko prvenstvo u Urugvaju, ali kako stvari sada stoje, tamo vjerojatno nećemo putovati«, rekla je Ena koja šahovske aktivnosti nastavlja već ovih dana i to na Šolti, gdje igra na jednom velikom turniru što je dio priprema za predstojeće Europsko prvenstvo.