Poučne priče

“Dvanaest priča”: Knjiga koju su zajedno napravile baka Božica i njena unučica Mia

Marinko Krmpotić

Foto G. Krmpotić

Foto G. Krmpotić



TRŠĆE Knjiga »Dvanaest priča« Božice Lipovac sjajan je primjer kako knjigu zajedno mogu napraviti baka i unučica! Naime, Božica Lipovac, već znana po dobroj zbirci pjesama »Srebrna dolina« objavljenoj 2007. godine, za novi se literarni pokušaj odlučila inspirirana slikama koje je igrajući se crtala njena u trenutku izrade knjige petogodišnja unuka Mia Mlinar. Budući da su slike i crteži, rađene ponajprije temperama i bojicama, bile vezane uz Tršće i goranski kraj u koji Mia često dolazi s mamom Dolores i tatom Perom iz Ljubljane, nastale su i priče koje svjedoče o životu u tom kraju, odnosno druženju s bakom, djedom, prijateljima i brojnim životinjama, kako domaćim tako i šumskim, koje je Mia upoznala.


Poučne priče


Sve su priče, naravno, vezane uz lik djevojčice koja se u knjizi zove Mia i koja živi u prekrasnoj zelenoj dolini u kući koja ima i vrt i dvorište i staju te puno ukućana (mama, tata, djed, baka…) i još više raznih domaćih životinja koje Mia sve voli. Kroz dvanaest priča Miju pratimo u različitim situacijama svjedočeći tome kako se druži s domaćim i šumskim životinjama, kako brine o njima i kako upoznaje šumu, a uz Gorski kotar priče se šire i na područje Kvarnera pa tako svjedočimo i poznanstvu Mije i jedne lijepe šarene ribice koju je upoznala na kupanju i družila se s njom cijeli dan. Štoviše, uz životinjski svijet Mia se uči biti dobra i voljeti biljke, a sve s ciljem da se istakne potreba suživota čovjeka i prirode, suživota koji jamči sklad, ako ga se uspije ostvariti. Sve to ispričano je jednostavnim djeci razumljivim jezikom, a svaka priča, baš kako u ovoj vrsti literature i treba biti, ima poruku pa će tako mali čitači saznati kako se do uspjeha može doći samo radom i trudom, kako o životinjama treba brinuti i voljeti ih, kako je prijateljstvo divna i velika stvar, kako treba voljeti svoju obitelj, kako je sloga najbolji put da čovjek bude sretan…


Maštovite ilustracije


Knjigu je objavio agilni čabarski ogranak Matice hrvatske koji već niz godina iznimno uspješno promovira autore tog područja. Kratki pogovor napisala je ugledna hrvatska povjesničarka umjetnosti Branka Arh koja ističe kako su kratke priče Božice Lipovac »ujednačene prozne forme ispričane jednostavnim jezikom i jednostavnim govornim konstrukcijama. Priče su nastale u razdoblju od 2012. do 2015. godine. Prate ih likovni prilozi petogodišnje unučice Mije, ne kao ilustracija sadržaja priča, već kao neposredni, izvorni, vedri i iskreni iskaz dječjeg doživljavanja stvarnosti, začudan u maštovitosti i jednostavnosti«, zaključuje Arh.




Naravno, priče pisane za Miju itekako će rado čitati i razumjeti i sva ostala djeca, a bilo bi lijepo da ih razumiju i prihvate i odrasli. Najsretnija će nakon objavljivanja ove lijepe knjige biti Mia. Jer, nema na svijetu tako puno curica koje se mogu pohvaliti kako je baka baš za njih napisala cijelu jednu knjigu!