Promocija autohtonih proizvoda

Dobru ideju učinili još boljom: Osnovana udruga “Ravnogorska zelena tržnica”

Marinko Krmpotić

Prodajna mjesta zelene tržnice privlače sve veću pažnju u Ravnoj Gori, Mrkoplju i Fužinama / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Prodajna mjesta zelene tržnice privlače sve veću pažnju u Ravnoj Gori, Mrkoplju i Fužinama / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Naziv udruge – »Ravnogorska zelena tržnica« – odabran je jer je ideja potekla od ravnogorskih OPG-ovaca, no ravnopravni članovi su i OPG-ovi iz drugih dijelova Gorskog kotara



RAVNA GORA Vrlo je vrijedno kad se ideja o udruživanju i zajedničkom nastupu pretvori u organizirani rad, odnosno udrugu, a upravo to dogodilo se u Ravnoj Gori na tek prije oko godinu dana začetoj ideji »Zelene tržnice«.


Pod tim se pojmom podrazumijevao nastup nekoliko goranskih OPG-ova, a budući da ih je najviše bilo s područja Ravne Gore, prva takva ponuda »zelene tržnice« zaživjela je baš u Ravnoj Gori, neposredno ispred Sportsko-poslovnog centra »Goranka«.


Dobra ideja uskoro je izazvala zanimanje i u ostalim goranskim naseljima pa je tako Mrkopalj počeo »zelenu tržnicu« ugošćavati petkom, a Fužine nedjeljom. No, ni tu nije kraj ovoj lijepoj priči koja je za sada došla do razine – osnivanja udruge.


Nika Troha i Siniša Jurković, snimio Marinko KRMPOTIĆ


Nika Troha i Siniša Jurković, snimio Marinko KRMPOTIĆ





Kad se puno malih složi…


Riječ je o Udruzi »Ravnogorska zelena tržnica« koja je, kako joj ime i govori, osnovana u Ravnoj Gori pa joj otuda i ime, ali uz ravnogorske OPG-ove u njoj kao pridruženi članovi djeluju i OPG-ovi iz drugih dijelova Gorskog kotara.


Konkretno, osnivači su ravnogorski OPG Jurković (prepeličja jaja), OPG Cetinski (med), OPG Krepenc (aronija), OPG Balen (povrće i krumpir), a pridruženi članovi su OPG Francisković (Begovo Razdolje), OPG Burić (Vrbovsko), OPG Mrkvička (Lokve), OPG Butković (Sunger), OPG Beljan (Lokve) i OPG Mrvoš (Ljubošina). Za predsjednika novoosnovane udruge izabran je Siniša Jurković, tajnica je Dijana Krepenc, a blagajnica Nika Troha. Pojašnjavajući odluku o osnivanju udruge Nika Troha ističe da je suradnja puno jednostavnija nego individualna nastojanja.


Ravnogorska zelena tržnica, snimio Marinko KRMPOTIĆ


Ravnogorska zelena tržnica, snimio Marinko KRMPOTIĆ



– Sa zajedničkim nastupima smo i počeli jer smo znali da je teže uspjeti ako svoje proizvode nudiš sam. Ta naša »zelena tržnica« pokazala se dobrim potezom, a uvjereni smo da će kroz udrugu biti još bolje jer sada imamo pravni status, možemo se javljati na natječaje te realizirati niz konkretnih projekata. Primarno smo okrenuti proizvodnji goranskih autohtonih proizvoda vezanih uz poljoprivredu pa trenutačno udrugu čine proizvođači bobičastog voća, prepeličjih jaja, kokošjih jaja, meda, mlijeka, sireva i ostalih mliječnih prerađevina, govori Nika Troha, a Siniša Jurković naglašava da je naziv udruge vezan uz Ravnu Goru jer je udruga tu osnovana i osnivači su ravnogorski OPG-ovi, ali će rado u udrugu primati i OPG-ove iz ostalih sredina.



Prvi korak Udruge »Ravnogorska zelena tržnica« bit će, ističe Nika Troha, apliciranje za sredstva Općine Ravne Gore za projekt nabave drvenih kućica i štandova.– Ti će nam štandovi služiti za izlaganje i prodaju proizvoda, kako u Ravnoj Gori, tako i izvan nje. Želja nam je da ti štandovi i kućice budu prepoznatljivi te da se, gdje god se pojavimo, zna da su tu OPG-ovi iz Ravne Gore, odnosno Gorskog kotara, kaže Nika Troha.


Podrška i suradnja


– Među najzaslužnijima za osnivanje je načelnik Ravne Gore Mišel Šćuka koji je i inicirao osnivanje udruge te nam obećao pomoć u radu, a budući da je i do sada iskazao veliko razumijevanje, vjerujemo da ćemo i dalje uspješno surađivati. Pomoć nam je pružio i LAG Gorski kotar na čelu s voditeljicom Andreom Vukelić te agencija Fox and Lynx. Naravno, kroz našu novoosnovanu udrugu nastojat ćemo organizirati što veći broj nastupa na raznim tržištima. Na goranskom području i dalje su u igri petkom Mrkopalj, subotom Ravna Gora te nedjeljom Fužine, a već imamo dogovore i suradnju sa samanjom u Kostreni te Primorskom-goranskom kašeticom u Rijeci, a u svibnju ćemo najvjerojatnije nastupiti na manifestaciji Gorski kotar u metropoli. Uz pojačan broj zajedničkih istupa i širenje tržišta, svakako ćemo nastojati animirati i motivirati domaće stanovništvo za bavljenje poljoprivredom jer je to, po našem mišljenju, područje u kojem Gorani jako puno mogu napredovati, rekao je Siniša Jurković.