Mountain Riders

Dobri duh Delnica – planinski jahači obilježili jubilej

Marinko Krmpotić

Članovi kluba dolaze iz raznih dijelova Gorskog kotara – MK Mountain Riders / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Članovi kluba dolaze iz raznih dijelova Gorskog kotara – MK Mountain Riders / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Delnički bikeri postali su u desetljeće i pol jedna od najaktivnijih i najznačajnijih delničkih udruga pri čemu je posebno važno da su okvire svoje djelatnosti proširili i izvan bikerskih okvira



DELNICE  Nedavnim druženjem na Polanama članovi Moto kluba Mountain Riders iz Delnica obilježili su prvih petnaest godina svog rada i postojanja.


Petnaest godina i nije neka posebno velika brojka, ali kad se pogleda što su sve u tih petnest godna i na kakav način napravili delnički bikeri, onda im zaista od srca treba čestitati. Naime, delnički planinski jahači u to su desetljeće i pol postali jedna od najaktivnijih i najznačajnijih delničkih udruga pri čemu je posebno važno da su okvire svoje djelatnosti proširili jako puno van bikerskih okvira. Štoviše, svojom okrenutošću raznim humanitarnim aktivnostima skrenuli su na sebe pažnju šire javnosti.


Primjerice, štićenicima nekadašnjeg Staračkog doma u Radočaju pomogli su kupnjom klima uređaja, aktivno su sudjelovali u nekoliko akcija vezanih uz Društvo »Naša djeca« Delnice, uredili su i čistili dječja igrališta u Delnicama, prikupili petstotinjak igračaka za mališane iz Dječjeg vrtića »Hlojkica«, čištili skijašku skakaonicu i njen okoliš, prikupljali novčane donacije u akciji pomoći za bolesnu djecu Dominika Kruljca i Katarinu Bolf, osigurali novčanu donaciju Udruzi »Leptir«, stalno se odzivaju akcijama dobrovoljnog darivanja krvi koje organizira Crveni križ Delnice, kupili su dobrovoljnim prilozima sportska pomagala za djecu s posebnim potrebama koja rade u udruzi »Cross Sport« Delnice, pomogli pri opremanju logopedske ordinacije u Delnicama, sudjelovali u akciji prikupljanja čepova…


Razbijanje predrasuda




»Neke od ovih aktivnosti postale su tradicionalne, a nastojat ćemo i ubuduće u što većoj mjeri kroz ovakav oblik rada pomagati svima kojima na bilo koji način možemo pomoći te i na taj način sudjelovati u životu našeg Grada.«, govori Danijel Kezele, predsjednik MK »Mountain Riders« ističući kako je takav odbnos prema društvu u kojem žive za njih normalna stvar jer žele biti aktivni sudionici društvenog života.


Uz to, napominje, takvim odnosom mijenja se od nekih i negativan stav o bikerima kao opasnim tipovima koji voze prebrzo i piju previše.



Svi članovi MK »Mountain riders« ponosni su na svoj Clubhouse u Supilovoj 77. Riječ je o sjajno uređenom prostoru kojeg im je 2008. godine iznajmila vlasnica Ana Mahalec. U tom trenutku to je bio ruševan i zaopušten prostor koji su dečki i cure iz Ridersa kroz mjesece rada i pomoć sponzora uredili tako da je danas tamo svakome zadovoljstvo boraviti. Riječ je o 80 četvornih prostora u okviru kojih se nalaze blagovaonica, šank, skladišni prostor, drvarnica, WC i prostor za spavanje. Klub radi svakog petka od 19 sati, a uz članove Ridersa služi i svim drugim motoristima koji trebaju informacije i bilo kakvu drugu pomoć.



»Mi volimo motore, putovanja i bikerska druženja uz rock, pivo ili vino, ali to ne znači da smo divljaci. Naprotiv, čak i one naše aktivnosti koje su u uskoj vezi uz naš način života nastojimo organizirati i prirediti tako da korist, ponajprije turističku, donose cijelom našem kraju. Tako nam je cilj kroz naše tradicionalne moto susrete povećati za turiste i posjetitelje Delnica broj zanimljivih manifestacija. Uz ljetne moto susrete od 2011. godine organiziramo i tzv. Winter party druženja u Radničkom domu Delnice. 2013. godine organizirali smo i prvi blagoslov motora za bikere s područja Primorsko-goranske županije koji je bio priređen u Lučicama gdje smo bili još četirti puta, a posljednja dva održana su u mjestašcu Marija Trošt. Aktivnost koju polako pretvaramo u tradiciju su tzv. moto mrazevi, odnosno druženje tijekom Delničke adventske bajke kad naši članovi obučeni u odjeću Djeda Mraza uveseljavaju djecu i dijele im slatkiše, a ovog smo proljeća održali i prvu vožnju od mora do gora na području naše zeleno-plave županije s željom da i na taj taj način promoviramo naš prekrasni zavičaj«, rekao je Kezele.


Brojna priznanja


Za takav odnos prema svojoj sredini MK »Mountain Riders« 2012. godine dobio je Godišnju nagradu Grada Delnica, a godinu dana kasnije i Povelju Grada Delnica za deset godina uspješnog rada i postojanja.


Priča o dosadašnjoj povijest Ridersa kaže kako je Klub osnovan 26. rujna 2003. godine u Ravnoj Gori. Već tada članovi Kluba bili su iz raznih područja Gorskog kotara pa su tu zemljopisnu pripadnost planinama odlučili istaknuti u nazivu kluba imenovavši ga Mountain Riders, odnosno Planinski jahači.


Prve dvije godine sjedište Kluba bilo je u Ravnoj Gori, a 2006. godine na čelu kluba dolazi do promjene i rukovodstvo preuzima novi predsjednik Daniel Kezele – Pačo koji te godine, uz suglasnost svih članova, sjedište kluba seli u Delnice.


Tada dolazi i do okretanja brojnim aktivnostima koje će uskoro MK »Mountain Riders« pretvoriti u pažnje vrijednu udrugu koja cijele godine nešto radi.