Najavljeni radovi

Do kraja godine prvi dječji vrtić u Fužinama bit će spreman za useljenje

Marinko Krmpotić

David Bregovac

David Bregovac



FUŽINE Bude li sve išlo po planu već 1. lipnja ove godine krenut će se u direktne građevinske poslove vezane uz izgradnju dječjeg vrtića u Fužinama, najavljuje načelnik Fužina David Bregovac dodajući kako će, ako sve bude išlo kako treba, do kraja ove godine vrtić biti spreman za useljenje i početak rada.


– To je idealna varijanta u koju verujem jer za sada sve ide kako je planireno, a vidjet ćemo hoće li kod javne nabave biti zastoja i problema. U svakom slučaju učinit ćemo sve da vrtić što prije bude sagrađen te da nakon toga što prije i proradi – govori Bregovac dodajući da su u želji da cjelokupni projekt bude što kvalitetnije realiziran predstavnici Općine Fužine surađivali s odgojiteljicama i roditeljima budućih polaznika vrtića.


– Od njih smo čuli primjedbe i sugestije koje su uvrštene u idejni projekt, a uz to smo organizirali i posjet u dva vrtića građena po tom modelu tzv. modularnih objekata. Najprije smo posjetili »Morčić« koji je izgrađen po tom modelu i radi, a potom i u »Đurđici« kraj riječkog kampusa, objekt koji je u izgadnji. U tu provjeru smo išli zbog priča i tvrdnji kako modularni oblik vrtića nije povoljan i dobar za Gorski kotar. No, takve vrtiće grade Skandinavci i mnogi drugi na sličnim područjima pa smo zato željeli vidjeti kako to izgleda te s roditeljima i tetama vidjeli zgrade koje se na taj način grade. Tu suradnju s roditeljima i odgojiteljicama ćemo nastaviti i dalje pa ćemo, primjerice, tražiti njihovu suradnju i savjete pri nabavi sprava i igračaka za budući vrtić – govori načelnik Bregovac naglašavajući kako najavljena cijena – koja je znatno manja od one koju je predviđalo bivše rukovodstvo Općine – ostaje.




– Riječ je o 6,2 milijuna kuna i to s PDV-om, a za snošenje tog troška tražit ćemo pomoć i sufinaciranje gdje god je to moguće. Onima koji nam prigovaraju da smo vrtić mogli besplatno izgraditi sredstvima iz EU fondova poručujemo kako nismo protiv sredstava iz EU fondova, ali tu proces traje predugo jer bi trebalo ići na prijavu pa čekati rješenje koje i ne mora biti pozitivno, pogotovo ne s obzirom na naš indeks razvijenosti.


S druge strane nama vrtić treba što prije i bolje je da u njega idemo ovako te da uz pomoć kredita napravimo vrtić koji je zaista ovom kraju potreban. Izgradnom i radom takvog objekta vjerujem da možemo privići i mlade iz drugih sredina da dođu živjeti u Fužine, baš kao što sam to učinio i ja – govori Bregovac koji na upit kakav je plan nakon izgradnje objekta, odnosno kako će djelovati za Fužine potpuno nova predškolska ustanova koja u svojoj aktivnosti mora poštivati jasno određene zakonske standarde kaže:


– Po tim standardima morat ćemo za tri grupe (jedna jaslićka, dvije s djecom predškolskog uzrasta) trebati imati šest uposlenih odgojateljica te jednu pomoćnu kuharicu i čistačicu. Ravnateljica možda neće biti potrebna jer vodimo razgovore sa susjednim lokalnim samoupravama o tome da osnujemo zajedničku predškolsku stanovu čija bi ravnateljica vodila brigu o nekoliko ustanova, a plaćali bi je zajednički, čime bismo uštedjeli dio sredstava. Naravno, za te nove zaposlenike Općina Fužine dio sredstava morat će osigurati iz svog proračuna, a u plaćanju troškova boravka djece sudjelovat će, kao i u drugim sredinama, i roditelji. Jasno nam je da će to biti nova obveza na naš proračun, ali vrtić je potreba ljudi ovog kraja i naša je obveza izgraditi ga.