Pusta obećanja

Dinamika radova na prometnicama: Stara Sušica radi, Ravna Gora stoji

Marinko Krmpotić

U Staroj Sušici po planu – načelnik Mišel Šćuka na gradilištu  / snimio M. KRMPOTIĆ

U Staroj Sušici po planu – načelnik Mišel Šćuka na gradilištu / snimio M. KRMPOTIĆ

Radovi u Ravnoj Gori, uređenje 500 metara pločnika i rubnika u glavnoj ulici Ivana Gorana Kovačića, zastali su zbog kvara na stroju za asfaltiranje, kaže općinski načelnik Mišel Šćuka



Dok u Staroj Sušici na prometnici koja od tog naselja vodi prema Jablanu i Vrbovskom traju intenzivni radovi na obnovi kolnika, u Ravnoj Gori radovi na dovršetku davno dogovorenih poslova uređenja dijela glavne ulice Ivana Gorana Kovačića nedavno su počeli, trajali tri dana pa – opet zastali. Problem je u tome što su ti radovi još i prije ovog zastoja bili zaustavljeni u vrijeme izbora, potom po završetku izbora nikako nisu počinjali, sad su nakratko krenuli pa opet zastali… Što se događa, pitamo načelnika Ravne Gore Mišela Šćuku.



O realizaciji radova u okviru svojih redovnih poslova brine »Komunalac« Delnice koji je i izabrao izvođača. Direktor »Komunalca« Boro Tomić ističe da ne postoji strogo definiran rok zvršetka radova, a trenutačni problemi su zaista vezani uz kvar stroja za asfaltiranje.


– Koliko je meni poznato stroj je pod garancijom i sad treba čekati popravak. Razumijem nezadovoljstvo Ravnogoraca, jer je taj dio Ravne Gore već nekoliko mjeseci raskopan, ali vjerujem da će problem biti riješen što je to moguće prije, rekao je Tomić.





Radili tri dana


– U Ravnoj Gori riječ je o otprilike 500 metara uređenja pločnika i rubnika uz prometnicu u glavnoj ulici Ivana Gorana Kovačića. Radove je dogovorila i pokrenula prethodna općinska vlast i već su trebali biti gotovi, ali je sve zastalo u doba izbora. Po završetku izbora s izvođačem, a to je zagrebačko poduzeće »Georad« i njegov podizvođač »Iskopi i transporti Belobrajdić« d.o.o. iz Delnica dogovarali smo nastavak i dovršetak radova pa su 24. srpnja njihovi radnici izašli na teren i izgledalo je da će sve biti u redu. Na žalost, radili su samo tri dana i zatim stali uz obrazloženje da je stroj za asfaltiranje u kvaru te da treba čekati da se to popravi. Budući da nije riječ o nekoj velikoj dionici izvođači nas uvjeravaju da će, kad krenu, realizirati radove u dva tjedna čime bi po nama bio ispoštovan onaj posljednji rok, a to je dan prije početka nove školske godine. Na tom datumu inzistiramo zbog sigurnosti djece i ostalih pješaka koji prolaze tom ulicom i nadam se da to i izvođači razumiju, jer ako se radovi otegnu i nakon toga onda će u pitanju biti sigurnost u odvijanju prometa što se ne smije dozvoliti, govori načelnik Šćuka koji na pitanje ne radli li se – kako neki u mjestu govore – o svojevrsnim političkim igrama u koje su uključeni izvođači radova, odgovara negativno.


Nema politike


– Nisam stekao takav dojam i nikako ne bi bilo dobro da je tako jer je ovo posao, a ne politika i jer neizvršavanje ovog posla probleme donosi svim Ravnogorcima bez obzira kojoj političkoj opciji pripadaju, pogotovo djeci. Mislim da je riječ samo o tome da izvođač radova radi na nekoliko lokacija pa im nedosataje ljudi da ovo dovrše kako bi trebalo, smatra Šćuka koji za razliku od nezadovoljstva s radovima u glavnoj ravnogorskoj ulici, ima utekako razloga za zadovoljstvo s radovima na Staroj Sušici gdje Županijska uprava za ceste radi vrlo kvalitetno i u okviru dogovorenih rokova.


– Tamo u gornjem dijelu naselja traju radovi na postavljanju obruba i novog sloja asfalta i do jeseni će biti gotovi. Riječ je o nastavku posla na toj dionici županijske ceste gdje se sanira kolnički trak i po dovršetku radova kroz cijelu Staru Sušicu bit će lijepo uređena prometnica, najavljuje Šćuka.