Pošumljavanje

Delnički vrtićarci sadili spireu, u Staroj Sušici tise

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

U vrtiću Hlojkica u Delnicama je svih 102 polaznika uz šest teta sudjelovalo u akciji, a uposlenici Centra za poljoprivredu PGŽ-a su u Staroj Sušici, uz upravnu zgradu, zasadili 38 tisa



DELNICE/STARA SUŠICA – Gorski kotar od jučer je bogatiji za nekoliko stotina sadnica raznih vrsta drveća, a taj će broj biti danas uvećan novim akcijama pošumljavanja koje se provode u okviru akcije »Zasadi drvo, ne budi panj!«. No, još bitnije od ukupnog broja novih sadnica – koji će biti poznat na kraju akcije – je to što su u akciju uključeni i mali i veliki, a svi su odličnim odazivom pokazali koliko vole svoj Gorski kotar i žele mu pomoći. Vidjelo se to jako dobro i u Dječjem vrtiću Hlojkica u Delnicama gdje je svih 102 polaznika uz njihovih šest teta jučer sudjelovalo u akciji sađenja biljke zvane spirea, lijepe ukrasne biljke koja cvate cijelu godinu i sigurno će biti ukras i inače lijepog delničkog vrtića. Ravnateljica Hlojkice Karmela Tomac posebno je bila ponosna činjenicom da je jednu od tih 15 sadnica zasadila i najmlađa, ona jaslička skupina.


– Mi i inače svake godine nešto lijepo zasadimo u našem okolišu, a ove smo godine već sudjelovali u velikoj akciji pošumljavanja na Šaroglinu. Djeca to vole raditi pa smo doveli svih pet skupina čiji su predstavnici svečano položili sadnice u rupe koje su iskopale njihove vrijedne odgojiteljice – rekla je ravnateljica Tomac, zahvalivši Upravi šuma podružnica Delnice na doniranim sadnicama.


Sadnice i školama


– To je najmanje što smo mogli učiniti – rekla nam je Ivana Pečnik Kastner, upraviteljica delničke podružnice Uprave šuma, posebno istaknuvši da ovakve kolektivne akcije sadnje puno znače baš kod najmlađih naraštaja jer ih se na taj način uči voljeti, cijeniti i poznavati šumu.


– Uz delnički vrtić, mi ćemo ovaj vikend sadnicama opskrbiti gotovo sve škole na goranskom području i to sa 150 sadnica različitih vrsta drveća, od ukrasnog bilja do, primjerice, sadnica smreke, a sve sadnice stižu iz našeg rasadnika u Kuželju – rekla je upraviteljica, zahvalivši svima koji sudjeluju u akciji i pohvalivši njihov trud.A među njima su bili i uposlenici Centra za poljoprivredu Primorsko-goranske županije koji su u Staroj Sušici, neposredno uz upravnu zgradu, zasadili 38 primjeraka tise i to, rekao nam je Dubravko Grbac, na mjestu gdje su prije nekoliko godina zbog ledoloma morali ukloniti teško oštećene ariše.

Hvalevrijedna akcija




– Tad smo morali micati jednu vrstu drveća, sad sadimo drugu i na taj način pomažemo prirodi. Najprije smo ujutro uz pomoć strojeva iskopali rov za tih 38 tisa, naš kolega Goran Voloder darovao nam je stajski gnoj, a ja, Mario Troha i Davor Košmrlj od jutarnjih smo sati u pogonu i baš smo napravili dobar posao – rekao je Grbac, dodavši da će prije idućeg tjedna najavljenih oborina Mario Troha preuzeti brigu o tome da ovo lijepo zimzeleno drvo zaštiti od problema sa snijegom. Čestitke ovoj trojici vrijednih trudbenika, a i pomoć u sadnji nekoliko sadnica, pružili su i Melita Raukar, pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj te Irena Jurić i Marko Modrić iz Javne ustanove Priroda. Upravo ove tri institucije, istaknula je pročelnica Raukar, zajedno su organizirale ovu akciju.


– Ovo je hvalevrijedna akcija kojom čuvamo okoliš, dajemo svoj doprinos ekologiji i pomažemo, u ovom slučaju Gorskom kotaru. Svakako bismo voljeli da ovakve akcije postanu tradicija i da ih bude što više te da pripomažu i očuvanju okoliša i razvoju ekološke svijesti kod svih, posebno kod mladih – rekla je pročelnica Melita Raukar, a direktorica JU-a Priroda Irena Jurić dodala je da je Priroda u suradnji s Osnovnom školom Gornja Vežica zasadila drvo planiker te održala radionicu kroz koju su se osnovci educirali o tome što, kada i kako saditi, čime je dodatno uvećan edukacijski dio ove lijepe akcije.